2022 yılı Kazakistan başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında işçi sınıfı ve emekçi kitlelerin mücadeleleri ve grevleriyle başladı.
Lübnan’da öğretmenler grevi
Lübnan’daki okulların üç haftalık Noel tatilinin ardından pazartesi günü yeniden açılması gerekiyordu. Ancak çok sayıda öğretmenin greve gitmesi nedeniyle en azından ilk haftalar okullar kapalı kalacak. Eğitim emekçileri yetersiz sağlık sigortası, ücret artışları ve yol ödeneklerinin olmamasını protesto ediyorlar.
Ülkede yaşanan derin ekonomik kriz tüm Lübnan işçi ve emekçilerini olduğu gibi öğretmenleri de etkiliyor. Öğretmenler çoğu zaman okula ulaşmak için tüm gelirlerini benzine harcamak zorunda kalıyorlar. Özel okullar da okulların açılmasını ertelediler.
ABD-Colorado’da süpermarket zinciri Kroger’de grev
Colorado eyaletinde, ABD’deki en büyük tedarik zinciri olan Kroger Group’un bir parçası olan King Soopers süpermarketlerinde çalışan yaklaşık 8.400 işçi 12 Ocak’ta greve başladı. Grev, sendika üyelerinin şirketin son teklifini reddetmesinin ardından ücret artışları ve çalışma koşullarıyla ilgili yeni bir sözleşme için başladı.
Colorado’daki King Soopers’ın yaklaşık 70 şubesi şu anda grevde, grevin üç hafta sürmesi bekleniyor.
Endonezya’da sosyal hakların yok edilmesine karşı grev
Batı Sumatra’daki Solok Selatan’da bulunan PT Kencana Sawit Endonezya palmiye yağı plantasyonunda 1.700 işçi geçtiğimiz salı günü greve gitti. İşçiler, kapitalist yönetimin kıdem tazminatı ve emekli maaşları için daha önce yürürlükte olan düzenlemelere uymak istememesi ve sözde “torba kanunu” uygulamasına karşı direniyorlar. Bu, kıdem tazminatının yarıya indirilmesine yol açacaktır. Torba yasa, işçi haklarını azaltarak yatırımı teşvik etmek adına tasarlanmış çok sayıda hüküm içermektedir.
Sri Lanka’da grafit madeninde protesto
Devlete ait Kahatagaha Grafit Madeni’ndeki (KGLL) işçilerin ödeneklerinin kesilmesine karşı yaptığı protestoyu 8 Ocak’ta bir işçi lokavtı izledi. İşveren lokavt kararıyla madenin işgal edilmesini önlemeyi hedefliyordu. O zamandan beri madenin önünde 140 işçi protesto gösterilerini sürdürüyor. Günlük ödeneğin yarıya indirilmesi, ücretlerinin 30.000 Rs’den 23.000 Rs’ye düşürülmesi anlamına geliyor. Bu da işçilerin ve ailelerinin yaşam koşullarını, ülkede fiyatların yükseldiği bir dönemde oldukça zora sokuyor.
Kenya’da 6 bin işçi greve gitti
Kenya’da çok uluslu meyve şirketi Del Monte Company’de yaklaşık 6.000 işçi, 10 Ocak’tan bu yana kötü çalışma koşullarına, sendikacıların yasadışı işten çıkarılmasına ve düşük ücretlere karşı grevde. Halihazırda işçiler bu ücretlerle ailelerini besleyemiyor ve kiralarını dahi ödeyemiyor. Grevdeki işçiler aynı zamanda bazıları on yıllardır Del Monte tekeli için çalışan, ancak yaşlandıklarında emekli maaşı almaya dahi hak kazanamayan işçiler için daimi istihdam talep ediyorlar.
Şirket grevi yasa dışı ilan ediyor.
Kolombiya’da otobüs şoförü protestoları ve blokaj eylemleri
6 Ocak’ta Kolombiya’nın başkenti Bogota’nın güneyindeki Usme kentinde otobüs şoförleri ve otobüs kullanıcıları, yeni güzergah planının ve ücret artışının yürürlüğe girmesinin ardından protesto gösterisi yaptılar. Yeni ve daha modern sistem, birçok otobüs güzergahını ortadan kaldırdı ve ücretleri artırdı. Bu da hem birçok sürücü için işten çıkarmalar hem de daha uzak bölgelerde çalışanlar için evden işe ulaşımın ortadan kalkması anlamına geliyor. Çok sayıda yolda blokaj eylemleri gerçekleşti.
İran’da yargı çalışanlarından ücret artışı için protesto gösterileri
İran’ın çeşitli şehirlerinde yüzlerce yargı çalışanı 8-9 Ocak günlerinde gösteriler düzenledi. Göstericiler “Yalancılar” ve “Utanın” diye haykırarak hükümeti eleştirdi. Yargı çalışanları kendilerine vadedilen ücret artışlarının uygulanmasını talep ediyorlar. Bazı yargıçlar ve yargı çalışanlarının greve gittiği bildiriliyor.
