Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, uluslararası toplum, küresel ısınmayı sınırlama hedefine ulaşamama tehlikesiyle karşı karşıya. Yeni BM raporu, ulusal hedeflere dayalı olarak on yılın sonunda küresel emisyonların 2010 yılına göre yüzde 16 daha yüksek olacağı iddiasında bulunuyor. BM Genel Sekreteri António Guterres, raporun “dünyanın 2,7 derecelik bir ısınmaya doğru feci bir şekilde ilerlediğini” gösterdiğini söyledi. Devlet ve hükümet başkanlarının ayağa kalkıp harekete geçme zamanının geldiğini belirten Guterres, “Aksi takdirde tüm ülkelerdeki insanlar trajik bir bedel ödeyecek” açıklamasında bulundu. ABD Başkanı Joe Biden cuma günü güya bu çağrıya katılarak, “En iddialı hedeflerimizi Glasgow’a getirmeliyiz, zaman geçiyor” dedi.
Rapor, Paris İklim Anlaşması kapsamında 191 ülkenin ulusal iklim koruma taahhütlerini değerlendirdi. 2015 anlaşması, küresel ısınmanın sanayi öncesi döneme göre iki derecenin çok altında, tercihen 1,5 derece ile sınırlandırılması gerektiğini şart koşuyor. Bunun için CO2 gibi sera gazlarının salınımının önemli ölçüde azaltılması gerekiyor.
BM Genel Sekreteri, “Bu hedefe ulaşılamaması, büyük çaplı insan yaşamına ve geçim kaynaklarının kaybına neden olacaktır.” diyor. Glasgow’daki iklim konferansının başarısız olma riskinin yüksek olduğu ancak ülkelerin çabalarını hızlandırmaları koşuluyla Paris hedefine ulaşmak için çok geç olmadığı belirtiliyor. BM İklim Sekreterliği, yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklıkların 1,5 derecenin üzerine çıkmasını önlemek istiyorlarsa, ulusların “iklim çabalarını acilen ikiye katlamaları gerektiğini” vurguluyor.
BM’ye göre, hedefe ulaşmak için emisyonların 2010’a kıyasla yüzde 45 oranında azaltılması gerekiyor. Ancak mevcut rakamlar, 2030’da küresel sera gazı emisyonlarının 2010 yılına göre yaklaşık yüzde 16 daha yüksek olacağını gösteriyor. Tüm emisyonların yüzde 75’inden sorumlu olan G20 ülkeleri karşı önlemlerde kilit rol oynuyorlar.
Uzmanlar, 2015 yılında Paris’te yaklaşık 200 ülke tarafından kabul edildiği gibi, küresel ısınmanın iki derecenin çok altında kalması için 2030 yılına kadar dünya çapında çok daha fazlasının yapılması gerektiği konusunda hemfikirler. Dünya, sanayi öncesi zamanlara kıyasla şimdiden yaklaşık 1,2 derece ısındı. Kasım ayında Glasgow’da düzenlenen Dünya İklim Konferansı “önemli bir kilometre taşı” olarak kabul ediliyor.
İklim krizinin sonuçları dünya çapında daha şimdiden deniz seviyelerinde artış, daha uzun kuraklık, sıcak hava dalgaları, şiddetli fırtınalar ve sel risklerinin yanı sıra kutuplardaki buzulların ve buz yüzeylerinin erimesi veya mercanların ölümü biçiminde kendini hissettiriyor.