Dünya genelinde işsizlik, yoksulluk, açlık ve eşitsizlik her geçen gün büyürken silah tüccarları kasalarını doldurmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük 100 silah üreticisi pandemiye rağmen 2020’de satışlarını artırdı.
Araştırma enstitüsü SIPRI raporuna göre şirketler, 2020’de 531 milyar ABD doları (470 milyar avro) değerinde silah sattı. Bu, 2019’dan yüzde 1,3 daha fazlaydı. 2015’e kıyasla ise yüzde 17’lik bir artış. Bir çok ülkenin ekonomisi pandemi nedeniyle daralırken, silah şirketlerinin satışları art arda altı yıl arttı. ABD şirketleri açık ara önde bulunuyor ve onu Çin şirketleri izliyor. Kapitalizmin pandemiyle derinleşen krizine, küçülen küresel ekonomiye ve tedarik zinciri darboğazlarına rağmen sermaye devletleri savaş ve saldırganlığa yatırım yapmayı ve çarklarını döndürmeyi ihmal etmedi.
Die Zeit’ın haberine göre, ABD şirketleri 2020’de sıralamada hakim yerlerini korudu. Listedeki 41 ABD şirketinin silah satışları, 2019’a göre yüzde 1,9 artarak 285 milyar dolara ulaştı. ABD silah üreticileri, ilk 100’deki toplam silah satışlarının yüzde 54’ünü oluşturuyor.
Silah satışlarında ikinci en büyük pay yüzde 13 ile Çin tarafından kaydedilirken, onu Birleşik Krallık yüzde 7,1 ile izledi. SIPRI araştırmacıları ayrıca Çinli şirketlerden bazılarının “dünyanın en gelişmiş askeri teknoloji üreticileri” haline geldiğini söyledi. Sıralamada temsil edilen beş Çinli şirketin geçen yıl 66,8 milyar dolar cirosu vardı. Yedi İngiliz savunma şirketi ise, 2019’dan yüzde 6,6 daha fazla olan 37,5 milyar doları satış bildirdi.
Rapora göre, Avrupa merkezli 26 şirket, 109 milyar dolar değerinde satışla en büyük 100 silah şirketinin satışlarının yaklaşık beşte birine sahipti. Listede ilk on sıradaki tek Avrupalı şirket olan BAE Systems, satışlarını yüzde 6,6 artışla 24 milyar dolara çıkardı. SIPRI’nin en büyük 100 silah şirketi listesindeki dört Alman şirketi yüzde 1,3’lük bir satış artışı kaydederken, en büyük Alman silah üreticisi Rheinmetall yüzde 5,2’lik bir artış kaydetti. Gemi yapımcısı ThyssenKrupp ise yüzde 3,7 düşüş bildirdi.
Dördüncü sırada yer alan Rusya’nın yüzde 6,5’lik önemli bir düşüşle 26,4 milyar dolara gerilediği belirtiliyor. SIPRI’ye göre bu, pandeminin neden olduğu teslimat gecikmelerinden ve devlet silahlanma programının sona ermesinden kaynaklandı.
Dünyada emekçiler, pandeminin de ek olarak ivme kazandırdığı işsizlik, yokluk ve yoksullukla pençeleşirken, adeta yaşam savaşı verirken, silah endüstrisindeki kapitalist tekeller kârlarını katlayarak zenginliğini büyütüyor. Emperyalist kapitalist düzenin vahşi yüzü pandemide dahi patlama yaşayan savaş harcamaları ve ticaretiyle açıkça ortaya seriliyor.