Şırnak KCK davasında savunma krizi

  • Arşiv
  • |
  • Ulusal sorun
  • |
  • 24 Aralık 2012
  • 13:41

Şırnak'ta KCK adı altında yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınıp haklarında dava açılan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da aralarında bulunduğu 41'i tutuklu 55 Kürt siyasetçinin yargılandığı davada, yargılananlar savunma yapamadıkları için dava tarihinin ileri bir tarihe ertelenmesini talep edilirken, mahkeme heyetinin ise kararın bugün açıklanması için direnmesi krize neden oldu. Avukatlar bu koşullarda savunma yapmayacaklarını söyledi.

Şırnak'ta KCK adı altında yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınıp haklarında dava açılan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da aralarında bulunduğu 41'i tutuklu 55 Kürt siyasetçinin yargılandığı davanın duruşmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Sarıyıldız'ın raporlu olduğu gerekçesiyle katılmadığı duruşmada, yargılananların savunmalarına geçildi. Yargılananların Kürtçe savunma talebine mahkeme heyetinin izin vermemesi üzerine avukatların savunmalarına geçildi. Avukat Fethi Gümüş, mahkemenin bu celsede savunma yapmak amacı ile süre verdiğini belirterek, "Ancak yargılananlar anadilde savunma yapmak istiyorlar. Meclis'te buna ilişkin yasa bekliyor. Tasarı bütçe nedeni ile ocak ayında muhtemelen çıkacak. Bu yasa çıktıktan sonra savunma yapma amacıyla yeniden başvuracağız. Yasa gelecek ay çıkacak. Onun için bekleyelim. Bu hak tanınırsa, bir işi 2 defa yapmamış olacağız. Zaten birçok kişi uzak yerlerden gelmiş ve yorgun. Bazıları da zaten raporlu olduğu için gelemediler. Uzaktan gelenler ise yoldan gelirken hakarete uğruyorlar" dedi. Mahkeme başkanı ise, yasanın Ocak'ta çıkıp çıkmayacağının belli olmadığını söylemesinin üzerine, Gümüş, "Araya bütçe girdiği için yasa çıkmadı. Çıkarsa biz tekrar yargılamaların yapılması için başvuruda bulanacağız" dedi. Diğer avukatlar da aynı şekilde mütalaaya karşı savunma için, anadilde savunma ile ilgili yasanın çıkmasının beklenmesini talep etti. Mahkeme başkanı, avukatların bu talebi için ara verdi. Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, bu talebin usule ilişkin olmadığını esasa ilişkin olduğunu iddia ederek, bu talebi reddetti.

Avukat Fethi Gümüş, bu kararın yanlış olduğunu vurgulayarak, savunma yapmayacağını söyledi. Avukat Meral Danış, verilen kararın vazgeçilebileceğini belirterek, mahkemenin bu karardan vazgeçmesi gerektiğini kaydetti. Yargılamayı geciktirmek gibi bir niyetlerinin olmadığını vurgulayan Danış, şu an bile bazı müvekkillerin olmadığını, bundan dolayı verilecek kararın yanlış olacağını söyledi. Taleplerinin usule ilişkin olmadığını esasa ilişkin olduğunu vurgulayan Danış, "Taleplerimiz esasa ilişkindir. Çünkü yargılamanın en önemli ayağı olan savunmadır. Savunma yapılmadan yargılama yapılamaz. Mahkemenin hazır olmayanlar hakkında vereceği karar usulsüzdür. Mahkeme diyor ki; 'Son kez savunma için süre verildi.' Böyle bir şey olamaz. Burada hukuki bir yargılama yapmıyoruz. Ceza yargılaması yapıyoruz" diye konuştu. Mahkemenin anadilde savunmaya ilişkin tavrına tepki gösteren Danış, "Anadilde savunma nasıl etkilemiyor. Bunların hepsi mütalaaya ilişkindir. Ben yakından takip ediyorum süreci. Bütçe nedeni ile ertelendi. Bütçeden sonra yani ocak ayında çıkacak. Yasa çıkarsa müvekkiller kendini savunabilecek. Bunun için bu yasanın beklenmesi zorunludur. Yargılamada silahların eşitliği ilkesine göre de bu yanlıştır. Bu kararı Yargıtay, AİHM zaten bozar" dedi. Yargılanan kişilerin 3 ay sonra 4 senelerini dolduracaklarını belirten Danış, burada bir özgürlük sorunun olduğunu vurguladı.

Avukat Tahir Elçi ise, yargılamanın birlikte yürütüldüğünü belirterek, bundan dolayı da mahkemenin taleplerini dikkate alması gerektiğini kaydetti. Mahkemenin de eksikliklerinin olduğunu belirten Elçi, "Mesela biz süre talep ediyoruz derken, aslında mahkemenin eksikliklerini gidermesi için yapıyoruz. Savunma olmadan yargılama olmaz. Zaten çoğu uzun yoldan gelmiş. Kürtçe savunma yapsa ne olur, Türkçe savunma yapsa ne olur. Birazdan sorarsanız. Savunma yapacak mısınız diye. Biz hazır olmayacağımızı söyleyeceğiz" diye konuştu.

Tahir Elçi'nin ardından mahkeme başkanı, yargılananlardan Beşir Katar'ın Türkçe bilmediğini bundan dolayı da tercüman atanacağını söyledi. Katar, hem yorgun olduğunu hem de arkadaşlarının savunma yapmadan kendisinin de savunma yapmayacağını söyledi. Avukat Mesut Beştaş ise, dosyanın 100 klasörden oluştuğunu belirterek, mahkemeye bile getirilemeyen dosya için avukatlardan savunma istenmesinin yanlış olduğunu kaydetti.

Mahkeme heyeti, savunmaların ardından bu talepleri değerlendirmek için duruşmaya ara verdi.

ANF / 24.12.12