ABD’nin “aykırı” başsavcısı Ramsey Clark hayata veda etti

ABD emperyalizminin Vietnam’da, Panama’da, 1991 Körfez Savaşı ve 2003 Irak işgalinde, 1999’da Yugoslavya’da, İsrail’in Filistin’de ve daha birçok ülkede insanlığa karşı işlediği suçları teşhir etmek için etkin bir çaba harcayan Ramsey Clark, emperyalistlerin birçok vahşetini belgeleyerek kayıt altına almayı başarmıştır.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Nisan 2021
  • 17:41

18 Aralık 1927’de Dallas, Teksas’ta dünyaya gelen Ramsey Clark, 9 Nisan 2021’de New York’ta hayata veda etti. Clark’ı emsallerinden farklı kılan, ABD’de üst düzey görevlere gelmesine rağmen bu emperyalist devletin içeride ve dışarıda işlediği suçlara karşı durabilmesiydi.

1960’larda Başkan Lyndon Johnson döneminde Adalet Bakanı, 1967-1969 yılları arasında ABD’nin 66. başsavcısı olan Clark, Demokrat Partili solcu politikacıların önde gelenlerinden biriydi. Emperyalist işgallere, ırkçılığa ve savaş suçlarına karşı mücadele eden sembol bir isimdi.

Resmi görev yaptığı ‘60’lı yıllarda ırkçı yasaların kaldırılması için çaba sarf eden Clark, Medeni Haklar ve Oy Hakları Yasası gibi önemli hukuksal adımlara öncülük etmiş,1968 gençlik hareketini desteklemiş ve açılan davalarda gençlik liderlerini savunmuştur.  

Sadece ülkesinde değil uluslararası alanda da aktif bir tutum içinde olan Clark, ABD emperyalizminin insanlığa karşı işlediği pek çok suçun ortaya çıkarılmasında etkin bir rol oynamıştır. ABD’nin savaş suçlarını teşhir etmek için dünyanın dört bir tarafını dolaşmıştır.

ABD emperyalizminin Vietnam’da, Panama’da, 1991 Körfez Savaşı ve 2003 Irak işgalinde, 1999’da Yugoslavya’da, İsrail’in Filistin’de ve daha birçok ülkede insanlığa karşı işlediği suçları teşhir etmek için etkin bir çaba harcayan Clark, emperyalistlerin birçok vahşetini belgeleyerek kayıt altına almayı başarmıştır.

ABD, geri çekilen Irak ordusunu Şubat ‘91’de havadan bombalayarak on binlerce asker ve sivili yakarak öldürdüğünde, bu korkunç vahşeti dünyaya duyuranlardan biri de o olmuştur.

* 1972’de ABD’nin Vietnam halkına karşı giriştiği katliamları sergilemiştir.

* 12 yıl boyunca (1991-2003) ABD’nin Irak’ı almasına (bundan dolayı 500 bin Iraklı çocuk ilaç ve gıda yetersizliğinden ölmüştür) karşı uluslararası bir kampanya yürütmüştür.

* Saddam Hüseyin’in adil yargılanması gerektiğini savunmuş, avukatlığını üstlenmiş, Saddam yönetimi ile batılı emperyalistler arasındaki ilişkilerin açığa çıkartılması için çaba harcamıştır.

* 1999’da emperyalist savaş aygıtı NATO’nun Yugoslavya’yı bombalaması ve sivil halkı katletmesini belgelemiştir.

* ABD’de tutuklanan ve uzun yıllar hapis yatan “Küba Beşlisi”nin serbest bırakılması için girişimlerde bulunmuştur.

Bu çabaları kapsamında Filistin’den Hindistan’a, Panama’dan Yugoslavya’ya, Vietnam’dan Irak’a toplamda 120’den fazla ülkeyi ziyaret ederek, ABD emperyalizmi ve NATO’nun insanlığa karşı işledikleri savaş suçlarını deşifre etmiştir.

Ramsey Clark bu duruşunu yaşamının sonuna kadar tam bir tutarlılıkla sürdürmüştür.