Stuttgart'ta Paskalya yürüyüşü

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • Avrupa
  • |
  • 08 Nisan 2012
  • 10:05

(08.04.12) - Avrupa'da Paskalya yürüyüşleri silahlanmaya ve savaşa karşı mücadelenin önemli geleneklerinden biridir.

Avrupa'da her yıl emperyalist savaş karşıtı binlerce insan 7 Nisan günü sokağa çıkarak gündemdeki gelişmelere bağlı olarak savaşa ve silahlanmaya karşı tepkilerini sokağa taşırlar. Paskalya yürüyüşünün ilk ayağı ilk defa İngiltere'de 7 Nisan 1958`de binlerce insanın Londra sokaklarına akın etmesiyle başlıyor. İngiliz hükümetinin atom bombası yapma planına karşı olan insanlar tepkilerini sokağa taşıyarak büyük bir kitle hareketine dönüştürüyor. “Bombayı yasaklayın” sloganıyla Londra merkezine çıkan kitle Atom Araştırma Merkezi'ne doğru yürüyerek silahlanmaya ve savaşa karşı olduklarını dile getirdiler. Londra yürüyüşünden sonra Avrupa'nın değişik ülkelerinde de toplumun her kesiminden insanın katılımıyla barış yürüyüşleri yapılmaktadır. Her yıl “Savaşsız bir dünya için” 7 Nisan'da insanlar sokağa çıkıyor. Almanya'da 1960'da ilk Paskalya yürüyüşü örgütlendi. O günden bugüne dek her yıl Avrupa'da olduğu gibi Almanya'da da Paskalya yürüyüşleri silahlanmaya ve savaşa karşı mücadelenin önemli geleneklerinden biri. Barış yanlısı binlerce insan sokağa çıkarak gündemdeki gelişmelere bağlantılı olarak savaşa ve silahlanmaya karşı tepkilerini sokağa taşıyorlar.

Bu yıl da Almanya'nın Stuttgart şehrinde bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Saat 13.00'te Hauptbanhof (Gar) karşısındaki meydanda bir araya gelen kitle, taşıdıkları döviz ve pankartlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüşe DKP, MLPD, Die LINKE ve kendilerini “barış yanlısı sivil inisiyatifler” olarak nitelendirenler katılım sağladı. Türkiyeli kurum ve partilerden sadece TKİP ve BİR-KAR katılım sağladı. Pankart ve flamalardaki sloganlar kriz ve savaş karşıtı sloganlardı. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda kriz ve Alman sermaye devletinin savaşı finanse eden politikaları teşhir edildi. Saat 14:30'da yürüyüşün bitiş yeri SCHLOSS PLATZ Meydanı'nda bir miting düzenlendi. Türküler ve konuşmalarla saat 16.00'ya kadar miting devam etti. Burada yapılan konuşmalarda dünden bugüne Alman sermaye devletinin savaş politikalarına değinilerek şunların altı çizildi. Alman ordusu Afganistan savaşında aktif rol aldı. Irak savaşında ABD'ye tam destek verdi. Alman sermaye devleti kendi Anayasasına dahi uymuyor. Bugün insan yığınları sokağa çıkmasa da halkın çoğunluğu barıştan, silahsızlanmadan yana. Savaştan yana politika yürüten partilere destek olmayın. Savaştan yana partilere oy vermeyin, desteklemeyin”

BİR-KAR (İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu) yürüyüş ve mitinge “Emperyalist saldırganlığa karşı enternasyonal dayanışmaya” pankartıyla katıldı. Yürüyüşe 1500 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Stuttgart