(22.02.13) – THY, Buket Uzuner’in yazısına uyguladığı içki sansürü nedeniyle suçlu bulundu.
İşçi düşmanlığıyla bilinen THY, son dönemde de gerici uygulamaları ile gündeme geliyordu. Alkol yasağı ve hostes kıyafetleriyle ortaya atılan gerici düzenlemelere ek olarak THY’nin 2009’da da bir yazıyı benzer gerekçelerle sansürlediği ortaya çıktı.
Havayolu şirketinin uçaklarda dağıttığı Skylife dergisinin Haziran 2009 sayısı için edebiyatçı Buket Uzuner “Anadolu yakasında bir İstanbul klasiği: Moda” başlıklı bir yazı hazırladı. Ancak dergide yazının bazı bölümleri çıkarılarak basıldığını gördü. Çıkarılan bölümlerde ise İBB’nin Moda iskelesindeki alkol yasağını eleştiriliyor ve Eski Rum meyhanesi Koço tanıtılıyordu.
Uzuner’in dergiye, yazısının neden sansürlendiğini sorduğu e-postaya yanıt ise “Alkolle ilgili” oldu. Bunun üzerine yazar Ankara Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu ve mahkemeden 2 TL manevi tazminatın yanısıra sözkonusu derginin toplatılarak imha edilmesi ve yazının tam halinin yeni sayıda yayınlanmasını talep etti.
THY avukatlarının mahkeme sürecinde savunması ise derginin politik tartışmalara girmediği için İBB eleştirisinin çıkarıldığı, meyhane tanıtımının ise “reklam” olduğu yönündeydi.
Mahkeme ise “FSEK uyarınca edebi eser mahiyetinde olduğu konusunda bir şüphe bulunmamaktadır” tespitini yaparak eser üzerindeki her türlü tasarrufun yazara ait olduğunu kabul etti. Kararda avukatlık ücreti ve manevi tazminatın yanısıra ilgili sayının toplatılması, THY’nin internet sitesinden çıkarılması ve 3 ay içerisinde dergide yayınlanması hükümleri yer aldı.
THY’nin temyiz istemi ise Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından reddedildi.
Yazarın yazısındaki sansürlenen bölüm ise şöyle:
“Bir Modalı olarak, İstanbul’un daima gurur duyduğum binlerce yıllık hoşgörü iklimine hiç ama hiç yakışmayacak biçimde, bu muhteşem iskeledeki kafede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir yıldır alkollü içki yasağı uyguladığını üzülerek belirtmek isterim. Yemek içmekten söz edilince, Moda’yla adı özdeşleşen Koço Restoran’ı mutlaka anmak gerekir. Çünkü Koço’suz Moda eksik kalır...”