TOFAŞ’ta işçi kıyımı: Bin işçi çıkarıldı!

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • 02 Ocak 2013
  • 20:47

(02.01.13)- Koç Holding’e bağlı fabrikalarda işçi kıyımı sürüyor. Bu kez de Bursa’da kurulu Tofaş fabrikasında bin civarında işçinin işten atıldığı açıklandı. Kesin olmayan bilgilere göre işten atılanların sayısının artabileceği bildiriliyor.

Tofaş’tan borsaya yapılan yazılı açıklamada  “2012 yılında Avrupa ihraç pazarlarında görülen zayıf talebin 2013 yılında da devam etmesinin beklenmesi nedeniyle” 7 Ocak tarihinde 2 vardiya düzenine geçileceği bildirildi.

Tofaş’ta örgütlü olan Türk Metal Sendikası Bursa 3 Nolu Şube Başkanı Zafer Öztürk ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, işten atılanların sayısının 1000 olduğunu söyleyerek, işten atmalara mazeret üretti. Açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“2013 yılında Fransa, İtalya, Yunanistan bölgesinden yıllık 50 bin araba kaybettik. Bu yıl için 230 bin araç siparişimiz var. Siparişler düştüğü için çıkarmalar oldu. Sözleşmeli alınan ve askerlik yapmayanlar çıkarıldı. Bugün sözleşmelilere telefon edilmeye başlandı. Telefonda sözleşmelerinin uzatılmayacağı tebliğ edildi. 7 Ocak’tan itibaren 2’li vardiyaya döneceğiz. Haftanın 5 günü 9 saat 2’li vardiya olarak çalışacağız. 2013 yılı böyle geçecek. İlerleyen günlerde siparişler olursa çıkarılanlar tekrar işe döndürülecek.”

İşten atmaların devam etmekte olan MESS Grup TİS sürecinde, MESS tarafından dayatmalara bahane yapılması bekleniyor.  Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Tofaş işçileri, patronun piyasadaki en küçük bir dalgalanmanın faturasını dahi kendilerine kesildiğini, sendikanın ise haklarını savunmak yerine patronun çıkarlarını kolladığını söyleyerek tepkilerini dile getirdiler.

Metal İşçileri Birliği de yaptığı açıklamayla işçi kıyımını ve ihanetçi sendikayı lanetleyerek işçileri mücadeleye çağırdı. MİB'in açıklaması şöyle:

TOFAŞ’ta işçi kıyımına hayır!

Krizin faturasını kapitalistler ödesin!

Koç Holding işçi kıyımını sürdürüyor. Arçelik fabrikalarından sonra şimdi de Bursa’da kurulu Tofaş fabrikasında bin civarında işçinin işten atıldığı açıklandı.

Tofaş yönetimi işten atılmalara gerekçe olarak, “2012 yılında Avrupa ihraç pazarlarında görülen zayıf talebin 2013 yılında da devam etmesinin beklenmesi” ifadelerini kullandı. Yani pazarlardaki daralmanın faturasını dosdoğru işçilere çıkardı. Üstelik işten atma kararını işçilerden önce üç satırlık bir açıklamayla borsaya bildirdi.

Açık ki sermayenin işçilere acıması yok. Daha önce yüksek karlar ve üretim rekorlarıyla övünenler, en küçük bir sarsıntıda yüzlerce işçiyi kapının önüne koyuyorlar. Böylelikle de karlarını yüksekte tutacak, daralan piyasaların yaratacağı kayıpların üstesinden gelecekler. Bunun için ağır şartlarda sömürülen yüzlerce işçi ve binleri bulan yakınları umurlarında değil. Öyle ki işten atılan yüzlerce işçiden önce Tofaş’ın hisse senetlerinden vurgun yapan sermayedarları bilgilendiriyor.

Sermayenin acıması yok ama işbirlikçi sendikaların da onlardan geri kalır yanı yok. Öyle ki sermaye uşağı Türk Metal çetesi de, işten atmalara karşı çıkmak yerine, işten atılacakların listesinin belirlenmesinde rol aldı. Ama üstüne de işten atmalara mazeret üretmeye soyundu. Bakın sendikadan başka her şey olan bu işbirlikçi takımından yapılan açıklamada ne deniliyor:

"2013 yılında Fransa, İtalya, Yunanistan bölgesinden yıllık 50 bin araba kaybettik. Bu yıl için 230 bin araç siparişimiz var. Siparişler düştüğü için çıkarmalar oldu.” ( Bursa 3 Nolu Şube Başkanı Zafer Öztürk’ün açıklamasından…)

Oysa bir sendikanın yapması gereken işten atılmaları reddetmek, faturanın sermaye tarafından ödenmesini talep etmek, bu uğurda mücadeleye girişmektir.

Ama bu patron uşağı Türk Metal çetesi sendika olmadığı için onyıllardır yaptığını yapıyor, bu durum olağan bir şeymiş gibi sunuyor. Böylelikle sadece Tofaş işçisinin değil, aynı zamanda MESS Grup TİS sürecinde bulunan yüzbinlerce işçinin de ekmeğiyle oynuyor. Çünkü işten atmaların devam etmekte olan Grup TİS sürecinde, MESS tarafından dayatmalara bahane yapılması kesindir. 

Metal İşçileri Birliği, bu işçi kıyımını meşru görmüyor, bu nedenle de “İşten atılanlar geri alınsın” ve “Krizin faturasını işçiler değil sermaye ödesin” şiarıyla mücadeleyi yükseltmeye çağırıyor.

Metal İşçileri Birliği
2 Ocak 2013