Dünya iklim raporu: Küresel ısınmanın tek sorumlusu insan

Küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunu giderek halkların geleceğini tehdit eden boyutlar kazanırken çözüm de, ancak küresel çapta geliştirilecek anti-kapitalist mücadele ile mümkün olabilir.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Ağustos 2021
  • 18:56

Küresel ısınma, iklim sorunları, kuraklık, seller, orman yangınları gibi sorunlar artarken, kapitalist hükümetler konuyla ilgili bir panel düzenledi. Hükümetlerarası Dünya İklim Değişikliği adıyla yapılan panele, BM’nin hazırladığı Dünya İklim Raporu sunuldu. Raporda hızlı gelişen iklim değişikliğinin, doğal bir süreç olmadığı, bunun insanların eylemleri neticesinde oluştuğu bildirdi. 

“Kesin olarak söylenebilir ki, küresel ısınmanın tek sorumlusu insani eylemdir.” tespitinin yer aldığı raporda, insanların müdahalelerinden bağımsız bir ısınmanın mümkün olmadığı vurgulanıyor.  

Sera gazı artışı kapitalizmde tavan yaptı

Raporda yer alan istatistiklere göre, küresel ısınma 1900’den günümüze sıcaklıklar 1,6 derece arttı. Günümüzde deniz suyu seviyesinin yükselişi yılda ortalama 3,7 mm olarak saptandı. 

Sera gazlarının atmosferde düşük oranda tespit edilmesine rağmen, karbondioksit değerinin sanayileşmeden önceki döneme kıyasla yüzde 47 oranında artış gösterdiği bildirildi. Dünya iklim raporu, bunun 2 milyon yıldan bu yana görülen en yüksek oran olduğuna dikkat çekiyor.  

Raporda, küresel ısınmayı yükselten metan gazının ise %156 oranında arttığı ifade ediliyor. 

Dünya iklim raporunun hazırlanmasına katkıda bulunan bilim insanları, hava sıcaklığındaki aşırı artışta insan eyleminin büyük payı olduğu konusunda kuşku olmadığını belirtiyorlar. Bilim insanları, aşırı yağmur ve kuraklık konusunda kesin ifadelerden kaçınırken, kuraklık ve aşırı yağışlarda insan kaynaklı müdahalenin henüz tespit edilemediğini savunuyorlar. 

“Doğal afetler şiddetlenecek”

Raporda ifade edilen öngörüye göre, küresel ısınmada 2 derecelik bir artış, aşırı kuraklık ihtimalini 14 kat arttıracak. Aşırı yağmurların yüzde 70 oranında artacağı ve bunun sel felaketlerine yol açma ihtimalinin yükseleceği konusunda tahminlerin de yer aldığı raporda, bundan kaynaklı doğal afetlerin %30 daha şiddetli olacağı vurgulandı. 

Raporda buzulların erimesindeki artışa da dikkat çekiliyor. Buna göre erime, Batı Antarktika’da deniz seviyesini 2300 yılına kadar 15 metre yükseltecek. 

Raporda küresel ısınmada 2 derecelik bir artışın özellikle Afrika ve Güney Amerika kıtalarında aşırı kuraklığa yol açabileceği de belirtiliyor.

Kapitalist hükümetler çözüm üretmiyor

Raporda ortaya konan tespitlere ve iklim krizinin yakıcılığına karşın, iklim krizinde çözüm burjuva hükümetlerin insafına bırakılıyor. Oysa bu hükümetlerin hizmet ettiği kapitalist sistem bu sorunun esas kaynağıdır. Kapitalizmin, kâra dayalı aşırı üretim ve tüketim döngüsüne dayalı bir sistem olması, küresel ısınma ve iklim sorunlarını derinleştiriyor. Nitekim hükümet temsilcileri belirlenen sınırlı çözümler için dahi hiçbir adım atmıyor. Doğaya karbondioksit salımını azaltma yükümlülüğü getiren anlaşmalara imza atan hiçbir devlet uymuyor. 

Küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunu giderek halkların geleceğini tehdit eden boyutlar kazanırken çözüm de, ancak küresel çapta geliştirilecek anti-kapitalist mücadele ile mümkün olabilir.

Kaynak: Tagesschau