Dünyadan grev ve eylemler

Pek çok ülkede işçi ve emekçiler haklarına sahip çıkarak geçtiğimiz hafta da grevler ve eylemlerle mücadelelerini sürdürdü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mayıs 2021
  • 13:26
Tunus

Tunus

Guatemala

Guatemala

Fransa

Fransa

Fransa

Fransa

Fransa

Fransa

İngiltere

İngiltere

Banglades

Banglades

Banglades

Banglades

Banglades

Banglades

Tunus’ta doktorlardan 3 günlük grev

Tunus’ta koronavirüsün üçüncü kez tırmanışa geçmesiyle birlikte sağlık sistemi sınırlarına dayandı. Salgının tüm yükü sırtlarına bindirilen doktorlar geçtiğimiz hafta başında 3 günlük greve gittiler ve sadece acil servisler görev yaptı. Doktorların en önemli taleplerinden biri, sağlık çalışanlarına şu anda büyük ölçüde eksik olan koruyucu kıyafetlerin sağlanmasıydı. Oksijen kaynakları da giderek azalıyor. Hükümetin korona politikasındaki başarısızlığına yönelik eleştiriler de artıyor. Okullar ve üniversiteler kapatılırken, barlar ve kafeler açık ve bu büyük tepkiye neden oluyor. Afrika’daki çoğu ülke gibi Tunus’ta da aşı sıkıntısı yaşanıyor.

Guatemala’da sağcı hükümete karşı protesto

Guatemala’nın başkenti Guatemala’da Cumartesi günü sağcı Cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei’nin istifasını isteyen kitleler şehir merkezinde protesto gösterisi düzenledi. Protestocular ülkede korona aşısının olmamasından cumhurbaşkanını sorumlu tutarak protesto etti. Hükümetin aşılar için parayı “şeffaf olmayan şekilde kullanmasını” eleştiren göstericiler “Aşılar kola girer, cebinize değil” dövizleri taşıdı.

Fransa’da iklim politikaları protesto edildi

Fransa’da daha sert iklim önlemleri alınması talepleriyle Pazar günü, yaklaşık 160 yerde on binlerce kişinin katıldığı mitingler düzenlendi. Geçen hafta parlamentoda ilk okunuşunda onaylanan iklim yasası protesto edildi. Hız sınırının saatte 110 kilometreye düşürülmesi gibi daha geniş kapsamlı teklifler reddedilmişti.

Göstericiler dramatik küresel ısınmayı durdurmak için daha kararlı önlemler alınması gerektiğini savunuyorlar. Organizatörlere göre, yarısı Paris’te olmak üzere ülke çapındaki mitinglere toplam 115.000 kişi katıldı.

İngiltere’de Jacobs Douwe Egberts’ta grev

Oxfordshire’de Banbury’deki Jacobs Douwe Egberts (JDE) işletmelerinde çalışan yaklaşık 200 işçi Cumartesi günü 24 saatlik grev gerçekleştirdi. Grev süresince işçiler sendikacılar ve aileleriyle birlikte kapıları bloke etti. Kahve ve çay endüstri şirketi JDE korona salgınında da kârlarını katlamasına rağmen, işçilerin durumunu kötüleştiren iş sözleşmesi dayatıyor. Ücretler, emekli maaşları ve vardiya sisteminin kötüleşmesine yol açacak sözleşmeyi dayatan JDE kapitalistleri, işten atma tehditleri eşliğinde bu dayatmada bulunuyor.

İtalya’da iş cinayetine karşı grev

İtalya’nın Taranto limanında çalışan işçiler rüzgar türbini için rotor yüklerken düşerek ölen arkadaşları Natalino Albano için 30 Nisan’da 24 saatlik greve gitti. FLM sendikası, taşeron şirketin güvenlik standartlarına uymadığını ve bunun işçinin ölümüne neden olduğunu söyledi.

Korona salgını, İtalya’nın iş cinayetlerindeki olumsuz rekorunu da yavaşlatamadı: 2021’in ilk üç ayında, işte her gün ortalama üç kişi hayatını kaybetti. Resmi istatistiklere göre İtalya’da geçtiğimiz yıl 1.270 işçi iş kazasında öldü. Bu sayı bir önceki yıla göre yüzde 16,6 artışa denk düşmüştü.

Bangladeş’te ulaşım işçileri sokaklarda

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, Bangladeş’te ulaşım sektöründe çalışan binlerce işçi gıda yardımı, mali destek ve devletin ödemediği ücretlerini ödemesi talebiyle sokaklara döküldü. İşçiler, 5 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında dayatılan korona kapanmasından büyük zarara uğradı. Taşıma sektöründeki işçiler 29 Nisan’da başkent Dakka’dada bir insan zinciri oluşturarak protesto gösterisi yaptılar. Covid Salgını süresince 5 milyon kişinin işsiz kaldığı tahmin ediliyor.