Geçtiğimiz ay ABD hükümet kurumlarını hedef alan “büyük çaplı bir siber saldırı” gerçekleşmişti. Amerikan Siber ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), gerçekleşen hacker saldırısının, hükümet, eyaletler ve kentlerin yanı sıra altyapı ve özel sektör için de “ciddi tehlike” oluşturduğunu öne sürmüştü. Saldırılarda çok sayıda üst düzey federal kurumun yanı sıra, ticaret ve enerji bakanlıkları da hedef alınmıştı.
Amerikan emperyalizmi, siber saldırı vesilesiyle de rakiplerini hedef alan açıklamalarına yenilerini ekledi. ABD gizli servislerinin ve diğer yetkililerin oybirliğiyle yaptıkları değerlendirme saldırının Rusya’dan geldiğini iddia etti. ABD’li yetkililer tarafından Salı günü yapılan açıklamada, ABD hükümeti içindeki ve dışındaki ağlarda yakın zamanda tespit edilen siber saldırıların çoğunun “muhtemelen” Rus kökenli olduğu vurgulandı.
Bu açıklamanın Donald Trump’ın iddiası ile çeliştiğine dikkat çekiliyor. Zira Trump, saldırıdan Çin’i sorumlu göstermişti. Ancak Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve istifa eden Bakanı Bill Barr, gizli servislere danıştıktan sonra siber saldırının kaynağının Rusya olduğunu iddia etti. Rusya ise saldırıyla herhangi bir ilişkisi olmadığını belirtiyor.
Bilgi toplamak amacıyla veri ağlarına girildiğini öne süren ABD’li yetkililer, saldırıların ve aynı zamanda araştırmaların devam ettiğini ve saldırının boyutunu anlamaya çalıştıklarını ifade ettiler.
Siber saldırıya ilişkin mevcut açıklama, Federal Polis (FBI), gizli servislerin koordinasyon müdürlüğü, gizli servis (NSA) ve siber güvenlik ajansı (CISA) tarafından yayınlanmıştı. CISA’ye göre bir ay boyunca süren saldırının hedefi hükümet yetkilileri, elektrik şebekeleri gibi önemli altyapı ve özel şirketlerdi. CISA yöneticisi, hangi alanların ne düzeyde etkilendiğini belirtmedi. Ancak, bazı bakanlıklar bilgisayar korsanları tarafından hedef alındıklarını öne sürdü. Bunlar arasında Dışişleri, Maliye ve İç Güvenlik Bakanlığı da vardı. ABD’nin nükleer cephaneliğini yöneten Enerji Bakanlığı da saldırılardan etkilenen kurumlar arasındaydı.
ABD’li yetkililer, “siber saldırıların kökeni neredeyse hiç izlenemiyor” diyor. Siber saldırıların tam olarak anlaşılmasının genellikle zor olduğu, saldırganların izlerini gizleyebilecekleri veya yanlış izler bırakabilecekleri ifade edildi.