Şişecam direnişi 2013 için umut verdi - Atilla Özsever

  • Arşiv
  • |
  • Düzen cephesi
  • |
  • 15 Ocak 2013
  • 15:49

Şişecam Topkapı fabrikasında 13 gün süren direniş, işçilerin kazanımıyla sonuçlandı. Direnişin başarı ile sonuçlanmasında karlı ve soğuk hava rağmen işçilerin eşleri ve çocuklarıyla birlikte kararlı mücadelesi etkili oldu.

Şişecam işvereni, Topkapı’daki fabrikayı kapatıp işçileri asgari ücretle Eskişehir’de yeni kurulan fabrikaya nakletmek istedi. Kristal-İş Sendikası’na üye işçiler, mevcut haklarıyla birlikte Eskişehir veya Şişecam’ın diğer 10 fabrikasına gidebileceklerini belirttiler. İşçiler, emeklilik dahil bir çok hak kaybına uğrayacakları için direnmekte kararlıydılar. İşveren ise, 18-20 yıllık işçiler yerine asgari ücretle işçi çalıştırmayı amaçladığından bu öneriyi kabul etmeyen işçilerin iş akitlerini feshedecekti.

İşçiler önce şirket yönetiminin bulunduğu İş Bankası kulelerine bir yürüyüş yaptı, ardından Şişecam’ın Paşabahçe mağazalarında protesto eylemi gerçekleşti. Daha sonra Topkapı’daki makine parkının işveren tarafından Eskişehir’e götürülmesini engellemek için fabrika işgal edildi.

Bu arada Şişecam’a bağlı diğer fabrikalardaki işçiler de büyük dayanışma gösterdi, 1 Ocak günü fazla mesaiye kalmayarak bir günlüğüne üretimi durdurmuş oldu, işvereni zora soktu.
5 Ocak günü işverenin talebi üzerine emniyet kuvvetleri fabrikayı abluka altına aldı. İşçiler özellikle polis ablukasına karşı çok direngen davrandılar. Eşleri, fabrikanın kulelerine, damlarına çıkan işçilere, “Polis gidinceye kadar sakın aşağıya inmeyin” diye tezahürat yaptı.

CHP’li milletvekilleri Süleyman Çelebi, Ramis Topal, bağımsız milletvekili Levent Tüzel, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Hava-İş sendikası ve birçok siyasi parti ve öğrenci grupları o günkü direnişe aktif destek verdi. CHP İstanbul milletvekili Süleyman Çelebi’nin polis ablukasının kaldırılmasında önemli katkısı oldu. Çelebi, “Eğer müdahale ederseniz büyük olaylar çıkar, hatta ölümler olabilir” diyerek vali ve emniyet yetkililerini uyardı.

Aslında polis ablukasının çözülmesi, direnişte önemli bir dönüm noktasıydı. İşçinin kendine güveni daha da arttı. Öte yandan Kristal-İş Sendikası ve Şişecam işçisinin 1966’dan bu yana bir mücadele geleneği var. Bu mücadele geleneği de direnişin başarılı olmasında önemli rol oynadı.

Yine direnişin başarılı olmasında Türk-İş içersinde muhalefeti temsil eden Sendikal Güç Birliği Platformu’na dahil sendikalar ile DİSK, KESK, gibi emek örgütlerinin, ÖDP, TKP, EMEP ve İşçi Partisi gibi siyasi partilerin, meslek kuruluşlarının, sanatçıların, öğrencilerin önemli desteği oldu, muhalif ve sol basın da büyük destek verdi. Türk-İş yönetimi ve İstanbul’da genel merkezi bulunan bir çok sendika ise, gereken çabayı göstermedi.

Kristal-İş Başkanı Bilal Çetintaş’ın CHP lideri Kılıçdaroğlu ile görüşmesi, CHP’nin Şişecam’ın bağlı olduğu İş Bankası’nda hisse sahibi olması nedeniyle işveren üzerinde de bir baskı oluşmasına yol açtı. Yapılan anlaşma sonucu işçiler büyük ölçüde mevcut haklarıyla diğer fabrikalarda çalışmaya başlayacaklar.

İşçi sınıfı “bıçak kemiğe dayandığı” zaman başarılı eylemler yapıyor. Şişecam direnişi de 2013 yılı için umutlu bir başlangıç oldu. Son sözü işçilerin her eyleminde olan sendikacı Faruk Büyükkucak’a bırakalım: “Şarkıda söylendiği gibi ‘işçiler birlik olsa dünya yerinden oynar”…

Yurt / 15.01.13