Avrupa’da grevler…

Avrupa’nın birçok ülkesinde işçi sınıfı ve emekçiler grevler gerçekleştiriyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Kasım 2023
  • 14:30

İtalya'da genel grev

İtalya'da en büyük iki sendika olan CGIL ile UIL faşist Giorgia Meloni hükümetinin bütçe taslağını protesto etmek amacıyla cuma günü kuzey İtalya'da genel greve gitti. Greve ulaştırma, kamu hizmetleri, lojistik ve okullarda çalışan işçi ve emekçiler katıldı. 

CGİL Platformu’nun çağrısına uyan işçilerin 17 Kasım’dan sonraki grevi Piedmont Trentino-Güney Tirol üzerinden Lombardiya ve Emilia-Romagna'ya kadar devam edecek. Platform, protestoların merkezinde "artık ücretlileri ve emeklileri cezalandırmayan", "vergi kaçakçılarını ödüllendirmeyen" bir bütçe hazırlanması talebinin yer aldığını açıkladı.  

Greve çıkılan tüm bölgelerde yaygın protesto gösterileri de düzenlendi. Sadece Piedmont'ta beş gösteri gerçekleştirilken, UIL Sekreteri Ivana Veronese, Torino Piazza Castello'da düzenlenen mitinge katıldı.

Flai Trasporti E Servizi  ( Flai Taşımacılık ve Hizmet Sendikası) 24 Kasım'da yer hizmetlerinde ülke çapında greve giderken, Güney Tirol'de nakliye şirketi SAD çalışanları da 27 Kasım'da 24 saatlik grev duyurusu yaptı. Grevden dolayı tren seferleri iptalleri yaşanabilecek. Sasa ve Simobil otobüs firmaları çalışanları da greve katılmak istiyor.

Avrupa'da ulaşım sektöründe grevler 

Göründüğü kadarıyla Avrupa’da ulaşım sektörü çalışanları önümüzdeki haftaları grev ve eylemlerle geçirecek. 

İtalya'da 24 Kasım'da ülkenin kuzeyinde gerçekleşen genel grevden sonra Güney Tirol'de nakliye şirketi SAD'de 27 Kasım'da 24 saatlik grev duyurusu yaptı. Bu sürede tren iptalleri yaşanabilecek. Sasa ve Simobil otobüs firmaları çalışanları da greve katılmak istiyor.

Almanya’da Alman Demiryolları (Deutsche Bahn/DB) şirketi ile, Alman Lokomotif Sürücüleri Birliği (GDL) arasında toplu sözleşmeler sürüyor. GDL “yeni grev ihtimali var ama Noel'de değil” açıklamasını yaptı.

Belçika’da önümüzdeki haftalarda Brüksel Havayolları kabin ekibi tarafından iş kesintileri yaşanabilecek. Pilotlar ayrıca 11 Aralık'tan itibaren grev yapılacağını duyurdu. 

Fransa’da sendikalar Noel ve Yeni Yıl nedeniyle demiryolu grevi tehdidinde bulunuyor. Fransa'nın önde gelen demiryolu sendikalarından biri olan SUD Rail, işçilerine greve gitme çağrısında bulundu. Sendika CGT, CFDT, Unsa-Ferroviaire gibi diğer büyük sendikaları da greve katılmaya çağırdı. 

İngiltere’de Aslef sendikasının tren makinistlerine yönelik ilan ettiği ‘dokuz günlük fazla mesai yasağı’ 1 Aralık'ta başlıyor. Tren makinistleri 2 Aralık'tan itibaren ülkenin farklı bölgelerinde farklı günlerde işlerine ara vereceklerini duyurdu. Bu eylemlerden Doğu Yakası Ana Hattı ve Doğu Midlands Demiryolu etkilenecek. Londra Euston'u West Midlands, kuzey batı İngiltere, kuzey Galler ve güney İskoçya'ya bağlayan West Coast Ana Hattında çalışan trenlerin neredeyse tümünün seferleri 3 Aralık'ta kesintiye uğrayacak. 

İspanya’da 24 Kasım'da genel grev gerçekleştirildi. Greve çıkan Renfe ve Adif demiryolu çalışanları ayrıca 30 Kasım, 1, 4 ve 5 Aralık tarihlerinde de greve çıkacaklar. Öte yandan İspanyol UGT sendikası da 40'tan fazla Aena havaalanındaki yer personeline 4-10 Aralık tarihleri ​​arasında işi durdurma çağrısında bulundu. Alicante Havalimanı güvenlik hizmetlerinde çalışanlar ocak ayına kadar aşağıdaki günlerde sabah ve akşam birer saat çalışmayı durdurmayı planlıyorlar: 24 - 26 ve 28 Kasım, 1 - 10 Aralık, 12, 15 - 17, 19 ve 19 Aralık 22 – 26-31 Aralık ve 1-14 Ocak. Barecolona'daki El Prat Havalimanı'nda ise uçak yakıt ikmali şirketi Skytanking çalışanlarının bir günlük grevi ocak ayına kadar tekrarlanacak. Planlanan grev günleri: 27 Kasım, 1, 4, 6, 9, 11, 15, 18, 23, 30 Aralık ve 1, 5, 8, 12, 15 Aralık ve 19 Ocak.