Geçen hafta, parlamento ABD yaptırım politikası nedeniyle fon yok diyerek ücret artışını reddetmişti.
Sırbistan’da Rio Tinto’ya karşı yeni protestolar
Lityum madeni inşaatına karşı çıkan protesto hareketi, madencilik devi Rio Tinto’nun projesine karşı haftalık protestolarına 8 Ocak Cumartesi günü de devam etti. Belgrad’da ve Novi Sad, Preljina ve Pesak da dahil olmak üzere çeşitli şehirlerde iki saatlik otoyol veya köprülerde blokaj eylemleri düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Aleksander Vuviç’in hükümeti 2021 Aralık ayındaki kitlesel protestoların ardından projeden geri adım atmış, Cumartesi günü Başbakan Ana Brnabiç, hükümetin Rio Tinto ile olan sözleşmeleri iptal etmek üzere olduğunu söylemişti..
Şili’de lityum protestosu ve madenci grevi
Yakında görevini yeni seçilen Gabriel Boric’e devredecek olan Şili’nin faşist Devlet Başkanı Pinera, devirden önce önemli bir projeyi tamamlamak istiyor: En yüksek teklifi veren tekele 400.000 ton lityum madenciliği yapmak için 20 yıllık lisans haklarının satışı. Boric ise devlete ait bir lityum şirketi kurmak istediğini açıklamıştı. Cuma günü, “Kaynaklarımızı geri istiyoruz!” sloganıyla lityum imtiyazlarının satışına karşı gösteriler yapıldı.
Şili, dünyanın bilinen lityum rezervlerinin yüzde 57’sine sahip.
Öte yandan 28 Aralık’ta, Şili’deki altın madeni işleten Florida Madencilik Şirketi’nde çalışan 696 işçiden 625 işçi şirketin teklifini reddetti ve grevlerine devam etmeye karar verdi. Maden işçileri yüzde 6’lık bir ücret artışı, daha yüksek ikramiye ödemeleri ve daha iyi sosyal haklar için savaşıyorlar. Kapitalist tekel, Kanada madencilik grubu Yamaha Gold’a ait ve altın, çinko ve gümüş çıkarıyor.
Grev 5. haftasına girdi.
Vietnam’da ayakkabı fabrikasında binlerce işçi greve gitti
Güney Vietnam’da, Bien Hoa’daki Pou Chen ayakkabı fabrikasında 7 Ocak Cuma günü binlerce işçi greve başladı. İşçiler şirketin yıl sonu ikramiyesini önemli ölçüde düşürmesine itiraz ediyorlar: İşveren ortalama iki aylık ücret yerine, yalnızca 1 veya 1,5 aylık ücret ödedi.
Bien Hoa’daki 16.000 çalışanı olan fabrika Nike, Adidas vb. için spor ayakkabı üretiyor. Pou Chen Tayvanlı bir şirket.
Mallorca’da demiryolları grevleri devam ediyor
Kamu demiryolu işletmecisi Serveis Ferrovarias de Mallorca’da (SFM) özellikle personel yetersizliğinden kaynaklanan kötü çalışma koşullarına karşı aylardır grevler ve protestolar düzenleniyor.
Kasım ayından bu yana, haftanın farklı günlerinde sabah ve akşam yoğun saatlerde kısa grevler yapılıyor. Noel tatilinin ardından, 7 Ocak’ta grevler yeniden başladı. Ocak ayında en az yedi gün boyunca grevler planlanıyor.
Meksika’da Toluca’da çöp toplama işçileri grevde
Orta Meksika eyaleti México’nun başkenti Toluca’da 2.400 çöp toplama işçisi, ödenmemiş ücretlerinin ödenmesi için günlerdir grevde. İşçiler şimdi şehir yetkilileri üzerindeki baskılarını artırmak için belediye binalarını işgal etmeye başladılar.
Meksika’daki birçok şehirde belediye hizmetlerinde, eğitimde ve sağlık hizmetlerinde çalışanlar aylarca gecikmiş veya ödenmemiş ücretlerden muzdarip.
Finlandiya’da UPM kağıt fabrikalarında grev
Finlandiya’da kağıt şirketi UPM’de 3.000’den fazla işçi 1 Ocak’ta, 22 Ocak’a kadar sürmesi beklenen greve başladı. Üç sendika, tüm fabrikalardaki tüm işçiler için daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşullarıyla bir toplu sözleşme yapmak istiyor.
Kapitalist şirket, yalnızca belirli çalışan grupları için bireysel sözleşme yapmak istiyor.
Finlandiya’da sınıf hareketi büyüyerek geliyor. Teknoloji, madencilik ve metal endüstrilerinde sendikalar 15 Ocak’tan itibaren 50.000 kişiyi istihdam eden 200 şirketi etkileyen bir grev ilan ettiler. İşçiler, artan yaşam maliyeti nedeniyle daha yüksek ücret talebi yükseltiyorlar.