Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ocak ayında 5 mültecinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetinin ardından “Mülteci/Göçmen İşçilerin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” konulu bir çalışma başlattı. Suriyeli mülteciler ve aynı bölgelerde çalışan ya da yaşayan Türkiyelilerle yapılan görüşmelerin ilk sonuçlarını bugün açıkladı.
“Ankara’da mülteci/göçmen işgücünün en yoğun biçimde istihdam edildiği ilk alan Siteler, bundan sonrakiyse Ostim Organize Sanayi bölgesidir” ifadeleriyle başlayan yazılı açıklamanın devamında mülteci işçilerin çalıştığı işkolları mobilya imalatı, makine imalathanelerindeki vasıfsız işler, mülteci/göçmen mahallelerinde esnaflık ve sokak satıcılığı olarak sıralandı.
Mülteci işçi sömürüsü çocuk işçilerde çok daha ağır
Çalışma izinleri olmadığı kaçak ve aynı işi yapan Türkiyeli işçilerden daha düşük ücret aldıkları belirtilen açıklamada, mülteci işçilerin aldığı ücret şu şekilde açıklandı:
“Mülteci/göçmen işçiler genel olarak haftalık usulü ve sigortasız çalışıyor. Mülteci/göçmen işçilerin aldıkları ücretler yaşları, tecrübeleri ve ustalıklarına göre haftalık 200 TL’den başlıyor, küçük bir azınlığın ücretleri 600 TL’ye kadar uzanabiliyor. Çocuk işçilerdeyse ücretler, atık toplama gibi işlerde günlük 20 TL, mobilya atölyelerinde ise haftalık 200-250 TL arası değişiyor.”
Daha düşük ücretle çalıştırılmalarından kaynaklı Siteler ve Ostim'de bugün çoğunlukla mülteci çocuk işçilerin çalıştırıldığı belirtilen açıklamada işyeri denetimleri sonrasında patronlara verilen para cezaları mülteci işçilere işsiz kalma, ücretlerinin ödenmemesi biçiminde fatura edildiği ifade edildi.
İş cinayeti sonrası yaşananlar
Siteler'de 5 işçinin ölümünden sonra patronun ailelere 30 bin TL teklif ederek dava açmamalarını istediğinin belirtildiği açıklamada, aileleri “Başlangıçta 150 bin TL istediklerini ve bu konuda anlaşılamadığı için dava sürecine gideceklerini öğrendik. İş cinayetinde ölen işçilerin aileleri, ailenin maddi geçimini sağlayan çocuklarını yitirdikleri için haftalık en çok 300 TL ile geçinmek durumunda olduklarını aktardılar” denildi.
Lafta abartılan Suriyelilere yardım yok denecek kadar az
Mültecilerin yaşamın bütün alanlarında ırkçılıkla karşı karşıya oldukları belirtilen açıklamada son olarak mültecilere verilen yardım hakkında ise şu bilgiler aktarıldı:
“Ankara’da yaşayan Suriyelilere yardım etmek üzere kurulmuş birçok kuruluş olsa da, mülteci/göçmenlerin kendilerinin kurduğu ve yaşadıkları sorunların çözümünde özneleştikleri bir yapı maalesef bulunmuyor. Altındağ’da faaliyet yürüten kurumlar ASAM, Mülteciler ve Sığınmacılarla Yardımlaşma Dayanışma ve Destekleme Derneği, Önder Vakfı olarak sıralanabilir. Kurumlar giyecek ve besin yardımından, ailelerdeki kadın ve çocuklara yönelik sosyal faaliyetlere kadar bir dizi faaliyet yürütüyor.
Suriyeliler aylık 120 TL gibi bir miktar maddi yardımı Kızılay’dan kart ile alıyorlar. Tüm Suriyelilerin bu yardımdan yararlanıp yararlanamadığı belirsiz. Bunun haricinde doğrudan ailelere dağıtılan maddi bir yardımdan söz edemeyiz. Suriyelilerin vatandaşlığa alımları oldukça yavaş gerçekleşiyor. Ankara’da vatandaşlık alan Suriyeli sayısının 1000’den az olduğu belirtiliyor.”