Sermayenin zulmüne karşı direniş ateşi!

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • Sosyal mücadele
  • |
  • 03 Eylül 2012
  • 12:30

(03.09.12) – Güney Afrika'da grev yapan maden işçilerinin devletin kolluk güçleri tarafından katledilmesi, asalak patronların dünyanın her köşesinde işçilere sömürü ve kölelik dayattıklarını bir kez daha gösterdi. Başta Güney Afrika olmak üzere çeşitli ülkelerde maden işçileri ve farklı sektörlerde çalışan işçiler grev ve direnişlerine devam ediyorlar.

Güney Afrika'da altın madeninde grev

Güney Afrika'da Gold Fields tekeline ait KDC altın madeninde çalışan 46 bin işçiden 12 bini geçtiğimiz hafta çarşamba gecesinden bu yana grevde.
Dünyanın dördüncü büyük altın üreticisi olan Gold Fields tekeli, 2013 yılının ortasına kadar geçerli olan toplu sözleşme anlaşması bulunduğunu söyleyerek grevi yasadışı ilan etti.

Güney Afrika'da işçilere karşı açılan dava durduruldu

Başkent Johannesburg'un kuzeyindeki Marikana platin madeninde polisin 34 maden işçisini hunharca katletmesinin ardından olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Öldürülen işçilerin sırtından vuruldukları iddiası ile tutuklu 270 işçinin, arkadaşlarının ölümünden sorumlu tutularak haklarında dava açılmıştı. Kameraların önünde işçilerin üzerine kurşun yağdıran polis hakkında ise hiçbir işlem yapılmamıştı.

Savcılık, büyük tepki çeken bu ithamın ardından ''ölüme sebebiyet vermek''le suçladığı işçiler hakkındaki soruşturmayı geçici olarak geri çektiğini duyurdu.

Dünyanın üçüncü büyük platin üreticisine ait Marikana madeninde grev sürüyor. Patronun işten atma tehditlerine rağmen Perşembe günü 28 bin madenciden sadece yüzde 6,6'sı işbaşı yaptı.

Marikana platin madeninde geçen ay maden işçileri maaş zammı ve sendikalarının tanınması konusundaki talepleri ile başlayan greve gitmişlerdi. İşçilerin grevine saldıran polis 16 Ağustos'ta eylemci işçilere ateş açmış, 34 kişiyi öldürmüş, 78 kişiyi yaralamıştı.

Kolombiya'da kömür ocaklarında grev

Kolombiya'da Glencore'daki La-Jagua kömür madeninde işçilerin daha fazla ücret talepleri ile 19 Temmuz'da başlattıkları grev sürüyor. Hafta başında bir mahkeme grevin yasal olduğuna karar verdi ve patronun iddiasını reddetti.

La Jagua yerüstü maden işletmesi ve burada yüksek enerji değeri ve düşük kükürt oranına sahip yüksek değerde kömür işleniyor. Ocakta 2010 yılında 5 haftalık yeni bir toplu sözleşme taleplerinin yükseltildiği grev gerçekleşmişti.

İspanya'da kömür ocaklarında grevler

İspanya'nın kuzeyindeki kömür havzasında çalışan maden işçileri hükümetin kömür üretilmesinde gittiği kısıtlamaları protesto etmek için kendiliğinden greve gittiler. Grev büyük sendika konfederasyonu için sürpriz oldu.

İtalya'da maden işçileri yeraltında grevde

İtalya Sardinya'da Connesa'daki Nuraxi Figus madeni 40 maden işçisi tarafından işgal edildi. İşçiler, yanlarına aldıkları 350 kg. patlayıcı madde ile yerin 373 metre altına indiler. Madenciler taleplerinin kabul edilmemesi durumunda ocağı kendileri ile birlikte havaya uçuracaklarını açıkladılar. Diğer işçiler de, madene giden yollara metrelerce yükseklikte kömürleri dökerek barikatlar kurdular.

İşçilerin bu eylemi, tekelin Sardinya'nın güneybatısındaki Sulcis kömür ocağını kapatacağını açıklaması üzerine gerçekleşti. İşçiler Monti hükümetinden ocaktaki üretimin yeniden başlamasını veya maden ocağının yeniden kullanımı için izin verilmesini talep ediyorlar. Kapatılan ocakta karbondioksit depolanması planlanıyor. Bunun için madenciler devletten 200 milyon Euroluk bir yatırım talep ediyorlar.

Çin'de Youde Otomobil Electrical Components'te grev

Çin'de Wuhan şehrinde Youde Otomobil Electrical Components fabrikasında bin işçinin iki günlük grevi kazanımlarla sona erdi. Patron 200 Yuan (32 US-Dollar) oranında ücret artışını kabul etti. İşçiler şimdiye kadar 1.300 Yuan (204US-Dollar) ücret alıyorlardı ve bu asgari ücretin sadece 200 Yuan üzerindeydi.
Youde, Çin otomobil tekeli Dongfeng Motors ve Amerikan tekeli Lear Corporation'un ortaklığında oluşturulmuş bir işletme.

Kolombiya'da liman işçilerinden grev

Kolombiya'da Pasifik okyanusu kıyısındaki Buenaventura'da çalışan 500 liman işçisi geçtiğimiz hafta perşembe günü greve gitti. İş bırakma eylemi yüzde 70 oranında oldu ve Kontener limanı adeta felç oldu. İşçiler terminali işgal etti ve kendilerini engellemek isteyen polislerle çatıştı. Çok sayıda işçi yaralandı.

Sınırlı sözleşmeli geçici işçiler, kadrolu iş ve daha yüksek ücret talepleriyle greve gittiler.