Sağlık hakkı için mücadele çağrısı

  • Arşiv
  • |
  • Sol Hareket
  • |
  • Eylem ve etkinlikler
  • |
  • 08 Nisan 2012
  • 19:19

(08.04.12) - Adana BDSP, 1 Mayıs hazırlıkları kapsamında yürüttüğü çalışmaların bir ayağı olarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) gündemli bir çalışma başlattı. 1 Mayıs’tan sonra da devam edecek olan bu çalışmaların ilk adımı olarak bugün Adana Sanayi İşçileri Derneği'nde bir panel gerçekleştirildi.

En temel haklardan olan sağlık hakkının işçi ve emekçiler için paralı olması sebebiyle artık ulaşılamaz olduğu bu süreçte, GSS üzerinden sürdürdüğümüz faaliyet emekçilerde olumlu etkiler bırakmakta. 8 Nisan Pazar günü saat 14’te başlattığımız Panel’e ağırlıklı olarak hedeflediğimiz üzere Meydan mahallesinde oturan emekçiler katılım gösterdi. Panel, TTB temsilcisi Dr. İsmail Bulca ve SES Adana şube başkanı Muzaffer Yüksel’in panelist olarak katılımıyla örgütlendi. Panelin ön çalışması, emekçi semtlerinde sorunu direkt yaşayan emekçilerle birebir konuşarak yaygın bir şekilde duyuru yapıldı. Yapılan çalışmalarda emekçilerin oldukça tepkili oldukları gözlendi.

Panelde, sağlık sistemini soygun sistemi haline getiren Genel Sağlık Sigortası hakkında ayrıntılı bir sunum yapıldı. Katılımcılar, “katılım payı”, “ilave ücret”, “reçete bedeli”, “eş değer ilaç farkı”, “yatak ücreti” vb. kılıflarla alınan paralarla hastanelerde karşı karşıya kaldıkları için paneli ilgiyle takip ettiler. Sağlık alanında onlarca yıl önce başlanan saldırıyla hedeflenenin emekçileri müşteri, hastaneleri ve sağlık kuruluşlarını da ticarethane yapmak olduğu anlatıldı. Sağlık alanının artık bir “sektör” haline getirilmek istendiği canlı konuşmalar ve slayt gösterimi eşliğinde dile getirildi. Gerek TTB adına konuşan Bulca, gerekte SES şube başkanı Yüksel tarafından emekçiler için artık neredeyse ulaşılamaz hale gelmiş olan nitelikli sağlık hakkının gasp edilmemesi için mücadele edilmesi ve örgütlenilmesi gerektiği söylendi. Yapılan eylemlerden ve oluşturulmak istenen “sağlık hakkı meclislerinden” bahsedildi. Emekçilerin sordukları sorularla da somut sorunlar ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Çözüm önerilerinin de tartışıldığı panelde, emekçiler örgütlenmeye çağrıldı.

Panelin bitiminde BDSP adına yapılan konuşmada ise işçi ve emekçiler için yaşamsal bir hak olan sağlık hakkının gasp edilmesinin karşı karşıya kalınan diğer saldırılardan bağımsız olmadığı ifade edildi. Emeğin gasp edilmesinden yoksulluğa, özelleştirmelerden yoğun sömürü koşullarına her şeyin faturasını işçi ve emekçilerin ödediği, hatta bu faturayı son zamanlarda sıklıkla yaşandığı gibi önlenebilir iş kazaları, tedbirsizlik sonucu gerçekleşen toplu cinayetlerle hayatıyla ödediği anlatıldı. Haklarımıza yönelik saldırıyı püskürtmek için çalıştığımız fabrikalardan mahallelere kadar örgütlenmek, oluşturulan komitelerde yan yana gelmek gerektiği dile getirildi. Bu amaçla da yaklaşan 1 Mayıs’ın bir fırsat olduğu, gücümüzü birleştirerek gasp edilen haklarımızı geri istemek, insanca yaşam mücadelesinde yeni haklar kazanmak için 1 Mayıs’a katılmak gerektiği anlatıldı.

Panel, bundan sonra da bu gündemli sürecek etkinliklerin ilk adımı olarak gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde de emekçi semtlerinde bu gündemli etkinlikler 1 Mayıs hazırlıkları kapsamında yapılmaya devam edilecek.

Kızıl Bayrak / Adana