İstanbul’da katledilen kadınlar için eylem

İstanbul’da Taksim Tünel'den Şişhane Meydanı'na yürüyüş yapıldı. Kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlarına karşı yapılan eylemde kadınlar “Artık yeter!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Ekim 2024
  • 20:49

İstanbul’da yaşanan kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlarına karşı eylem yapıldı, kadınlar “Artık yeter!” dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla bugün (5 Ekim) Taksim Tünel'den Şişhane Meydanı'na yapılan yürüyüşte “Hasta, cani, sapık değil erkek şiddeti… Erkek şiddetine karşı önleyici politikalar hemen şimdi” yazılı pankart taşındı.

İEKK’nin de “Kapitalizm şiddet üretir… Yaşamak için sosyalizm!”, “Eşitlik, özgürlük için sosyalizm!”, “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!” dövizleriyle katıldığı eylemde polis, İstiklal Caddesi ve Galata Kulesi’ne çıkan yolları kapattı.

“Biji serhildan jinan!”, “Kadınları değil katilleri engelle!”, “Kadın cinayetleri politiktir!” yazılı dövizlerin taşındığı eylemde kadın cinayetlerine ilişkin konuşmalar yapıldı. Kadınlar Tünel’den Şişhane Meydanı’na doğru yürüdü. “Katil devlet, işbirlikçi AKP!”, “Katil delet hesap verecek!” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından Şişhane Meydanı’na gelindi.

Şişhane Meydanı’nda yapılan açıklamada İstanbul’da yaşanan kadın katliamları anlatıldı. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Aile Bakanlığı; kadınlar o ailelerin içinde şiddete maruz kalırken, katledilirken, sömürülürken aileyi korumak için çalışıyor. Sağlık Bakanlığı ekonomik kriz koşullarında kadın yoksulluğu derinleşirken ve kadınlar ücretsiz, erişilebilir sağlık hakkına erişemezken; kadınların kürtaj hakkı fiili olarak yasaklanmasının yanında kadınların nasıl doğum yapacağına karar veriyor, kadınların bedenleri ve kararları hakkında söz sahibi olma hakkını kendinde buluyor. Katiller serbest dolaşırken İçişleri Bakanı Teknofest’lerde geziyor. 

Kadın cinayetleri politiktir diyoruz. Bu yüzden söylüyoruz: Erkek katlederken devlet koruyor”

Açıklamanın sonunda “İkbal’in Ayşegül’ün, daha nicesinin hesabını sorarak mücadelemize devam edeceğiz. Çünkü biz birlikte güçlüyüz” denildi.

Polisin sürekli olarak “dağılma” anonsu yaptığı eylemde “Jin jiyan azadi!” sloganları sıklıkla atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul