6 ayda 15 milyon kişi yerinden edildi

Dünya genelinde yerinden edilerek sürgün olan insan sayısı 2020'nin ilk 6 ayında 15 milyona ulaştı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Eylül 2020
  • 19:07

İsviçre merkezli Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) kendi topraklarında sürgün vakaları üzerine 2020'nin ilk 6 ayının verilerini açıkladı. IDMC tarafından açıklanan rapora göre 2020 yılında, ekstrem hava olayları, çekirge istilası, şiddet ve çatışma nedeniyle yerinden edilerek sürgün olan insanların sayısı yaklaşık 15 milyona dayandı. Bu sayının ilerleyen aylarda artması bekleniyor.

Doğanın bozulan dengesi sonucu 9,8 milyon kişi yerinden oldu

127 ülkede, ülke içerisinde 9,8 milyon yer değiştirmenin büyük çoğunluğunu kasırga, sel, orman yangınları, çekirge istilası, vb. doğal afetler sebebiyle olmak üzere toplamda 14,6 milyon olduğu açıklandı.

Doğu Afrika’daki birçok ülkenin yıkıcı sellere ve bölgesel gıda güvenliğini daha da istikrarsızlaştıran bir çekirge istilasına maruz kaldığı belirtilen raporda Avustralya’da orman yangınlarının 10 binlerce insanın yerinden edilmesine yol açtığı ifade edildi.

Raporda, afet olan bölgelerde yaşayanların birçoğunun, COVID-19 tehdidinden dolayı evlerini terk etmekte isteksiz oldukları da kaydedildi.

Hindistan ve Bangladeş'te 3,3 milyon kişinin önceden tahliyesine yol açan Cyclone Amphan fırtınasının en büyük felaketlerden olduğu ifade edilen raporda, ön tahminlere göre Batı Bengal'de 2,8 milyon evin hasar gördüğü veya yıkıldığı, Bangladeş'te 100 bin kadar insanın evsiz kaldığı tahmini yer aldı.

Çatışma ortamları sürgünleri arttırıyor

Doğa tahribatının yol açtığı felaketlerin yanı sıra savaşlar ve çatışmalar da kitleleri yerinden ediyor. Rapora göre, Suriye, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Burkina Faso’daki çatışma ve şiddet olayları 4,8 milyon insanın yerinden edilmesine yol açtı.

Rapora göre, Suriye ordusunun bu yıl devam eden İdlib operasyonuyla yaklaşık 1,5 milyon kişinin daha yerinden edildiği öne sürüldü. Kongo’da ise 1,4 milyon yerinden edilmiş kişinin kaydedildiği bilgisi paylaşıldı. Suç çeteleri, cihatçılar ve yerel milisler arasındaki çatışmanın ulusun çoğunu krize sürüklediği Burkina Faso’da ise 419 bin kişinin daha yerinden edildiği kaydedildi. Afrika'nın Kamerun, Mozambik, Nijer ve Somali gibi başka alanlarında ise 2019'un tamamından daha fazla yerinden edilme yaşandığı bildirildi.

Raporda ayrıca 2019’un sonunda tahmini olarak 50,8 milyon kişinin ülke içinde yerinden edilmiş insanlar (IDP’ler) olarak yaşadığı belirtiliyor.