Dünyanın dört bir tarafında işçi ve emekçiler daha yaşanabilir bir ücret ve daha iyi çalışma koşulları için harekete geçerek direniş ve grevlerle taleplerini dile getiriyorlar…
Portekiz'de işçi mücadelesi canlanıyor
Liman İşçileri Sendikası SNTAP'ın çağrısı üzerine liman işçileri 22 Aralık ve 27 Aralık tarihlerinde 48 saatlik ülke çapında greve gitti. Grevin etkisi büyük oldu. Anakaradaki limanların yanı sıra Azor Adaları ve Madeira Takımadaları’ndaki limanlarda da yaşanan grevler, tekellerin, nakliye şirketlerinin ve liman yetkililerini oldukça zora soktu. Yükleri diğer limanlara örneğin İspanya'ya yönlendirmek kolay olmuyor. Grev günlerinde yalnızca tıbbi cihazlar, canlı hayvan taşımacılığı için asgari düzeyde hizmet sağlandı.
Greve, liman yetkililerinin 2023 yılı için ücret artışları konusunda sendikayla müzakere etmeyi reddetmesi neden oldu.
Liman İşçileri Sendikası (SNTAP), 30 Ocak 2023'e kadar devam edecek bir dizi grev kararı aldı.
Portekiz'de 23 ve 26 Aralık tarihleri arasında da demiryolu işçileri enflasyonu düzeyinde ücret için 24 saatlik bir grev yaptı.
Aralık ayının başında TAP (Portekiz Havayolu) yer personeli, maaş kesintilerine karşı greve gitti. Grevden 360 uçuş etkilendi.
Kasım ayında ise, kamu emekçileri %10 ücret artışı için greve gitmişti.
Mart ayında 5200 çalışanı olan Volkswagen'ın yan kuruluşu Autoeuropa'da işçiler yüzde 2’lik ücret artışını kabul etmişti. Ama enflasyonun yüzde 10’a yükselmiş olması ve tekelin işçilere yalnızca tek seferlik ek ödeme teklif etmesi üzerine işçiler 17 ve 18 Kasım'da dört vardiyada 2 saatlik greve gittiler. Greve katılım yüksekti. Grev sırasında montaj bölümünden tek bir araba çıkmadı. Autoerıhpa işçileri geçtiğimiz günlerde %2'lik bir ücret artışını kabul ettiler. Enflasyonun (resmi olarak) %10 olması ve yönetimin yalnızca tek seferlik ödeme teklif etmesiyle işçiler greve gitti. Greve katılım %50 ile %75 arasındaydı.
Tunus'ta ulaşım işçilerinden grevler
Tunus'ta ulaştırma işçileri 2023 yılını grevle açtılar. UGTT Sendikası'nın çağrısı üzerine ulaştırma işçileri yılın ilk gününde ödenmemiş maaşları nedeniyle greve gitti. Grev nedeniyle metrolar çalışmadı, devlet ulaşım şirketi çalışanları greve gittiği için otobüsler de garajlarında kaldı.
Ulaşım işçileri devlete ait şirketin ücretleri ve yıllık ikramiyeyi ödemesindeki gecikmeleri protesto ediyorlar.
Ağır borçlu ülkenin hükümeti şu anda Uluslararası Para Fonu ile borçlarını yeniden yapılandırma görüşmelerini sürdürüyor. Sendikalar, hükümetin krizi özelleştirme yoluyla "çözme" planlarına karşı çıkıyorlar. UGTT Sendikası, ulaştırma işçilerinin 25 ve 26 Ocak'ta ülke çapında grev yapacağını duyurdu.
İngiltere'de grevler
İngiltere'de demiryolu işçilerinin 6 ay önce başlattıkları grevleri 2023 yılında da sürüyor. 3 Ocak günü 40 bin demiryolu işçisi yeniden greve gitti. Demiryolu işçileri, bu hafta için planlanan iki 48 saatlik grevin ilkini başlattı. Taşımacılık işçileri sendikası RMT üyelerinin grevi, İngiltere, Galler ve İskoçya'daki trenlerin yüzde 80'inin iptali anlamına geliyor. Sendika, yüksek enflasyon oranına paralel olarak ücret artışının yanı sıra, küçülmeye ve kötüleşen çalışma koşullarına son verilmesini talep ediyor. İkinci grev 6 Ocak günü başlıyor, İskoçya'da ScotRail işçileri bütün hafta grevde idiler. Tren makinistleri sendikası Aslef de 5 Ocak günü grev çağrısı yaptı.
