Emekçilerin sömürüsü ve sermayenin kârları üzerine kurulu kapitalist-emperyalist sistem dünya genelinde yıkıma, savaşlar yol açıyor. Kapitalist düzenin temelinden kaynaklanan ve giderek derinleşen çarpıklıkları, sermaye düzeni karşısında örgütsüzlüğe ve dolayısıyla da çözümsüzlüğe terk edilen milyonlarca insanı yurdundan göç etmek zorunda bırakıyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle yayınlanan rapor, dünya çapında en az 70,8 milyon insanın zorla yerinden edildiğini, göç etmek zorunda bırakıldığını ortaya koydu. Bu, şimdiye dek açıklanan en yüksek rakam olurken, raporda gerçek sayının bu rakamın da üzerinde olduğu ifade ediliyor.
Rapordan yansıyan verilere göre, günde 37 bin kişi göçe zorlanıyor. Yani, her iki saniyede bir kişi yerinden ediliyor. Göçmen sayısı bir önceki yıla kıyasla 2,3 milyon kişi artarken, 20 yıl öncesine kıyasla da sığınmacı ve mülteci sayısı ikiye katlandı.
Emperyalist savaşların olduğu ülkeler başta
Emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin yürüttüğü hegemonya mücadeleleriyle savaşların yaşandığı vve yıkımın devam ettiği ülkeler en fazla kişinin terk ettiği ülkelerde başı çekti. 8 yıldır savaşın sürdüğü Suriye ilk sırayı alırken, ülkede 6,7 milyon kişi göçe zorlandı. Sonrasında sırasıyla, 2,7 milyon kişiyle Afganistan, 2.3 milyon kişiyle Güney Sudan, Myanmar (1,1 milyon) ve Somali (900 bin) yer alıyor. Raporda göçmenlerin en çok olduğu ülke ise 3,7 milyon kişiyle Türkiye oldu. Türkiye’nin ardından en fazla sığınmacı kabul eden ülkeler Pakistan, Uganda, Sudan ve Almanya oldu.
Bugüne kadar göçe zorlanan her beş kişiden biri en az 20 yıldır, her beş kişiden dördü ise en az 5 yıldır evinden uzak kalmış durumda. Rapora göre, göçe zorlanan 70,8 milyon kişinin yarısından fazlası, ülkesinin farklı bir yerinde sürgün hayat yaşıyor.