Dünyada eylem ve grevler

Dünyanın pek çok yerinde işçi ve emekçiler hakları için grev ve direniş gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Kasım 2023
  • 16:30

Endonezya’da asgari ücrete %15 zam talebi

Endonezya'nın Batı Java eyaletinin başkenti Bandung'da valilik önünde gösteri yapan işçiler, 2024 yılında asgari ücrete %15 zam yapılmasını talep etti.

En büyük işçi sendikası KSPSI ile İşçi Partisi haftalardır işçilerin talebini desteklemek üzere ülke çapında grev çağrısı yapıyorlar. Grevlerin 30 Kasım-13 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Sendikanın talepleri arasında "Yatırım Kolaylaştırma Yasası" ile bağlantılı olarak işçi haklarına getirilen kısıtlamaların geri çekilmesi de yer alıyor.

Kanada Kamu hizmetlerinde büyük grev

Kanada'nın Quebec eyaletinde okul, sağlık ve sosyal hizmetler alanında üç günlük grev başlatıldı. 420 bin işçinin örgütlü olduğu "Front commun" (ortak cephe) adlı sendika ittifakının çağrısıyla salı günü kamu sektöründe 3 gün sürecek grev başladı. Sektörde örgütlü diğer sendikalar da 600 bini aşkın çalışana perşembe günü greve çıkma çağrısında bulundu.

Eyalette 8 aydan beri toplu sözleşme imzalanması bekleniyordu. Bu gerçekleşmeyince oylama yapan sendika üyelerinin yüzde 90’ı grev eylemi lehinde oy kullanmıştı. Salı günü ilgili tesislerin önünde çok sayıda küçük protesto gösterisi ve başkent Montreal'de büyük bir gösteri düzenlendi.

Panama Cobre bakır madeni bloke edildi

First Quantum Minerals şirketinin Panama'daki Cobre bakır madeni, aktivistler tarafından abluka altına alındı. Eylem, bakır madenciliğini 40 yıllığına genişletecek yeni sözleşmelere karşı devam eden protestoların bir parçası olarak gerçekleştirildi.

Protestoların hedefindeki şirket yönetimi, enerji için ihtiyaç duyduğu kömüre artık erişimi olmadığı için üretimi şimdilik büyük ölçüde askıya aldığını duyurdu. Geçtiğimiz cuma günü aktivistler küçük tekneler kullanarak malzeme taşıyan bir yük gemisinin limana yanaşmasını engellemişti. Yüksek Mahkeme’nin, 250 bin kişinin karşı gösteri yaptığı tartışmalı sözleşmeleri 24 Kasım’da ele alması bekleniyor.

Güney Afrika’da Numsa derhal ateş kes çağrısı yaptı

Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası (Numsa), İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Filistinlilere karşı soykırım ve savaş suçu işlemesinden dolayı tutuklanması çağrısında bulundu. Konuyla ilgili acıkama yapan Numsa'nın ulusal sözcüsü Phakamile Hlubi-Majola şunları söyledi: “Numsa derhal ateşkes ve Gazze'ye acilen insani yardım gönderilmesi çağrısında bulunuyor. İsrail, işlediği soykırım suçu nedeniyle izole edilmeli ve parya devlet muamelesi görmelidir. İsrail Büyükelçiliğinin kapatılmasını, diplomatların ve büyükelçinin ülkeden sınır dışı edilmesini talep ediyoruz. Ayrıca yaptırımların uygulanmasını da talep ediyoruz. Numsa, İsrail'in Filistin'den çaldığı her santimetrekare toprağı iade etmesini talep ediyor."

Öte yandan Güney Afrika Parlamentosu, salı akşamı 241 milletvekilinin çoğunluğuyla, idari başkent Pretoria’daki İsrail Büyükelçiliğinin kapatılması yönünde oy kullandı. Büyükelçiliğin kapatılması konusunda son karar ise Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa'ya ait. Güney Afrika'da iktidardaki ANC, İsrail ile diplomatik kanalların açık tutulması koşuluyla bu adımı desteklemişti. ANC Milletvekili Pemmy Majodina, Gazze savaşında ateşkes sağlanana kadar elçiliğin kapalı kalmasını talep etti. Tartışma sırasında "Özgür Filistin" sloganları atıldı.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa Katar ziyareti sırasında yaptığı açıklamada İsrail'i Gazze Şeridi'nde savaş suçu işlemekle suçlamış ve Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (ICC) soruşturma yapmaya çağırmıştı.