Dünya basınında bugün | Britanya hükûmetinde yine kaos

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 16 Haziran 2022
  • 16:30

Britanya’nın sığınma başvurusunda bulunanları Ruanda’ya gönderme planının son dakika Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla iptal edilmesinin ardından Boris Johnson hükûmeti tepki çekiyor. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile savaşta olan Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yeni güvenlik yardımında bulunacaklarını duyurdu. ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50-1,75 seviyesine çıkardı. Bunun 1994’ten bu yana en sert faiz artışı olduğu belirtildi. ABD liderliğindeki koalisyon, Suriye’de sabah saatlerinde düzenlenen bir baskında ismi verilmeyen, üst düzey bir IŞİD liderinin yakalandığı duyurdu. 

16 Haziran 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | İçişleri Bakanı, Ruanda “fiyaskosu” nedeniyle tepki çekiyor

Britanya’nın sığınma başvurusunda bulunanları Ruanda’ya gönderme planının son dakika Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla iptal edilmesinin ardından Boris Johnson hükûmeti tepki çekiyor. Britanya İçişleri Bakanı Priti Patel, Ruanda planıyla “göstermelik” bir adım atmakla suçlanıyor. Ana muhalefet partisi İşçi Parti, hükûmetin sığınmacıları Ruanda’ya gönderim planının “hiçbir zaman ciddi bir politika” olmadığını belirtti. İşçi Partisi’nin Gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper, dün Avam Kamarası’nda yaptığı açıklamada “utanç verici ve fiyasko” bir politika için harcanan kamu bütçesine dikkati çekerek “Bu hiçbir zaman ciddi bir politika olmadı” dedi.

The Times | Etik danışmanı istifa eden Başbakan Johnson baskı altında

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 kapanması döneminde partilere katıldığının anlaşılması skandalının sonuçlarıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Johnson’ın etik danışmanı olarak görev yapan Christopher Geidt, hükûmet internet sitesinden yaptığı açıklamada görevinden istifa ettiğini duyurdu. Görevi Johnson’a bakanlığın davranışları üzerine tavsiyelerde bulunmak olan Geidt, istifa nedenini sunmadı. Öte yandan Geidt, geçen ay Johnson’ın parti skandalının ardından, Başbakan’ın bakanlık kodunu ihlal etmediği yönündeki iddiasını açıklaması gerektiğini söylemişti.

New York Times | ABD, Ukrayna'ya 1 milyar dolar daha yardım gönderecek

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile savaşta olan Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yeni güvenlik yardımında bulunacaklarını duyurdu. Dün Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile konuşan Biden, ''Bu yardımlar arasında, ağır silahlar, kıyı savunma silahlarının yanı sıra Ukrayna'nın Donbas'taki savunma operasyonları için gerekli gelişmiş füze sistemleri için cephanelikler yer alacak." ifadesini kullandı.

Wall Street Journal | Fed, 94'ten bu yana en yüksek faiz artışını yaptı

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50-1,75 seviyesine çıkardı. Bunun 1994’ten bu yana en sert faiz artışı olduğu belirtildi. ABD'de 40 yılın en yüksek enflasyon seviyesine ulaşılırken, Fed bununla mücadele için bu yönde bir karar aldı.

Moscow Times | İki ABD görevlisinin Rusya tarafından yakalandığından korkuluyor

Ukrayna için gönüllü olarak savaşan iki ABD vatandaşının kaybolduğu bildirildi. Yetkililer ve yakınları, bu kişilerin Rusya tarafından esir alındığından endişe ediyor. 

İkisi de eski ABD askeri olan Alexander Drueke ve Andy Huynh, Ukrayna'da savaşırken aileleriyle iletişimlerini kaybetti. 

Drueke'nin annesinin bu hafta, Temsilciler Meclisi'nde yaşadığı bölgeyi temsil eden Kongre üyesi Terri Sewell'a ulaştığı belirtildi. 

Sewell, ''Ailesi, Drueke'den günlerdir haber alamadıklarını belirtti. Bulunması için her türlü yardımı vermeye devam edeceğiz'' dedi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, iki ABD vatandaşının Ukrayna'da kaybolduğunu doğrulayamadıklarını belirtirken, ''Bu doğruysa onları bulmak için her şeyi yapacağız'' dedi. 

Kirby, ''Burada bir savaş alanından söz ediyoruz. Eğer Ukrayna'ya destek vermek istiyorsanız daha güvenli ve aynı etkiye sahip başka yollar da var'' dedi.

Geçen günlerde iki Britanya vatandaşı Ukrayna için savaşırken yakalanmış ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından idam cezasına çarptırılmıştı.

Le Monde | Fransa sıcaklık zirvelerine nasıl adapte olacak?

Fransa’da hava sıcaklığının gelecek hafta belli bölgelerde 40 dereceyi aşabileceği belirtiliyor. Hükûmet yaşlılar, sağlık sorunu olanlar ve dezavantajlı gruplar için sıcak hava dalgasında olası sağlık sorunlarına karşı plan yapıyor. Ülkedeki beklenmedik sıcak dalgalarının iklim kriziyle ilgilisi olduğu belirtiliyor.

Al Jazeera | ABD liderliğindeki koalisyon: Suriye’de üst düzey IŞİD lideri yakalandı

ABD liderliğindeki koalisyon, Suriye’de sabah saatlerinde düzenlenen bir baskında ismi verilmeyen, üst düzey bir IŞİD liderinin yakalandığı duyurdu. Operasyonda sivil ölümü yaşanmadığı belirtilirken, IŞİD liderinin hangi bölgede yakalandığına dair detay verilmedi. Türkiye destekli Suriye Millî Ordusu Sözcüsü, duyurudan önce yaptığı açıklamada ABD liderliğindeki koalisyonun Türkiye sınırının güneyinde El Hümeyra köyüne helikopterle baskın yaptığı söylemişti.

T24 / 16.06.22