“Köle değil uzmanlık eğitimi alan asistanlarız!”

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 27 Kasım 2012
  • 15:04

(26.11.12) - İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Asistanları bugün saat 12.15’de hastane önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu üyesi Altan Gökgöz okudu.

Açıklamada, hastanelerde kâr odaklı sağlık sisteminin tüm angaryasını omuzlayan, 36 saat çalışan, buna karşılık emeğinin karşılığını alamayan asistan hekimler olduklarını söyleyen Gökgöz, 7/24 hizmet sunan asistan hekimler olarak henüz yetkin olmadıklarını görevler altında ezildiklerini dile getirdi. Bu yaşanan hak gasplarına ‘artık yeter’ dediklerini ve mücadelelerinde halktan destek istediklerini belirtti. Açıklama sorunlara çözüm istedikleri söylenerek devam etti.

Açıklama aşağıda belirtilen taleplerin okunmasının ardından bitirildi: “Sağlığın işletmecilik zihniyeti ile yürütüldüğü hastanemize eğitim alma maksatlı geldiğimizi hatırlatırız. Oysa burada yükü omuzlamaktan, ucuz işgücü olmaktan başka bir yaklaşım görmedik.

* Hastanemizde yeterli sayıda eğitim görevlisi yoktur. Olanların birçoğu da ana görevleri olan eğitim ve öğretim görevlerini yeterince yerine getirememektedirler. Dolayısıyla, biz asistan hekimler de yeterli eğitim almadan sadece hizmet odaklı çalışmak zorunda kalıyoruz.

* Hastanemizde sunulan sağlık hizmetinde önemli bir yükü taşımaktayız. Aylardır azalan ek ödeme nedeniyle büyük mağduriyet yaşadık. Yaşamımızı, ödemelerimizi ve özel hayatımızı, hastanemizden aldığımız gelire göre planlamış bulunmaktayız. Hastanenin önemli bir iş yükünü karşılamamıza rağmen ek ödemelerimiz giderek azalmaktadır.

* Asistan hekim rotasyonları, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sürelere göre yapılmamaktadır. Rotasyonlarımız, gerek asistan hekim azlığı gerek uzman hekim azlığı gerekse de kişisel nedenlerle; eğitim sorumluları tarafından uygun görülen sürelerde ve yerlerde yapılmaktadır.

* Uzman hekimlerin veya eğitim sorumlularının isimlerinin göründüğü ve onlar adına açılan polikliniklerde tek başına hasta bakmak zorunda bırakılmaktayız. Eğitim sorumlusu veya uzman hekim nezaretinde yapılması gereken tıbbi işlemleri tek başımıza yapmak zorunda kalıyoruz.

* Servislerde veya nöbetlerde, asistan hekimler olarak uzman hekim konsültasyonu yapıyoruz. Uzman hekim eksikliği nedeniyle, özellikle acil vakalarda, uzmanlık alanımızla ilgili ciddi işlemleri tek başımıza hastalara uygulamak zorunda kalıyoruz. Bu durum asistan hekimlerin malpraktis riskini artırdığı gibi tıbbi hataların da oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle bazı asistan hekimler soruşturma geçirmekte ve dava tehdidi altında bulunmaktadır.

* Sağlık hizmeti sunumunda, asistan hekimlerin yalnız bırakılmamasını,bu hizmetlerin eğitim görevlisi ve uzman hekim nezaretinin sağlanmasını talep ediyoruz.

* Bazı kliniklerde asistan odası yoktur. Asistan hekimlerin verimli çalışmasına olanak sağlayacak fiziksel koşullar yoktur. Birçok klinikte nöbet sonrası duş alınacak uygun fiziki ortam bulunmamaktadır.

* Otuz altı saat ve üzerinde çalışmaya zorlanmaktayız. Bunun sonucu olarak yorgunluk, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı nedeniyle hastalarımızın uygun sağlık hizmeti alamadığını düşünmekteyiz.Ayrıca bu yüzden, hekim hasta ilişkilerinde ve tıbbi işlemlerde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

* Asistan hekimlerle ilgili kararların verildiği toplantılarda asistan temsilcisi bulunmamaktadır.

* Asistan hekim tezlerinde yeterli danışmanlık yapılmamakta, tezlerin değerlendirilmesi aylar sürebilmektedir. Bu nedenle birçok asistan hekim mağdur olabilmektedir.

* Etkili ve kaliteli hizmet sunmanın önemli bir ayağı da hastane personelinin arasındaki iletişim olup hastanede personellerinin iletişim içinde olacağı uygun bir fiziki ortam bulunmamaktadır.

* Hasta ve hasta yakınları tarafından sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalabilmekteyiz. Beyaz kod uygulamasında aksaklık vardır. 1111 nolu telefon numarası çoğu zaman yanıt vermemektedir. Şiddete karşı gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını ve bu konuya daha fazla önem gösterilmesini talep ediyoruz.”

Eyleme SES İzmir Şube yöneticileri, TTB Merkez Konsey Üyesi Fatih Sürenkök, İzmir Tabip Odası yöneticileri, Türk Sağlık Sen yöneticileri ve sağlık çalışanları destek verdi. Eylem atılan sloganların ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir