Dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler hakları ve gelecekleri için grev ve direnişler örgütlüyorlar…
Afrika ve Madagaskar'da hava trafik kontrolörlerinin "illegal" grevi
Afrika ülkeleri ve Madagaskar'da hava trafiği Güvenliği Ajansı'nın (ASECNA) hava trafik kontrolörleri 48 saatlik greve başladılar. Daha iyi çalışma koşulları talebiyle başlatılan grev nedeniyle 23 Eylül günü Batı ve Orta Afrika'daki birçok ülkede uçuşlar iptal edildi.
ASECNA, bölgedeki 18 ülkede hava trafiğini düzenlemektedir. Grevden en çok etkilenenler arasında Senegal, Mali, Kamerun, Fildişi Sahili ve Burkina Faso gibi ülkeler bulunuyor. Birçok ülkede grev mahkemeler tarafından yasadışı ilan edilmişti. Nitekim Kamerun, Kongo ve Komorlar'da USYCAA hava trafik kontrolörleri sendikasının temsilcileri grevi sabote etmek için tutuklandı. Bu engellere rağmen işçiler grevi başlattı…
Avrupa'da mücadele yükseliyor
Avrupa çapında rekor enflasyona ve reel ücret kesintilerine karşı mücadele büyüyor.
Tüm dünyada kapitalist tekeller rekor kârlar elde ederken hükümetler tarafından büyük ölçüde sübvansiyonlarla destekleniyor. İşçi ve emekçilerse hızla yükselen enflasyon karşısında geçimlerini bile sağlamakta zorlanır hale geldiler. Enerji faturaları yükseliyor, benzin fiyatları artıyor, pahalılık almış başını gidiyor.
Avrupa'da da rekor enflasyona ve reel ücret kesintilerine karşı Avusturya, Belçika ve İngiltere'de sendikalar geçtiğimiz günlerde işçi ve emekçileri ülke çapında grevlere ve protesto eylemlerine çağırdı. Belçika'da üç büyük sendika ABVV (sosyal demokrat), ACLVB (liberal) ve ACV (Hıristiyan) çağrısı ile yaklaşık 10 bin işçi ve emekçi, hükümetin fiyat artışlarına karşı kapsamlı önlemler almasını talep ederek Brüksel'de yürüyüş düzenledi. Bu arada Belçika'da sendikalar 9 Kasım’da genel greve çıkacaklarını ilan ettiler.
Stellantis Sevelnord’de 3 günlük grev
15 Eylül'de Fransa'nın kuzeyinde bulunan Hordain kentindeki Stellantis Sevelnord (eski adıyla PSA) tesisinde üç günlük bağımsız bir grev patlak verdi. Grevi tetikleyen kapitalistlerin vardiya sonunda 20 dakika daha fazla mesai yapılamasını dayatmaları oldu. Greve giden 200 işçinin talebi, bir defaya mahsus olmak üzere 6 bin avroluk ikramiye ödenmesi, geçici işçilerin kadroya alınması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve herkes için 400 avro fazla ücret oldu. Opel, Chrysler ve Fiat'a ait olan Stellantis Group, 2022'nin ilk yarısında işletme kârını 2021'e kıyasla yüzde 44 artırarak 12,4 milyar Avro'ya çıkardı. Ancak kapitalistler ve şirketin büyük hissedarları için bu yeterli görülmüyor. Yalnızca Opel'de, bu yıl ve önümüzdeki yıl 2 bin kişinin daha işten çıkarılması bekleniyor. Ancak bu tür saldırılar işçi ve emekçiler cephesinde giderek artan bir dirençle karşılanıyor.
Berlin 1 Ekim gösterisine hazırlanıyor
Almanya’da da işçi ve emekçiler, “Savaşlarınızın faturasını ödemiyoruz- savaşlarınıza karşı duruyoruz!” şiarıyla 1 Ekim'de Berlin'de gerçekleştirilecek büyük gösteriye hazırlanıyor.
Hayat pahalılığını protesto etmek ve ücret/ikramiye artışları talebiyle yapılan bu tür bağımsız grevler, kapitalistlerin krizin ve savaşın yükünü işçi ve emekçilere yüklemek istediği bu süreçte, özellikle siyasi bir öneme sahiptir.
Avusturalya'da kömür madeninde grev 5. haftada
Avustralya'da kömür madeni grevi 5. haftaya girdi. Avustralya'nın Yeni Güney Galler Eyaleti’nde bulunan Sidney'in güneyindeki South32'deki Appin yeraltı kömür madeninde grev devam ediyor. 450 civarında madenci, daha iyi çalışma koşulları ve ücretlere zam talebiyle kademeli bir planla Ağustos’un sonundan bu yana grevdeler. Yapılan oylamada işçiler, şirketin teklifini büyük çoğunlukla reddettiler.
Sendikalar, işçilerin taleplerini yerine getirmek istemeyen şirketin, artan küresel kömür talebi nedeniyle kârlarını büyük oranda arttırdığına dikkat çekiyorlar.
Endonezya Sulawesi’de nikel işçileri grev yaptı
Endonezya'nın Central Sulawesi eyaletindeki Morowali'de PT Gunbuster Nickel Industry (GNI) nikel eritme fabrikasında yüzlerce işçi üç günlük greve gitti. İşçiler yeterli kişisel koruyucu donanım, şirket kliniği dışında verilen hastalık izninin tanınması ve iş kazası durumunda ücret kesintilerinin kaldırılmasını talep ediyorlar. Ayrıca, geçici sözleşmelerin kalıcı hale dönüştürülmesi çağrısında bulunuyorlar.