AFDnin etkileri
Almanya haftalardır hemen hemen tüm eyaletlerde çiftçi eylemlerine sahne oluyor. Sosyal hakların giderek daha fazla gasp edilmesinin sonucu olarak eylemler artmakta. Eylemlerin çıkış noktası ise, traktör sahiplerine yapılan mazot desteğinin geri çekilmesi ve tarım makineleri ve aletleri için alınan vergilerin arttılırması. Ancak çiftçi örgütleri her iki sübvansiyon kesintisinin de geri alınmasını talep ediyor. Protestolar, hükümetin tarımsal dizel için vergi sübvansiyonunu aşamalı olarak kaldırma planlarına yönelik. Sübvansiyon aşamalı olarak kaldırılacak ve 2026 yılından itibaren artık hiç ödenmeyecek. Protestoları dikkate almayan federal hükümet Pazartesi günü bu planları uygulamaya koydu. Yasa tasarısı, tarımsal dizel üzerindeki vergilerin geri ödenmesinin 2026 yılına kadar iptal edilmesini öngörüyor. Federal hükümet çiftçilere yönelik motorlu taşıt vergisi muafiyetinin kaldırılması planını iptal etmiş olsa da, çiftçi birlikleri her iki sübvansiyon kesintisinin de geri alınmasını talep ediyor. (Zeit.de’den alinti)
Alman hükümeti bu eylemleri AFD’nin yönlendirdiği doğrultusunda açıklamalar yaptı. Bu vesileyle bu eylemlerin sosyal içeriğini boşa çıkarmaya çalışıyor. Köylü, çiftçi ve kasaba halkının AFD’nin oy kasası olduğu gerçeği aşikar. Dolayısıyla bu bölgelerde siyasal etkinliğini ve yönlendirici rolünü kullanmakta. Bu gerçeğe rağmen, değişmeyen olgu ise eylemlerin ve protestoların haklı ve meşru olduğu gerçeğidir. Esas sebep ise, sosyal hakların tırpanlanarak gasp edilmesidir. Kısmen varlıklı denebilecek köylülerin dahi direnişe katılması, hak gasplarının ne kadar vahim derecede arttığını gösteriyor.
Die Zeit gazetesinde yer alan bilgiye göre, birçok şehirde eylemcilerin arasına sağcı kesimler katıldı. Anayasayı Koruma Dairesi'ne göre Cottbus'taki protesto "kesinlikle aşırı sağcı" Cottbus AfD parti lideri Jean-Pascal Hohm tarafından organize edildi.
Çiftçilerin eylem haftası
Çiftçilerin protestoları ikinci turuna giriyor. Pazartesi günü başlayan protestolarda yaklaşık 100 bin traktör Almanya genelinde yollara çıkarak şehirleri, otoyolları ve lojistik alanlarını kapattı. Alman Çiftçiler Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre protestolar Salı günü de devam edecek. Muhtemelen bir önceki güne göre çok daha az olsa da trafikte aksama yaşanacak.
Frankfurter Rundschau ve Zeit gazetesinde yer alan bilgilere göre, Berlin'deki Brandenburg Kapısı'nda yaklaşık 700 araçla eylem yapıldı. Erfurt polisi ise iki binden fazla traktör ve diğer traktör üniteleri ile eylemler yapıldığını duyurdu. Emden'deki VW fabrikasında üretim durduruldu çünkü çalışanlar işe gidemedi. Münih'te polis, çevre bölgelerden şehir merkezine doğru yaklaşık 5 bin 500 traktöre eşlik ettiklerini söyledi. Stuttgart'taki İçişleri Bakanlığı'na göre Baden-Württemberg'deki 270 eyleme yaklaşık 25 bin araç katıldı. Bazı şehirlerde ise çiftçilere kamyon şoförleri ve esnaf da katıldı.