İngiltere'de tren temizlik işçileri de grev dalgasına katıldı
İngiltere'de grev dalgası sürüyor. Yılın son gününde 31 Aralık'ta tren temizlik işçileri de greve gitti. Çeşitli taşeron şirketlerde çalışan ve tren temizliğinden sorumlu olan ulaştırma işçileri sendikası RMT'de örgütlü binden fazla işçi ilk kez greve gitti. Grevden birçok demiryolu şirketi etkilendi.
RMT Sendikası 15 sterlin saat ücretinin yanında ayrıca hastalık durumunda ücretlerinin ödenmesi, ücretlerinde tatillerde ve emekli maaşlarında iyileştirme talep ediyorlar.
Portekiz'de demiryolu işçileri greve gitti
Portekiz'de demiryolu işçilerinin grevleri devam ediyor. Portekiz'deki tren makinistleri sendikası SMAQ, grevin hafta boyunca devam edeceğini duyurdu. Demiryolu işçileri artan fiyatlar karşısında daha iyi çalışma koşulları ve makul ücret artışları için mücadele ediyorlar. Demiryolu tekeli CP (Comboios de Portugal), 8 Ocak'a kadar tren trafiğinde aksamalar olmasının beklendiği yönünde açıklama yaptı. Sendika ulaşımın yüzde 25'inin işlediğini garanti etmekle yükümlü. Demiryolu işçileri geçtiğimiz hafta iki günlük greve gitmişlerdi.
Hindistan'da enerji santralinde grev
Hindistan Maharashtra: Hindistan'ın Maharashtra eyaletinde, ülkenin üç büyük enerji santralinde çalışan binlerce işçi, hükümetin özelleştirme planlarına karşı 4 Ocak'ta 72 saatlik greve başladı.
İşçiler hükümetin Adani Grubu'nu elektrik operatörü olarak onaylamasını engellemek istiyorlar. Adani Power, Hindistan'daki en büyük özel enerji tekeli. Aynı zamanda kömür madenleri ve limanlar da Adani Grubu'na ait. Grev, eyaletteki 9 ilçeye elektrik tedarikini ciddi şekilde etkiledi. Hükümet grevdeki işçi ve sendikaları cezai tedbirlerle tehdit ediyor.
Peru'da protestolar sürüyor
Peru'da solcu Devlet Başkanı Pedro Castillo'nun Amerikancı sivil bir darbe ile görevden alınarak tutuklanmasına karşı 4 Ocak günü Peru genelinde kitleler bir kez daha sokaklara çıkarak gösteriler yaptı. Puno, Cusco, Apurimac ve Arequipa'nın güney bölgeleri ile orta Junin bölgesinde yollarda barikatlar oluşturuldu. Göstericiler, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin görevden alınmasını, parlamentonun feshedilmesini ve yeni seçimlerin yapılmasını talep ediyor.
Protestoların başlamasından bu yana çatışmalarda 17 kişi hayatını kaybetti. Bazı bakanlar gösterilerde ölümler nedeniyle görevlerinden istifa etti. And Dağları ülkesinin bazı bölgelerinde hava ve tren trafiği askıya alındı. Yeni hükümet 15 ilde 30 gün olağanüstü hal ve beş gün gece sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Meksika'da 5 bin göçmenden savunma başvuruları için eylem
Güney Meksika'da Guatemala sınırında bulunan Tapachula şehrinde toplanan çeşitli Latin Amerika ülkelerinden gelen yaklaşık 5 bin göçmen, Comar iltica makamına girdi ve Meksika makamlarını sığınma başvurularını hızlı bir şekilde işleme koymaya çağırdı. Haiti, Venezuela, Küba, Peru, Panama ve diğer Orta Amerika ülkelerinden gelen göçmenler, başvuruları hızlı bir şekilde işleme alınana kadar ofis önünde kamp kuracaklarını açıkladılar. Göçmenler daha sonra sığınma belgeleriyle ABD sınırına doğru devam etmek istiyorlar.