Sri Lanka'da protestolar ve grevler sürüyor
Sri Lanka'da 25 Nisan günü öğretmen sendikaları, ekonomik krizin okullar üzerindeki etkilerini protesto etmek için grev çağrısı yaptı. Akaryakıt yetersizliği nedeniyle okullara ulaşımda ve giderlerin karşılanmasında büyük sorunlar yaşanıyor. Greve yaklaşık 250.000 öğretmen katıldı.
28 Nisan'da ise ülke çapında genel grev ilan edildi. 40 yıl aradan sonra gerçekleşen ilk genel greve milyonlarca kişi katıldı. Bankalar, devlet daireleri, dükkanlar kapalı kaldı, toplu taşıma durdu. Birçok şehirde gösteriler düzenlendi.
Genel grevin ana talepleri arasında devlet başkanı Gotabaya Rajapaksa ve ailesi tarafından kontrol edilen hükümetin istifası bulunuyor.
Sri Lanka derin bir ekonomik ve siyasi kriz içinde debeleniyor. Sendikalar, cumhurbaşkanı istifa etmezse, 6 Mayıs'tan itibaren daha uzun greve gitme çağrısı yapacaklarını açıkladılar.
Bangladeş tekstil işçilerinden grevler
Bangladeş'te aylardır maaşların ödenmemesi nedeniyle birkaç gündür çeşitli sanayi bölgelerinde grevler yaşanıyor. Tekstil işçileri aynı zamanda Ramazan yardımlarının ödenmesini talep ediyorlar.
Dakka çevresindeki Mirpur, Ashulia ve Uttara sanayi havzalarında yüzlerce işçi protesto gösterilerine katıldı. Intraco Design ve Intraco Fashion'dan yüzlerce kadın işçi, Uttara'daki Dhakka Havalimanı'na giden yolu trafiğe kapattı. Polis eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanarak saldırdı.
Dominik Cumhuriyeti’nde grev
Dominik Cumhuriyeti'nde 5 milyondan fazla nüfusuyla ülkenin en kalabalık bölgesi olan Cibao'da 200 sosyal örgüt temel gıda ve yakıt fiyatlarının düşürülmesi, kamu ve özel sektördeki işçilerin ücretlerinin artırılması ve altyapının (sağlık tesisleri, okullar) iyileştirilmesi talepleri için 25 Nisan'da ve 26 Nisan'da da greve gitti. Bazı yerlerde grevciler güvenlik güçlerinin saldırısına uğradı.
Almanya'da hizmet sektöründe uyarı grevleri
Almanya'da hizmet söktöründe örgütlü ver.di sendikası, sosyal hizmet çalışanlarını Mayıs ortasında gerçekleşecek bir sonraki müzakere turundan önce bir kez daha uyarı grevine çağırdı. Sosyal hizmet görevlileri 2 ve 4 Mayıs günleri ve kreş çalışanları ise 5 Mayıs’ta greve gidiyor.
2 Mayıs günü "sosyal hizmet" çalışanları ülke çapından katılımla Wuppertal'da eylem gerçekleştirdi.
Cezayir'de ülke çapında genel grev
25 ve 27 Nisan günleri Cezayir'deki öğretmen sendikaları da dahil olmak üzere 29 kamu sektörü sendikası genel greve gitti. Greve katılım oldukça yüksekti. Protestolar öncelikle yemeklik yağ, buğday ve süt ürünleri gibi temel gıda maddelerinin hızla artan fiyatlarına yönelik. Sendikalar derhal ücret artışları talep ediyorlar. Çünkü ülke aynı zamanda dünya ölçüsünde yükselen gaz fiyatlarından faydalanıyor.
ABD'de hastanelerde grev
CRONA sendikasında örgütlenen hemşirelerin yüzde 93'ü grev lehinde oy kullandıktan sonra, Palo Alto, California'daki Stanford Health Care ve Lucile Packard Çocuk Hastanesi'ndeki 5 bin hemşire, daha iyi çalışma koşulları için 25 Nisan'da greve gittiler. Grev ile personel sayısının artırılması, daha yüksek ücretler ve personelin ruh sağlığına destek talep edildi. Her iki hastanede de toplu sözleşme Mart sonunda sona ermişti.
Peru'da protesto kampına saldırı
27 Nisan'da yaklaşık 700 polis, Peru'nun Apurimac bölgesindeki Las Bambas bakır maden sahasındaki çiftçilerin protesto kampına baskın düzenledi. 16 Nisan'dan bu yana çiftçiler madeni bloke etmişler, bunun sonucunda üretim durmuştu. Polis çiftçilere göz yaşartıcı gaz bombalarıyla saldırdı. İşgalciler ise polise taşlarla karşılık verdiler. Polis onbir kişiyi tutukladı. Çiftçiler protestolarıyla maden işletmecisi MMG Limited'in altyapı ve eğitim yatırımlarına ilişkin sözlerini tutmasını istiyorlar.