Basel’de kitlesel ve coşkulu 1 Mayıs

Bu yıl 1 Mayıs, İsviçre’nin en büyük sendikası UNİA başta olmak üzere kimi sendikaların, çeşitli yerli ve yabancı örgütler ile BİR-KAR’ın da bileşeni olduğu “Devrimci 1 Mayıs/Anti Kapitalist Blok” tarafından kutlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Mayıs 2024
  • 20:33

Bu yıl 1 Mayıs, İsviçre’nin en büyük sendikası UNİA başta olmak üzere kimi sendikaların, çeşitli yerli ve yabancı örgütler ile BİR-KAR’ın da bileşeni olduğu “Devrimci 1 Mayıs/Anti Kapitalist Blok” tarafından kutlandı.

“Devrimci 1 Mayıs/Anti Kapitalist Blok”, 1 Mayıs çalışmalarına erken bir tarihte başladı. Ortak bildiri ve afişler yaygın olarak kullanıldı, 1 Mayıs çağrısı sosyal medya üzerinden etkin bir şekilde yapıldı. 1 Mayıs’a üç gün kala ise hazırlık çalışmaları çerçevesinde başarılı bir festifal örgütlendi.

Kitleselliği ve coşkusuyla önceki yılı geride bırakan bu yılın 1 Mayıs’ına İsviçreli sol grupların çoğunluğu gençlerden oluşan kitlesel katılımı oldu. UNİA sendikasının katılımı ise belirgin şekilde zayıftı. Sosyal demokrat Parti’nin gençlik örgütü “Genç Sosyalistler”in anlamlı bir katılımı vardı. Kitlesel katılım sağlayan “Kağıtsızlar”ın (oturum izni olmayanlar) yürüyüşteki coşkuları da dikkate çekiciydi. Devrimci sendikacılığı savunan, “Örgütlenin, savaşın ve kazanın” şiarlı ve BİR-KAR imzasının da bulunduğu İGA da “Devrimci 1 Mayıs platformu” bileşeneydi. Kurulma aşamasında olan DKP (Devrimci Komünist Parti) ve “Genç Komünistler” gibi kimi İsviçreli sol gruplar ise sendikalarla yürüdü.

Saat 11.00’da başlayacak yürüyüşe sendikalar sabah saat 10.00’da, Devrimci 1 Mayıs platformu ise saat 9.30’da toplanma çağrısı yapmıştı. Toplanma alanında konuşmalar yapıldı ve coşkulu sloganlar atıldı. En önde bir grup yaşlının döne döne enternasyonal marşını okumaları ise ayrı bir coşku yarattı. Hemen her yıl, sendikalara rağmen sendikaların önünde yürüyen “Devrimci 1 Mayıs/Anti Kapitalist Blok”, bu yıl sendikaların arkasında yürüdü. Geçen yıl polisin devrimci 1 Mayıs platformuna yönelik keyfi zorbalığına ve saatlerce kuşatma altında tutulmalarına karşı, sendikalar anlamlı bir dayanışma göstermişti. Bu dayanışmanın gereği olarak bu yıl sendikalarla dayanışma göstermek amacıyla önde yürümeme kararı alındı.

Sabah saat 11.00’de en önde sendikalar, ardında kitle örgütleri ve çeşitli yabancı ve yerli gruplar kortejler oluşturdu. Bunun ardında “Kağıtsızlar” yer aldı. Hemen ardında “Devrimci 1 Mayıs platformu/ Anti Kapitalist Blok” ortak pankartıyla kortej oluşturdu. Bunu BİR-KAR korteji izledi. Bunun ardında MLKP, TKEP/L ve PDD (Proleter Devrimci Duruş) gibi Türkiyeli bazı grupların yanı sıra yerli sol gruplar ve İGA sendikasının kortejleri oluştu. Görselliği, katılımı ve coşkusuyla “Devrimci 1 Mayıs platformu” göz doldurdu.   

“Devrimci 1 Mayıs platformu”, yürüyüş güzergahı boyunca çeşitli noktalarda korteji durdurarak ortak konuşma metni okundu ve yanı sıra polisi ve tekelleri teşhir eden konuşmalar yaptı. Polis karakolu önünde yapılan konuşmada geçen yılki polis terörünün yanı sıra Basel polisinin suç dosyası teşhir edildi. Polisin müdahaleyi göze almadığı kortej, yol boyunca konuşmaları sürdürdü. Miting alanına varıldığında sendikaların kurduğu resmi kürsüye adeta alternatif kürsü oluşturuldu.   

BİR-KAR çalışanları, BİR-KAR imzalı “Sömürüye, emperyalist savaşa ve faşizme karşı sosyalizm için mücadeleye” şiarlı pankartla yürüyüşte yer aldı ve BİR-KAR imzalı bayraklar taşıdı. Binlerce kişinin katıldığı son yılların en kitlesel ve coşkulu yürüyüşünde gençlik çok önemli bir yer tuttu.

Kızıl Bayrak / Basel