Dünyanın birçok ülkesinde işçi ve emekçi kitleler hakları ve gelecekleri için grev, gösteri, protesto vb. eylemlerini sürdürüyor.
İran’da Ahvaz çelik işçilerinden protesto
İran’da çelik işçileri 24 Kasım’da, Ahvaz’da eyalet hükümet binasının önünde gösteri düzenlediler. İşçiler gösteride “Hükümet mafya işbirliğiniz kutlu olsun!” sloganını haykırdılar. Çelik işçileri bir kez daha polisin azgın saldırısına maruz kaldılar.
İran’da Chuzestan eyaletinde devlete ait çelik şirketi İNSİG’de çalışan 4 bin işçi, aylardır ödenmeyen ücretlerinin ödenmesini talep ederek 10 Kasım’dan bu yana grev yapıyor.
Çelik işçileri 2018 yılında Şubat, Mart, Haziran ve Ağustos aylarında defalarca sokağa çıkarak protesto gösterileri gerçekleştirmişlerdi.
İngiltere-Ellesmere Limanı’nda Vauxhall-Opel işçileri grev yaptı
23 Kasım günü, sendikalı bin 100 işçi, İngiltere’nin Ellesmere Limanı’ndaki Vauxhall otomobil fabrikasında, önümüzdeki yıl 241 istihdam alanının yok edileceğini öğrenmeleri üzerine greve çıktı. Ellesmere Limanı’nda Opel Astra üretiliyor.
Quebec eyaletinde 50 bin öğrenci greve gitti
Kanada’nın Quebec eyaletinde 50 bin öğrenci greve gitti. Öğrenciler, stajlarının karşılığının ödenmesini talep ediyorlar. Staj çalışma olarak kabul edilmediğinden, geçerli iş kanunu kapsamında da görülmüyor. Öğrenciler, özellikle bakım tesislerinde, eğitim ve sosyal çalışmalarda ucuz işgücü olarak kullanılıyorlar.
Öğrenciler yüksek öğrenim ücretlerini de protesto ediyorlar.
Hindistan’da çiftçilerin yürüyüşü
20 binden fazla çiftçi, Hindistan’ın Maharashtra eyaletinde Salı günü Mumbai’ye yürüyüşlerine başladı. Susuzluk ve kuraklıktan dolayı mahsul alamayan işçiler devlet desteği talep ediyorlar. Bu Maharashtra’da bir yıl içinde düzenlenen üçüncü kitlesel protesto gösterisiydi. Diğer eyaletlerde de protesto gösterileri gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta Punjab’ta çiftçiler demiryolu bağlantısını kesip, yolları kapattılar.
Güney Afrika’da grev, Sibanye altın madenlerini felce uğrattı
Güney Afrika’daki Sibanye altın madenlerinde çalışan işçiler daha yüksek ücret talebi için 21 Kasım’da greve gittiler. Şirketin her üç madeninde de üretim durduruldu.
Sibanye, Güney Afrika’daki en büyük altın üreticisi. Driefontein madeninde, işgücünün üçte ikisi AMCU sendikasında örgütlü. Kloof ve Beatrix altın madenlerinde ise işçilerin üçte biri yine AMCU sendikasında örgütlü.
Tunus’ta kamu sektörü çalışanlarından genel grev
Tunus’ta IMF’nin hükümetten talep ettiği kesintilere yönelik protestolar büyüyor. 22 Kasım’da, Tunus’ta 650 bin kamu emekçisi daha yüksek ücret için ve yolsuzluğa karşı 24 saatliğine genel greve gitti. Sendika konfederasyonu UGTT’nin çağrısını yaptığı genel grev, beş yıldan bu yana gerçekleşen en büyük grevdi. Greve sadece hastanelerdeki ve ulaşımdaki acil servisler katılmadı. Ülke çapında ise gösteriler düzenlendi.
Çin-Huizhou’da kitlesel işten atmalara karşı protesto
9 Kasım günü Çin’in güney eyaleti Guangdong’da binlerce işçi 5 bin taşeron işçisinin işten atılacağını öğrenmeleri üzerine fabrika önünde protesto gösterisi düzenledi. Polis gösteriyi kameraya çekenleri gözaltına almaya çalıştı.
Bu fabrikada Apple ve Samsung’a dokunmatik ekran üretiliyor.