Finlandiya’da makinistler süresiz greve başladı
Finlandiya’daki tren makinistleri süresiz greve başladı. Grev, uzun mesafeli ve bölgesel taşımacılığın yanında bazı durumlarda yük taşımacılığını da etkiliyor. Haftalardır, RAU Sendikası ile Finlandiya Demiryolları (VR) arasındaki müzakerelerde çalışma saatleri ve bunun yerine izin verilmesi konusunda anlaşmazlık sürüyor. VR grev sürdüğü sürece tüm trenleri iptal etti. VR, sendika tarafından sunulan çalışma süresi modelini çok pahalı olduğu için reddediyor. Sendika ayrıca daha iyi çalışma koşulları talep ediyor. Grev sürdüğü sürece Finlandiya demiryolları tüm trenleri iptal etti.
Lizbon’da pahalılık ve yüksek enflasyon protesto edildi
18 Mart günü Lizbon’da binlerce kişi daha yüksek ücret ve yüksek enflasyonla mücadele için önlemler talep ederek yeniden sokaklara çıktı. Gösteri için Portekiz İşçiler Genel Konfederasyonu (CGTP) çağrı yapmıştı. Sendika tüm işçilere ve emeklilere en az yüzde 10 maaş zammı, temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatlarına üst limit, kârlarını artıran büyük şirketlere ek vergi getirilmesi çağrısında bulundu.
17 Mart günü, kamu emekçileri ücret artışları talep ederek ülke çapında greve gitmişti. Grevler çoğunlukla hastanelerde, okullarda ve çöp toplamada gerçekleşti. Sendikalar ücret artışına ek olarak fiyatların kontrol edilmesini ve kira artışlarının durdurulmasını da talep ediyor. Portekiz’de asgari ücret şu anda 760 euro, resmi fiyat artışı ise yüzde 7,4.
ABD’de savaş karşıtı eylem
ABD’nin başkenti Washington’da Beyaz Saray’ın çevresinde toplanan yüzlerce kişi, savaş karşıtı eylem düzenlendi. ABD’nin müdahalede bulunduğu ülkelerdeki ölümleri temsilen bayraklara sarılmış temsili tabutlar yere kondu.
Eylemciler, “ABD kapitalizmi savaşa bağımlı!”, “İnsanların ihtiyaçlarını fonlayın savaş makinesini değil!”, “NATO savaşına hayır!”, “Ukrayna’da barışın yolu müzakere!”, “Çin ile savaşa hayır!” gibi döviz ve pankartların yanında Filistin bayrakları ile “ABD dolarıyla İsrail'in Gazze cinayetlerine son!” pankartı taşındı.
İsrail’de protestolar 11. haftasında
İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu’nun, yargının yetkilerini kısıtlayan yasa teklifi ve ırkçı politikalarına karşı on binlerce kişi bu hafta da sokağa çıkarak gösteriler düzenledi. Gösteriler 11 haftadır ülkenin birçok yerinde sürüyor. Tel Aviv’deki gösteride Netanyahu’nun başbakanlığı aleyhinde sık sık kullanılır hale gelen, “Suç bakanı” (Crime Minister) yazılı büyük bir pankart açıldı.
Londra'da ırkçılık ve göçmen politikaları protesto edildi
Birleşmiş Milletler Uluslararası Irk Ayırımına Karşı Mücadele Günü çerçevesinde Londra’da binlerce kişi “Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk” kampanyasının çağrısına uyarak sokağa çıktı. Sendikalar konfederasyonu TUC’nin de bulunduğu çok sayıda sendikanın destek verdiği gösterilerde ırkçılık ve hükümetin göçmen politikaları protesto edildi, çıkarılacak yeni göçmen yasasının derhal geri çekilmesini istedi.
Yürüyüş boyunca sıkça “Yüksek sesle bağırıyoruz, göçmenler hoş geldiniz!” sloganları haykırıldı.
Maharashtra: Daha iyi emeklilik sistemi için süresiz grev!
Hindistan'ın nüfusa göre en büyük ikinci eyalet olan Maharashtra’da 1,5 milyondan fazla kamu emekçisi 15 Mart günü süresiz greve başladı. Sendikalar öncelikle devletin eski emeklilik sistemine geri dönmesini talep ediyorlar. Çünkü yeni sistem emekli maaşlarını düşürürken katkı paylarını artıracak. Grev aynı zamanda yıllardır istihdam edilen geçici işçilerin kalıcı olarak istihdam edilmesi taleplerini de içeriyor. Grev hastaneler, okullar ve devlet kurumlarında büyük etkisi oldu. Hükümet, taşeron işçilerini grevleri kırmak için kullanmaya çalıştı ve ayrıca bazı işçileri çalışmaya mecbur etmekle tehdit etti.
Maharastra eyaletinde çok sayıda gösteri düzenlendi.
Yeni Zelanda’da eğitim emekçisi ülke çapında greve gitti
16 Mart günü Yeni Zelanda'da 50 binden fazla ilkokul ve ortaokul öğretmeni ile kreş çalışanları daha iyi çalışma koşulları, daha yüksek ücret için bir günlük greve çıktı.
Grev, hükümetin eğitim sektöründeki maaş zammına yönelik yetersiz teklifine yönelikti. Wellington, Auckland, Christchurch ve diğer birçok şehirde binlerce öğretmen, enflasyona tepki olarak “Dişçiye gidecek param yok!” yazan pankartlarla gösteri yaptı. Aynı zamanda eğitim sisteminin yetersiz finanse edilmesi ve kötü çalışma koşulları da protesto ediliyor.
Öğretmenler dünyanın birçok ülkesinde de greve gitti. İngiltere’de 200 binden fazla öğretmen yüzde 12’lik bir ücret artışı talep ederek grev yapmıştı. Portekiz’de de öğretmenler toplu olarak greve çıkmıştı.
Budapeşte: Öğrenciler öğretmenler için grev hakkı talep ediyor
Budapeşte’de binlerce öğrenci, öğretmenlerin ve sendikalarının grev hakları ve eğitim sisteminde reform için verdikleri mücadeleyi desteklemek için 15 Mart günü gösteri yaptı. Son aylarda yetkililer, grev yasağına rağmen çalışmayı reddeden öğretmenleri defalarca görevden aldı. Öğrenciler, “Öğretmensiz gelecek olmaz!” ve éGrev temel haktır!” yazılı pankartlar taşıdı. Öğrenciler, protestonun bir bütün olarak Viktor Orban’ın otoriter rejimine yönelik olduğunu ifade ediyorlar.
Endonezya’da torba yasaya karşı protestolar
Endonezya’da hükümetin anayasa mahkemesi tarafından yasaklandıktan sonra hükümetin bir kararnamesi ile uygulamaya koyduğu “Torba Yasa”ya karşı hafta içinde çok sayıda gösteri ve protestolar düzenlendi. Yasa, önemli işçi haklarını ortadan kaldırmayı veya kısıtlamayı hedefliyor. Sol görüşlü reformcu “İşçi Partisi”nin 2 günü Cakarta'da parlamento önünde protesto çağrısına yaklaşık 2 bin kişi katıldı. 14 Mart günü, Jakarta'da sendikalar ve her şeyden önce çiftçi örgütlerinin katıldığı 3 bin kişilik bir gösteri düzenlendi. Semarang’da da 14 Mart günü kararnameye karşı çoğunluğu öğrencilerden oluşan binlerce kişilik kitle sokaklara döküldü. Bölge parlamentosu önünde yapılan gösteriye polisin saldırması üzerine göstericiler polisle çatıştı.