"Futbol diplomasisinin başarısı"
“Bütün diplomasi kanallarının başarısız olduğu konuda futbol diplomasisi başarılı oldu ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ilk defa olmak üzere bir araya getirdi.
Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nın resmi açılışının yapıldığı Doha'daki Al-Bayt Stadyumu'nun ilk sırasındaki izleyicilere dikkat edenler, futbolun, bir araya gelmesi hayal bile edilemeyen liderleri bir araya getirdiğini görmüş oldu.
Diplomasinin bu türü aslında yeni değildir ve en iyi örneği 1970’lerin başında Çin ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkilerin koptuğu zaman yaşanan ping pong veya masa tenisi diplomasisidir. Sonrasında iki ülke arasında maçlar yapılmaya başlandı. Özellikle Japonya'nın Nagoya kentinde düzenlenen 1971 Dünya Masa Tenisi Şampiyonası'nda Amerikalı Glenn Kwan ile Çinli Zhuang Redong arasındaki maç, eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın himayesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden kurulmasının mihenk taşı olarak kabul edildi.
Ayrıca bölgedeki birçok Arap hükümetinin yapamadığını, Muhammed Salah adlı bir futbol oyuncusunun Mısır’a ve Araplara nasıl yumuşak bir güç sağladığını daha önce görmüştük.” (İmadeddin Hüseyin / Mısır El Şuruk Gazetesi)
"Türkiye’de bulunan ihvan strateji değiştiriyor"
“Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Doha'da 2022 Dünya Kupası'nın açılışında el sıkışmasının ve iki ülke ile arasındaki bağların derinliğine vurgu yapılmasının ardından Türkiye'deki İhvan'da bir tedirginlik baş gösterdi.
İhvan liderleri, stratejilerinde bir değişikliğe gidip, dengelerin değişmesiyle ortaya çıkan uzlaşma ve normalleşmenin örgüte herhangi bir zarar vermesini engellemek için harekete geçme kararı aldılar. Al Arbiya’ya bilgi veren kaynaklar, Türkiye’de örgüte bağlı kuruluş ve bağlantılı şirketlerin Türk makamları tarafından dondurulması ve işleyişinin iptal edilmesinin önüne geçmek için isimlerini değiştirmeye başladıklarını belirttiler. Bunların arasında Yurtdışındaki Mısırlı Medya Mensupları Derneği ve Kerdasa davasında suçlanan Müslüman Kardeşler lideri Adel Rashed ve Muhammed Nasr al-Din al-Ghazlani tarafından kontrol edilen Mısır topluluğu var.
Bunun yanı sıra ‘Rabia Cemiyeti’ gibi İhvan’ı çağrıştıran dernekler ve Mısır'da İhvan yönetiminin devrilmesini kınayan 'Darbeye Karşı Milletvekilleri' ve 'Darbe Karşıtı Öğrenciler' gibi oluşumların da isimlerinin değiştirilmesini kararlaştırdılar.
Ayrıca Türkiye'de faaliyet gösteren ve İstanbul'dan yayın yapan tüm Müslüman Kardeşler uydu kanallarında ‘darbe’ teriminin kullanılmasının önlenmesi konusunda anlaştılar." (Al Arabiya. Net)
Gazete Duvar / 28.11.22