Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı? - Sergey Vasilenko

  • Arşiv
  • |
  • Uluslararası Siyaset
  • |
  • Militarizm
  • |
  • 12 Ocak 2013
  • 16:37

Son dönemde dünyanın çeşitli ülkelerinden analistler yeni dünya savaşının yaşanabileceğine dair tartışmaları gündeme taşıyor. Türkiye Suriye sınırında Patriot füze savunma sisteminin yerleştirilmesi, tartışmaları daha da alevlendirdi. İddiaya göre, Suriye tehdidi öne sürülerek İran'ın gelecekte oluşabilecek muhtemel nükleer gücü hedef alınıyor.

Uzmanlar üçüncü dünya savaşının başlayıp başlamayacağına dair sayısız görüşler belirtti. Analistlere göre üçüncü dünya savaşının başlaması insanlığın sonu olur. Nükleer çatışma canlıların yok olması ile sonlanabilir.

Nitekim kısa bir süre önce İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi benzer bir açıklama yapmıştı. Ona göre Suriye Türkiye sınırlarına konuşlandırılmış Patriot füze savunma sistemi III. Cihan Harbinin yaşanmasına neden olabilir. İranlı general bunun sonucunun hem Avrupa ülkeleri hem de insanlık açısından vahim olacağını ve yeni savunma sisteminin dünya  haritasında kara bir leke olacağını belirtti.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen ise sisteminin Türkiye'de ihtiyaç duyulduğu süre zarfında bulunacağını ifade etti. Patriot füze savunma sistemi 21 Kasım 2012 yılında Türk yetkililerin NATO'ya göndermiş olduğu resmi mektupla talep edilmiş ve 4 Aralık tarihinde NATO temsilcileri tarafından olumlu bir şekilde karşılanmıştır. Türk yetkililerin iddiasına göre bu karar Suriye tarafından yapılabilecek muhtemel saldırıları önlemek maksadıyla alındı.

Füze savunma sistemleri şimdilik Malatya ve Diyarbakır'da konuşlandırılacak. Komuta merkezleri ise Almanya'nın NATO üssünde bulunacak. Hollanda başbakanının sözlerine göre bu ay içerisinde sistem kullanılmaya hazır olacak.

NATO Genel Sekreteri ile görüşme yapan Hollanda başbakanı, sistemi konuşlandırma çalışmalarının bir an önce tamamlanması için Almanya, ABD ve Hollanda yetkililerinin Türkiye ile işbirliği içerisinde olduğunu bildirdi.

Sadece İran'ın genelkurmay başkanı değil bu ülkenin dışişleri bakanı Ali Akber Salihi de sistemin provokatif amaçlarla konuşlandığını bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise bölgede yeni  silahlı çatışmaların  yaşanabileceğini ve küresel savaşın çıkabileceğini iddia etti. Lavrov'a göre Türkiye sınırları içerisinde bulundurulan  Patriotlar İran ve Avrupa ülkeleri açısından güvenlik sorununa neden olabilir. Lavrov, sistemin İran aleyhinde kullanılabileceğini iddia etti.

Rus uzmanları içerisinde de bu görüşü savunanlar bulunmaktadır. PİK-Çentr Başkan Yardımcısı Dmitri Kollkanov Suriye'nin tehdit olabileceğine dair iddiaların sadece bahane olduğunu vurguladı. Onun iddiasına göre bu durum İran'ın konumunu daha da zorlaştıracak.

Rusya Bilimler Akademisi (İMEMO RAN) öğretim görevlisi Viktor Nadein-Rayevski  de Polikanov'un sözlerini destekledi. Rayevski'ye göre Türkiye'nin İslamcı başbakanı Erdoğan iktidarı tarafından yönetilmesine rağmen, ABD ve NATO tarafından İran'a karşı kullanılabilir.

Carnegi Moskova Merkezi başkanı Dmitri Tryonun ise bu konuda farklı düşünüyor. Onun sözlerine göre Avrupa'da konuşlandırılan füze sistemi İran'a karşı kullanılmak için yeterli güce sahip ve Türkiye'ye ihtiyaç duyulmamaktadır. Füze sisteminin Suriye'deki siyasi durumla ilgili olduğu gözardı edilemez.

Jeopolitik Araştırmalar Enstitüsü başkanı General Leonid İvaşov, şu anda Suriye'nin Türkiye'ye karşı saldırısının söz konusu olamayacağını öne sürdü.  Suriye devleti şu anda iç savaş sorununu çözmeye çalışıyor ve diğer bir ülkeye bilinçli saldırı planları yapamaz. Ayrıca Türkiye'nin askeri gücünün Suriye'den çok daha üstün olduğu da göz ardı edilemez. General İvaşov'un düşüncesine göre Suriye'nin Türkiye'ye saldırısından ziyade Türkiye'nin bu ülkeye askeri girişi söz konusu olabilir. İvaşov, Ankara yetkililerinin uzun bir süre önceden bu gibi planlar üzerinde çalıştığı üzerinde duruyor. Suriye'ye saldırı kararının önü ise Rusya'nın karşı gelmesi sonucunda kesilmiş oldu.

General Leonid İvaşov'un sözlerine göre yeni füze savunma sistemi, merkezi savunma maksadıyla değil İran ve Suriye'ye karşı saldırı düzenlemek maksadıyla konuşlandırılıyor.

Bölgeye konuşlandırılan sistemin füze, savaş uçağı ve helikopterlere karşı etkili olması ancak kara kuvvetlerinin saldırısı ve kısa mesafeli füze saldırısına karşı ise etkisiz olması ilginç. NATO basın sekreterinin sözlerine göre ise Türkiye daha önce de defalarca Suriye saldırısına karşılık vermek zorunda kalmıştı.

Bunun yanı sıra Türkiye devlet temsilcileri Suriye'de iç savaşa dönüşmeye başlayan kitlesel çatışmaların ülkelerine de sıçrayabileceğinden endişe duymaktadır. Sınır bölgelerinde politik durumun istikrar arz etmemesi bu endişeleri daha da arttırıyor. Mamafih Rusya'nın NATO özel temsilcisi Aleksandr Gruşko'nun açıklamasına göre füze savunma sisteminin konuşlandırılmaya başlanması ittifakın Türkiye-Suriye çatışmasına müdahil olmaya başladığı anlamına geliyor.

Savunma sisteminin bölgeye yerleştirilmesi NATO ve ABD'nin Asya'da bölge çıkarlarının bulunduğuna dair kanıtları daha da kuvvetlendiriyor. Bunun yanı sıra ABD'nin Suriye sorununa müdahil olmaya hazırlandığını da ispatlıyor. Nitekim hatırlanacağı üzere NATO Genel Sekreteri Rasmussen açıklamalarının birisinde Türkiye'nin dünyanın önemli ülkelerinin savunma alanı içerisinde olduğunu ifade etmişti.

Kaynak: Pravda
Dünya Bülteni için tercüme eden: İbrahim Ali

Dünya Bülteni / 12.01.13