YÖK'e, YÖK düzenine, Yeni YÖK Yasa Tasarısı'na geçit yok!

  • Arşiv
  • |
  • Gençlik Hareketi
  • |
  • Eylem-Etkinlik
  • |
  • 25 Aralık 2012
  • 09:11

(25.12.12) - Yeni YÖK Yasa Tasarısı'na karşı üniversite bileşenleri bugün (25 Aralık) alanlara çıkıyor. Bir dizi ilde yapılacak eylemlerde akademisyenler, asistanlar ve öğrenciler alanlara çıkarak YÖK Yasa Tasarısı'na karşı “üniversitelerin işletme, eğitimin meta, öğrencilerin müşteri, emekçilerin köle olmayacağını” haykıracaklar. Çanakkale'de ise bu eylemlilik, 29 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

Cumartesi saat 13.00'te Salı Pazarı Caddesi'nden başlayacak olan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı'nda sonlandırılacak ve bu alanda bir miting gerçekleştirilecek. Sendikalar ve meslek odalarından demokratik kitle örgütlerine, ilerici güçlerden gençlik örgütlerine birçok bileşenin yanısıra; konuya karşı bir duruş sergileyen tüm öğrenciler eylemlilikte yer alacak.

Mitingin ardından Eski Rektörlük Binası önüne siyah çelenk bırakılacak.

Yeni YÖK Yasa Tasarısı ve YÖK düzeni ekseninde Çanakkale'ye özgü birtakım gündemler de bu eylemlilikte işlenecek. ÇOMÜ Rektörlüğü ve ÇOMÜ'de yaşanan faşist baskı, soruşturma/ceza terörü teşhir edilecek.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü, bilindiği gibi düzenin has adamlarından olan, USAK eski başkanı Sedat Laçiner. Sedat Laçiner düzene "terör uzmanı", "staretejist" sıfatlarıyla çok iyi hizmet etmişti ve "en genç rektör" olarak ÇOMÜ'de görevlendirildi.

Rektörlük, hak edenlere kadro vermemek, bazı kişiler dışındakileri görüşmeye kabul etmemek, bezdirmek ve yıldırmak amaçlı soruşturmalar açmak, hukuksuz cezalar vermek, mahkeme kararlarını uygulamamak, bazı kişileri sürgün şeklinde gerekçesiz olarak farklı yerlerde görevlendirmek gibi birçok uygulama gerçekleştirmekte.

An itibariyle yalnızca Eğitim Sen Çanakkale Yürütme Kurulu Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Telat Koç hakkında bile sayısı onu bulan soruşturma ve ceza işlemi var. En yaygın uygulamalardan birisi imzasız mektup ve asılsız ihbarlar bahane edilerek soruşturmalar açılıp cezalar verilmesi.

ÇOMÜ yönetimi işbaşına geldiği zaman ilk uygulamalarından biri de sözleşmeli işçilerin işine son vermek olmuştu. ÇOMÜ taşeron işçilerinin işine son verilmesiyle ilgili olarak yapılan basın açıklaması da soruşturma ve ceza bahanesi olarak kullanılmıştı. İşten atılan işçilerden birinin gazeteci eşi, bu sürecin bir sonucu olarak geçirdiği kalp krizi ile hayatını kaybetmişti.

ÇOMÜ’de akademik personel ve çalışanlar üzerinde gerçekleştirilen bu baskılar öğrenciler üzerinde de misli ile uygulanmakta elbette. ÇOMÜ öğrencileri demokratik tepkilerini dile getirdikleri, sorunlarına sahip çıktıkları ve düşüncelerini ifade ettikleri her ortamda baskılar/soruşturma/ceza ve tutuklamalar ile karşı karşıya kalmaktalar.

Son olarak rektörlük, kemik iliği kanseri tedavisi gören Yenice Meslek Yüksekokulu'nda görevli Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu'nun "mazeretsiz olarak mesaiye gelmediği" iddiasıyla işine son vermişti. Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu 16 Aralıkta yaşamını yitirdi.

ÇOMÜ Rektörlüğünce ortaya konulan, hukuksuz uygulamaları teşhir etmek, bu yolla YÖK'ü ve YÖK düzenini teşhir etmek ve de Yeni YÖK Yasa Tasarısı'na geçit vermemek için Cumartesi günü gerçekleştirilecek bu kitlesel yürüyüş ve mitinge Ekim Gençliği de destek verecek.

Ekim Gençliği / Çanakkale