Basel’de kitlesel Filistin’le dayanışma yürüyüşü

5 Ekim Cumartesi günü, İsviçre’nin Basel kentinde, terör devleti İsrail’in soykırımcılığı ve ABD ile Batı’nın bu terör odağına sağladığı askeri ve ekonomik desteği protesto eden kitlesel ve coşkulu bir eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Ekim 2024
  • 20:27

5 Ekim Cumartesi günü, İsviçre’nin Basel kentinde, terör devleti İsrail’in soykırımcılığı ve ABD ile Batı’nın bu terör odağına sağladığı askeri ve ekonomik desteği protesto eden kitlesel ve coşkulu bir eylem gerçekleştirildi. 

Onlarca anti faşist, ilerici, devrimci ve kitle örgütünün çağrıcısı olan yürüyüşe, İGA sendikası ve BİR-KAR’da ortak çağrı yaptı. Çok sayıda örgüt, parti ve kuruluşun çağrısıyla düzenlenen yürüyüş için, İsviçre’nin çeşitli kentlerinden gelenler saat 14.00’te De-Wette-Park’ta toplanmaya başladı. Toplanma aynı zamanda miting alanına dönüştü. Burada yapılan konuşmalar ve atılan coşkulu sloganların ardında en önde “Filistin halkına eşitlik” pankartı açılarak yürüyüşe geçildi. Ardında  “Krize ve savaşa karşı gençlik” imzalı “Emperyalizmi yıkın”, “Sömürgecilik Filistin’de çekil” pankartı açıldı.Taşınan pankartlar arasında “Soykırım’ı ve işgali işçilerin birligi durdurabilir, Komünizm için mücadeleye” şiarlı bir pankart yer aldı. Katledilen binlerce Filistinli çocuğa dikkat çekmek için boş çocuk arabaları yürüyüş korteji yerini aldı. 

Önceden izni alınan savaş karşıtı ve Filistin’le dayanışma eylemine, İsrail yanlısı dijital platformlar ve bazı gazeteler tarafından karşı kampanyalar düzenlendi. Eylem çağrıcıları arasında yer alan devrimci gruplardan, özellikle Revolutionärer Aufbau-Schweiz (Devrimci Yeniden İnşa-İsviçre), Berns Revolutionäre Jugend (Devrimci Gençlik Bern), Revolutionäre Jugend Zürich (Devrimci Gençlik Zürih), Lotta Basel (Güçlü Basel), Organisierte Autonomie (Örgütlü Otonomlar), Revolutionäres Jugendbündnis Winterthur (Devrimci Gençlik Birliği Winterthur) ve Kommunistische Arbeiter Partei der Türkei-TKIP (Türkiye Komünist İşçi Partisi-TKİP), isimleri anılarak kriminalize edilmek istendi. İlgili akımların ortak çağrısı “tehlikeli ittifak”, “Filistin yanlısı gösteride aşırılık yanlıları” olarak   nitelendirildi. Bu grupların yürüyüşün düzenleyicileri arasında olması, “Basel’de yaşayan Yahudilerin hayatını tehlikeye atacağı” iddiasıyla hedef alındı. Ayrıca, İsviçre Sosyal Demokrat Partisi’nin gençlik örgütü JUSO ve Sömürgecilik Karşıtı Yahudiler gibi kuruluşların düzenleyiciler arasında olmasının “bir ayıp olduğu” iddia edildi. 

Saat 14.30’da başlayan yürüyüş boyunca İngilizce, Fransızca, Almanca, “Filistin’e özgürlük, Lübnan’a özgürlük”, “İsviçre finanse ediyor İsrail öldürüyor”, “Soykırım’a son”, “Devrim, Devrim, Devrim” gibi sloganlar yürüyüş boyunca coşkuyla atıldı. 

Büyük çoğunluğu gençlerden oluşan binlerce kişinin katıldığı yürüyüş Wettstein Köprüsü’nden geçerek bitiş yeri olan Kaserne Meydanı’na vardı. Eylem burada sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Basel