Dünyada işçi grevleri

Dünyanın birçok ülkesinde işçiler ücret ve diğer sosyal hakları için greve gittiler…

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Nisan 2023
  • 18:30

İşçiler kapitalistlerin saldırılarına karşı grev ve sokak eylemleriyle karşılık veriyorlar.

Avustralya'da temizlik işçileri saldırılara karşı grev yaptı

Avustralya’da temizlik işçileri çalışma koşullarının kötüleştirilmesine karşı grev gittiler. Vardiyaların uzatılması, fazla mesai ücretleri ve hafta sonu ikramiyelerinin kesilme planına karşı 11 Nisan’da Sydney CBD, Randwick, Erskine Park ve Canberra'daki Cleanaway çöp işçileri 24 saatlik grev yaptılar.

ABD'de akademisyenler grevde

10 Nisan günü, ABD’nin New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesi’nde çalışan 9 bin kadın ve erkek akademisyen ücret artışı için greve başladı. Grev öncesinde üç sendika tarafından aylarca süren toplu pazarlıklar yapıldı. Profesörler, yarı zamanlı öğretim görevlileri ve öğrenci asistanlar da grevde yer aldılar. Grevciler New Brunswick/Piscataway, Newark ve Camden’daki üç Rutgers Üniversitesi kampüsünün dışında “Geçim ücreti için grevde!” yazılı pankartlar taşıyarak taleplerini duyurdular. Grev, 257 yıl önce kurulan üniversitenin tarihindeki ilk grev olma özelliği taşıyor. Grevciler, ücret artışının yanı sıra asistanlar için güvenli çalışma koşullarının sağlanmasını da istiyorlar.

Yunanistan’da gıda dağıtıcılar greve hazırlanıyor

“Volt” ve “E-gıda” dağıtıcıları büyük bir greve hazırlanıyor. Yunanistan'da elektronik platform “Volt”un gıda dağıtıcıları, birkaç gün süren grevlerinin ardından Paskalya’dan önceki hafta düzenledikleri genel kurulda mücadelelerinin bir sonraki adımlarını tartıştılar. İşçiler 29-30 Nisan ve 1 Mayıs günleri tekrar greve gitme kararı aldılar. 1 Mayıs’ta e.food çalışanları da greve katılacaklar. Grev seferberliği 1 Mayıs hazırlıklarıyla birleştiriliyor.

Şirketler, dağıtıcıları ve işçilerin taleplerini karşılamayı reddediyorlar. Serbest çalışanların ücretleri sürekli olarak kesiliyor. Filo yöneticileri çalışanlarına karşı öfke duymakta ve göçmenleri haklarından yoksun ve baskıcı koşullar altında çalışmayı dayatıyorlar.

Almanya’da Galeria Karstadt Kaufhof grevi

Galeria Karstadt Kaufhof çalışanları 8 Nisan günü Hamburg, Baden-Württemberg ve Hessen eyaletlerindeki toplam 19 mağazada greve gittiler. Tüm gün süren uyarı grevleri için ver.di Sendikası çağrıda bulunmuştu. Protesto eylemine rağmen mağazalar sınırlı da olsa açık kaldı. NDR’nin verdiği bilgiye göre 150 ila 180 işçi Hamburg-Harburg’daki Galeria mağazalarının önündeki Herbert-Wehner-Platz’da merkezi bir mitingde bir araya geldi. Hamburg’un ver.di başkan yardımcısı şunları söyledi:

“İşçiler uzun yıllardır şirketin yeniden yapılandırılması için para yatırıyor ve her yıl 5500 Euro'ya kadar para veriyordu.”

Sendika şeflerinin işyerini "kurtarma" gerekçesiyle şirket yönetimiyle yaptığı anlaşmanın sonucu olarak yapılan kesintileri kasasına atan Galeria Karstadt Kaufhof işçilerin hiçbir hakkını ödemeden onları sokağa atarak iflasa gideceğini açıklamıştı.