Panik butonu işe yarayacak mı? - Mehveş Evin

  • Arşiv
  • |
  • Düzen cephesi
  • |
  • Gençlik / Kadın
  • |
  • 03 Ocak 2013
  • 00:26

Tehlike anında ‘panik butonu’na basan bir kadının sinyali, polis merkezine geç düştü. Butonun tek sıkıntısı, teknik sorundan ibaret değil 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde kadına yönelik şiddet vakalarının önüne geçilmesi için ekimde ‘panik butonu’ uygulamasına başladı.
Şiddet gören mağdurların tek bir tuşa dokunarak polis çağırabileceği sistemde, Avea ve 155 Polis İmdat     koordineli çalışıyor.     
Ne var ki panik butonunun deneme safhasında sorunlar ortaya çıktı. Bugün gazetesinin haberine göre, Adana’da panik butonu verilen bir kadının sinyali takip merkezine geç düştü. Sinyalin geldiği bölgeye geç giden ekipler, yardım talebinde bulunan kadını bulamadı!

Elektronik kelepçe ne oldu?
Panik butonu, sadece teknik sorunlar nedeniyle değil başka yönleriyle de eleştiriliyor. İlk etapta 100 kadına dağıtılacağı söylenirken, şimdiye dek mahkeme kararıyla Bursa’da üç, Adana’da iki     şiddet mağduruna panik butonu verildi.        
Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan’sa “Panik butonu değil, elektronik kelepçe lazım” diyor. Şiddet uygulayan, tehdit eden, cinayet işleme, şiddet uygulama riski bulunan kişilerde, teknik takip kapsamında elektronik kelepçe kullanılması çalışmalarında şimdilik yenilik yok.  
Bulan, cinayeti önlemede panik butonunun yeterli olmayacağını savunuyor: “Potansiyel katil ya da şiddet uygulayıcıyla karşılaşan kadın, butona bastıktan sonra polis gelene kadar katledilebilir.”
Adana’daki ‘geç sinyal’ örneğine bakılırsa, panik butonu istenen hızda müdahale edilmesine olanak vermeyebiliyor.

Tutuklu yargılanmalı
Bulan, kadın cinayetlerini önlemede en etkili tedbirleri     şöyle sıralıyor:  
“Kadına şiddet uygulayan, öldüreceğim diye tehdit eden potansiyel katili tutuklu yargılamak. Tutukluluktan sonra da polis tarafından fiziksel ve teknik olarak elektronik kelepçe dahil, takip altında bulundurulması.”
Ne yazık ki Türkiye’de düşünce suçluları tutuklanıyor ama potansiyel katiller elini kolunu sallayarak dolaşabiliyor. Hakkında tedbir kararı çıksa bile, kadına yaklaştığı anda kadına da 24 saat fiziki koruma verilmediği zaman kadına rahatlıkla ulaşabiliyor. Polis gelene kadar da maalesef cinayet işlenebiliyor.
Sistem böyleyken, panik butonuyla şiddetin önüne geçmek, iyi niyetli olsa da         istenen sonucu vermeyecek. Ölüm tehdidinde bulunan, şiddet uygulayan erkeklere elektronik kelepçe takmak daha etkili olacaksa, neden önceliği buna vermiyoruz?  
Katillere ‘iyi hal’ ve‘tahrik’ indirimine son verilmediği sürece, en teknolojik, en son sistemi uygulasanız bile yetersiz kalır.

1380 KADIN KORUMA ALTINDA

* Son verilere göre aile içi şiddet vakalarında 2012’de 80 kadın cinayete kurban gitti.
* Ülke genelinde polis, şiddet mağduru 1380 kadınla 18 erkeği ‘çağrı’ üzerine korumaya aldı.
* İstanbul’da kocalarından dayak yiyen iki kadına ‘yakın koruma’ tahsis edildi.
* Korumaya alınan kadınların büyük bölümü İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana’dan.

Milliyet / 03.01.13