Teknopark işçileri İTO önünde direniş çadırı kurdu!

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 11 Ocak 2013
  • 14:29

“Ücret hakkımızı gaspettirmeyeceğiz!”

(11.01.13) – Aylardır ücretlerini alamayan İTO-Teknopark işçileri ücret talebiyle İstanbul Ticaret Odası önünde direnişe başladılar.

Teknopark işçileri bugün gerçekleştirdikleri basın açıklamasının ardından direniş çadırını kurdular.

İşçiler “Aylardır ücretlerimizi alamadık. İşte Teknopark projeniz!” pankartını açarken taşıdıkları dövizlerle İTO yönetimini hedef aldılar.

“Sorun çözülünceye kadar burada olacağız!”

Saat 10.00’dan itibaren yağmur altında bekleyişe geçen işçiler, 12.30’da destek için gelen kitle ile birlikte basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Basın açıklamasına “Bir kez daha buraya, İstanbul Ticaret Odası’nın önüne, ücret hakkımızın gaspını protesto etmek için geldik” denerek başlanırken İTO’nun projedeki rolü şöyle ifade edildi: “İTO için de özel bir önemi olan proje, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın kurucu ortaklarından olduğu Teknopark ismiyle kurulan şirket üzerinden koordine edilmektedir. İTO Başkanı hala Teknopark’ın yetkili müdürü olarak karşımıza çıkmaktadır.”

İşçiler, aradan geçen üç hafta içinde tehdit edildiklerini ve polis saldırısı ile korkutulmaya çalışıldıklarını ifade ederek açıklamayı şöyle bitirdiler: “Bugün buraya kararlılığımızı göstermeye geldik. Bir kez daha en meşru hakkımızı, alınterimizin karşılığını alacağımızı ilan ediyoruz. Ücretlerimiz ödeninceye kadar proje sahiplerinin peşini bırakmayacağız! Bugünden itibaren, kurduğumuz direniş çadırı ile sorun çözülünceye kadar burada olacağız.”

Açıklama 14 Ocak Pazartesi günü suç duyurusu yapılacağı ifade edilerek bitirildi.

“Ücret haktır, gaspedilemez!”

Açıklamanın ardından, işçilerin davası ile ilgilenen ÇHD MYK üyesi Av. Zeycan Balcı Şimşek söz aldı. Şimşek, arada taşeron, Uzunlar İnşaat ve İTO ile yaptıkları görüşmeleri aktarıp direnişin kararlılığının kazanacağını ifade etti. “Görüşmelerde dalga geçer gibi çok üzgün olduklarını ama hiçbir şey yapamayacaklarını söylüyorlar” dedi ve Uzunlar İnşaat’ın Teknopark’a Teknopark’ın topu Uzunlar’a attığını ifade etti. "İşçilerin bir tane sorunu olduğunu, işçilerin ücretlerini son kuruşuna kadar almak için burada olduklarını ifade ederek “inat ediyorlarsa bizde inat edeceğiz” dedi.

 “Ücret haktır ve gaspedilemez” diyen Şimşek, işçilerin talepleri için direnişe geçmesinin önemine değindi.

DİSK Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Mahmut Şengül de söz alarak sorunların temelinde taşeronluğun bulunduğunu söyledi. Şengül şunları söyledi: “Asıl sorun Türkiye’deki taşeron sistemidir. Teşeron sistemi emeğin üzerinden kar etme anlayışı olduğu için doğal olarak da işçinin hakkını da gasp etme olaylarını da beraberinde getiriyor.” Hükümete seslenerek taşeron siteminin değiştirilmesini, işçilerin gaspedilen ücretlerinin ödenmesi için gerekeni yapmasını talep etti. Şengül, sözlerini işçilerin bundan sonraki mücadelelerinde yalnız olmadıklarını belirterek bitirdi. Genel-İş üyeleri arasında hafta içinde Kartal Belediyesi’nde işten atılan temsilciler de vardı.

Engellemelere rağmen direniş çadırı kuruldu!

Eylem, direniş çadırının kurulmasıyla devam etti. Zabıtalar, yoğun çevik kuvvet polisi eşliğinde çadıra izin vermeyeceklerini belirtmeleri üzerine işçilerin kararlı duruşuyla karşılaştılar. Çadırı almaya çalışan zabıtalara gerekli yanıt verildikten sonra işçiler çadırı kurdular. Ardından bir Teknopark işçisi kısa bir konuşma yaparak patronların yalılarını, şirket binalarını, villalarını yapanlar olarak bugün de işçilerin direniş çadırını yaptıklarını ifade etti.

Direniş çadırında ÇHD İstanbul Şubesi Çalışma Yaşamı Komisyonu adına Av. Ömer Şahinkaya bir konuşma yaptı. Şahinkaya, avukatlar olarak hakları için direnen işçilerin yanında olduklarını ifade etti.

HEY Tekstil direnişçileri de TOBB önündeki eylemlerinden çıkıp Teknopark çadırına geldiler. Direnişçi işçiler “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla selamlandı. Direnişçi işçiler birlikte mücadelenin önemine değinerek çadırda bekleyişlerini sloganlarla sürdürdüler.

Çadıra iki genç gelerek işçilere müzik dinletisi verdi. Direniş çadırı söylenen şarkılarla canlanırken halaya duruldu.

İşçiler, eylem boyunca “İTO şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Direne direne kazanacağız!” ve “İnşaat işçisi köle değildir!” sloganlarını sıklıkla haykırdı.

Eylem boyunca çadır önünden geçen emekçilere bildiri dağıtılarak direnişin nedenleri aktarıldı.

İşçiler 13 Ocak Pazar günü Uzunlar İnşaat patronunu evinin önünde protesto edecekler. İşçiler ve eyleme destek verecek güçler, Pazar günü saat 12.00’de Başakşehir 4. Etap önünde buluşacaklar.

Eyleme Tüm-Bel Sen, BES, DAF, BDSP ve OSİM-DER destek verdi. 

Kızıl Bayrak / İstanbul