Renault'ta işgal, grev ve blokaj!

Renault grevi 3 haftayı geride bıraktı, Renault yönetimi tehditlerini yoğunlaştırırken, işçiler de kararlılıklarını blokaj ve kent meydanlarında eylemlerine devam ederek gösteriyorlar.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Mayıs 2021
  • 10:00

Renault işçileri 20 Mayıs tarihinde iki ayrı eylemle grev ve işgal kararlılıklarını göstermeye devam ediyor. Renault'un satışa çıkardığı Lorient yakınlarındaki Caudan Fonderie de Brötanya tesisinin işgali 27 Nisan'dan beri devam ediyor.

Renault yönetiminin işçilerle yaptığı toplantıdan bir sonuç çıkmaması ve üzerine şirket yönetiminden gelen tehdit karşısında işgali sürdüren grevci işçiler, iki ayrı noktada eylem gerçekleştirdi.

Birinci eylem Morhiban Bölgesi valilik binası önündeydi. Bir grup işçi burada ürettikleri difaransiyel parçalarını yığıp “Biz yoksak üretim yok!" mesajını verdi.

İkinci eylemse Renault'un Brötanya bölgesi başta olmak üzere Fransa'nın her yerindeki araba servislerine parça dağıtımı yapan merkez önündeydi. Yolu kapatarak, parça çıkışını engelleyen işçiler bunun şirkete ciddi gecikme cezalarına neden olacağı için etkili bir eylem olduğunu vurguladılar. İşçiler yolu kesip içerdeki üretim yapan işçilere de kamyonet üzerine kurdukları ses sistemleriyle seslenerek destek çağrısı yaptılar. Her gün 200 ila 350 kamyonla dağıtıma çıkılan bu merkezin bloke edilmesi Renault'un yedek parça sevkiyatlarını önemli ölçüde aksattığı kesin. Fabrikayı bloke etmeye devam edeceklerini vurgulayan döküm işçileri, blokaj eylemleriyle de diğer Renault merkezlerini de hedef alıyorlar.

Döküm işçileri örgütlü eylemlerini sürdürürken fabrikadaki işgalde nöbetçi tutmaya devam ediyor. Renault yönetimi de yayınladığı açıklamayla grevcilerin işgalini hedef alarak tehditler savurdu. Cesson-Sévigné'deki toplantıda şirket yönetimi işçilerin hiçbir talebine olumlu yaklaşmadığı için sonuç çıkmamıştı. Renault yönetimi bugün, Fonderie de Bretagne'deki işgali kaldırmak için yasal işlem başlattığını duyurdu. "Şiddetin artmasından ve tehditlerin tekrarlanmasından üzüntü duyan" şirket yönetimi işçilerin taleplerineyse kulaklarını tıkamaya devam ediyor. Döküm işçileri greve çıktıktan sonra işgale geçerek 27 Nisan'dan bu yana hiçbir üretime izim vermedi. 

Renault Grubu, "işçi olmayan grevcilerin" çoğunluğun faaliyete devam etmesine izin vermediğini iddia ederek fabrikaya erişimin engellenmemesi için çağrı yaptı. Riyakar açıklamada şunlar ifade edildi:

"Renault grubu Tüm bu eylemlerin ekonomik, sosyal ve ahlaki etkisinden pişmanlık duyuyor ve yetkili makamlarla haklarını savunmaya devam edecek (…) sükunete dönüş ve faaliyetlerin gerekli güvenlik koşullarında yeniden başlamasını sağlamak için adaletle gerekli adımları atacağız"

Toplantı öncesi “Salyangoz Operasyonu”

Renault yönetimi işçileri toplantıya çağırmadan önce grevciler, Lorient İli’nin ana yollarından bir olan RN 146 üzerinde bir “Salyangoz Operasyonu” düzenlemişti. “Salyangoz Operasyonu”, Fransa'da eylemciler tarafından ana ulaşım yollarında arabalarla engellemeye dayanan bir eylem türü.

İşçiler sabah işe gidiş saatinde onlarca arabayla RN 146 üzerinde konvoy yapıp önce düşük hızla seyrettiler. Konvoya eklenecek tüm işçiler geldikten sonra Quimper'e devam edip Hennebont İli’ndeki döner kavşakta yolu kestiler.

Eylem nedeniyle yoğun trafik sıkışıklığı oluştu. Motorlu trafik polisleri gelmesine rağmen işçiler eylemlerine devam ettiler.

Grevciler bir süre sonra buradaki yolu açıp Mourillon Kavşağı’nda eylemi tekrarladılar. Bir saate yakın da bu bölgeyi kapatan işçiler sonrasında Kerdual Kavşağı’nın yakınında durdular. 11:30 sularında Caudan'daki fabrikaya dönüş yoluna geçtiler. İşçiler arabalarının camlarından CGT bayrakları dalgalandırırken çevredeki arabalardan grevcileri görenler kornalara basarak destek verdi.

Grevcilerin işgal, blokaj ve kent merkezinde eylemleriyse bu tehdit açıklamasına en güzel yanıt oldu.

Kızıl Bayrak / Fransa