ABD emperyalizminin savaş suçlarına yasal koruma

Hiçbir savaş kuralı tanımayan ABD emperyalizmi, bu adımla dün olduğu gibi, bundan sonra da “uygar dünyanın” gözleri önünde hiçbir hesap verme yükümlülüğü olmaksızın, sivillerin katledilmesi de dahil savaş suçlarını işlemeye devam edecektir.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Mart 2019
  • 21:52

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’na (CIA), her yıl savaş bölgeleri dışında insansız hava araçları (İHA) ile düzenlediği saldırıları ve bunlar sonucunda ölen sivillerin sayısını açıklama zorunluluğu getiren kararnameyi iptal etti.

Bu uygulama, hükümetin daha “şeffaf” olması yönündeki baskılar üzerine 2016’da eski ABD Başkanı Barack Obama’nın çıkardığı başkanlık emri ile başlatılmıştı. Trump tarafından “lüzumsuz ve dikkat dağıtıcı” bulunarak kararname iptal edildi. Bu adımla, ABD emperyalizminin dünyanın birçok bölgesinde ve özellikle sivillere yönelik katliamları yasal güvenceye kavuşturulmuş oluyor.

11 Eylül saldırılarından bu yana, başta Afganistan olmak üzere, Somali, Pakistan, Irak, Suriye ve dünyanın daha birçok ülkesinde İHA’larla birçok operasyon yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. ABD’den bir vakfın verdiği bilgilere göre Amerikan ordusunun elinde 200’ü silahlı olmak üzere 7 bin adet İHA bulunmaktadır. Obama’nın sekiz yıllık başkanlığı döneminde 1.878 kez yapıldığı belirtilen bu operasyonlar, Trump yönetiminin iki yılında 2.234’de yükselmiştir.

Human Rights First (Önce İnsan Hakları) adlı gruptan Rita Siemion, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, “Trump yönetiminin bu eylemi, öldürücü güç kullanımı ve bunun neden olduğu sivil ölümleri bakımından şeffaflık ve hesap verme sorumluluğu konusunda atılmış geri ve gereksiz bir adımdır” dedi. Demokrat Kongre üyelerinden temsilciler meclisi istihbarat komisyonu başkanı Adam Schiff ise Trump’ın bu kararının “hiçbir meşru gerekçesinin bulunmadığını” dile getirdi.

ABD’li bir istihbarat yetkilisi olan James Clapper tarafından verilen bilgilere göre, Trump döneminde insansız hava araçlarıyla savaş alanları dışında yapılan operasyonlarda 116 sivilin öldürüldüğü ortaya çıkmıştır. Obama’nın başkanlık yaptığı 2009-2015 yılları arasında ise bu araçlarla yapılan 473 saldırıda 2600 sivilin öldürüldüğü bilgisi paylaşılmaktadır. İnsan hakları örgütleri ise ABD’li yetkililerin verdiği bu rakamların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını iddia etmektedirler

Hiçbir savaş kuralı tanımayan ABD emperyalizmi, bu adımla dün olduğu gibi, bundan sonra da “uygar dünyanın” gözleri önünde hiçbir hesap verme yükümlülüğü olmaksızın, sivillerin katledilmesi de dahil savaş suçlarını işlemeye devam edecektir. Ta ki dünyanın mazlum halkları tarafından işlevsiz hale getirilinceye kadar...