Avrupa DGB’nin yaz kampı sürüyor

Revolutionärer Jugendbund yaz kampının 4. günü geride kalırken, kolektif yaşamla kampın canlılığı devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Ağustos 2019
  • 16:04

Revolutionärer Jugendbund/RJ (Avrupa Devrimci Gençlik Birliği) yaz kampının 3. gün programı sabah saatlerinde dinamik sunumla başladı. 3. gün seminerinin ilki Yeşiller Partisi üzerineydi. Almanya başta olmak üzere Avrupa’da etkisi artan Yeşiller Partisi’nin geçmişinden başlanarak programı aktarıldı. Yeşiller Partisi’nin seçim videosu izlettirilerek gençlerde yarattığı izlenim tartışıldı. Böylece sunum tek taraflı bir içerikten çıkarak karşılıklı yorumlarla beslenen bir yöntemle zenginleşti. Bochum’dan gençlerin hazırladığı sunumda Yeşiller yöneticilerinin de yer aldığı hükümetlerin doğa katliamlarına ortak olmalarına değinilerek, bir dizi temel yöneticisinin emperyalist kapitalist tekellerle ilişkileri teşhir edildi. Yeşillerden uzun dönem milletvekilliği yapan birçok kişinin BMW, Bayer gibi şirketlerin yönetimine girdikleri aktarıldı.

Yeşiller’in ekoloji mücadelesinin ya da genel olarak gençliğin sorunlarının çözümü için alternatif olamayacağı vurgulandı. Bielefeld’den gelen bir RJ’li yerellerinden ekoloji eylemleri için Sol Parti’den (Die Linke) destek istediklerini, onların göstermediği yardımı Yeşiller’in verdiğini söyledi. Yine FFF hareketinin ve eylemlerinin Yeşiller tarafından istismar edilmesi teşhir edildi.

Verimli sunumun ardından öğlen yemeği arası verildi. Gençler kültürel aktivite ve seminerler dışında da kendi aralarında paylaşımcı ve kolektif oyunlarla zaman geçirdiler. Hep birlikte gölde yüzmeye giden gençler yüzerken oynadıkları oyunlarla da birlikte eğlendiler.

3. günün akşam sunumu ‘Militarizm’ üzerineydi. Militarizm kavramı anlatıldıktan sonra günlük yaşamda militarizmin nasıl karşımıza çıktığı aktarıldı. Sorularla gençlerin tartışmaya çekildiği sunumda Alman ordusunun kampanyasından örnekler verildi. Hangi şirketlerin silah sanayinde olduğu ve normalde yasak olan silah satışlarında yasaların etrafından dolanan satışlar anlatıldı. Almanya’nın Ramstein bölgesindeki ABD’nin hava üssünde İHA’ların yönetildiği bilgisi paylaşıldı. Bu merkezin birçok katliamın sorumluluğunu taşıdığı teşhir edildi. Ramstein’daki üssü bilmeyen gençler bu bilgiye şaşırırken, katliamların sorumluluğuna tepki duydu. Almanya’nın bu üsse izin vermesi üzerinden bir tartışma başlatılarak NATO hakkında fikirler tartışıldı.

Akşam seminerinden sonra gençler kendi aralarında gruplara ayrılarak topluca oyun oynadılar. Kağıttan kule yapma yarışında gruplar birbirinden yaratıcı tasarımlar ortaya çıkarırken, kulelere politik mesajlar yazıldı. RJ, BİR-KAR, Enternasyonal gibi isimlerle yarışan kuleler ağırlık konmasına rağmen sağlam kalma, estetik ve genel katılımdan beğeni gibi kıstaslara göre puanlandırıldı. Hep birlikte yarıştan çok eğlencenin öne çıktığı oyunla gençler kolektif iş yapma üzerine de anlamlı bir ders aldılar.

Faşistlere geçit yok!

4. gün rutin programla güne başlanırken gündüz semineri ‘Faşizm’ konuluydu. NSU davasının detayları ve Alman sermaye devletinin faşist çetelere desteği teşhir edildi. Anti-faşist eylemlerin önemi PEGİDA üzerinden işlendi. Faşistlerin karşı eylem organize edilmeyen kentlere yoğunlaştıkları, buna karşı refleks geliştirmenin gereği vurgulandı. Sunum anti-faşist deneyimlerle zenginleştirildi. Birçok yerelden genç kendi eylem deneyimlerinden hareketle bu konuda yapılması gerekenleri ifade ettiler.

Seminerin ardından kolektif yaşamın gereklilikleri yine hep birlikte çözülürken, masa tenisi oyunu da çoklu oyuncu ile oynandı. Normalde iki kişilik olan bu oyun bile herkesin bir kez vurup masa etrafında döndüğü yeni versiyonuyla kolektif bir oyuna çevrildi.

4. günün akşam semineri Avrupa Birliği gündemliydi. AB’nin kuruluş tarihi kısaca anlatıldıktan sonra sunum asıl olarak AB’nin emperyalist politikaları üzerinde durdu. AB’nin ortak ordu politikasının teşhir edildiği sunumda ayrıca Yunanistan’ın AB’ye katılması sonrası yaşananlar aktarıldı. Yunanistan’ın tüm politikalarının AB tarafından belirlendiği vurgulanarak, “Neden AB Yunanistan’ı atmıyor?” sorusu ile gençler arasında dinamik bir tartışma yaratıldı.

4. gün programı bitiminde gençler halaylar çekip farklı yörelerin oyunlarıyla geceyi bitirdiler.

Kızıl Bayrak / Almanya