(14.02.13) – Kimya Mühendisleri Odası, son dönemde yaşanan yangın, patlama ve işçi ölümleri üzerine açıklama yaptı.
Oda’nın açıklamasında son dönemde arka arkaya yaşanan kazaların bu alanda var olan tehlikeleri gösterdiği belirtildi ve kazaların temel nedenlerinin yasal mevzuatın uygulanmaması, yaptırımların yetersizliği, işçilerin örgütsüzlüğü ve uygulamalarda kamusal denetimin yapılmaması olduğu ifade edildi.
İşçi ölümlerinin önüne çok basit yöntemlerle dahi geçilebileceği belirtilerek yunlar söylendi: “Netice de düşük ücretlerle, iş güvencesinden yoksun, esnek ve uzun çalışma saatleri altında çalışmakta olan işçiler ölmekte ve yaralanmaktadırlar. Daha da kötüsü bu kazalar ve işçi ölümlerinden ders dahi çıkarılmamakta, aynı işletmede tekrar kazalar olmakta, yine işçiler ölmektedir. Ölümleri engellemek bu kadar basitken, bunlara “kaza, kader” denilerek, sonuçları kaçınılmaz, engellenemez gibi gösterilmektedir. Bizler bunun kazadan öte “cinayet” olduğunu söyleyerek, durumun vahametini başka bir şekilde de belirtmeye çalışıyoruz.”
Son on günde üç fabrikada yangın ve patlamaların yaşandığının vurgulandığı ve özellikle boya sektörünün tehlike saçtığının belirtildiği açıklama Tuzla Boya ve Vernikçiler Sanayi Sitesi’nde yaşanan patlama üzerinden devam etti. Patlamanın ardından basının zehirli gazların çevreye yayılmasını haberleştirmek ile yetindiği, oysa aynı gazların çalışan işçiler üzerinde de olumsuz etki yarattığı ifade edildi.
Açıklamada odanın yaptığı saha incelemeleri ve buralardan elde edilen sonuçlar da kamuoyu ile paylaşıldı ve şu ifadelere yer verildi
“Yanıcı, parlayıcı-patlayıcı madde depolayan böyle işletmelerde, işçi sağlığı ve güvenliğinden sorumlu ve 6269 sayılı Kimyagerlik ve Kimya Mühendisliği Hakkında Kanun’a göre istihdam edilmesi gereken personelin olması ve bu kişilerin yasal mevzuata ve bilim-tekniğe göre kimyasal maddeleri depolaması bu gibi kazaların önüne geçilebilecekken işverenler tarafından bu, mali bir yük getireceği kaygısıyla yapılmamaktadır. Ancak kazaların sonuçları irdelendiğinde yaşanan can ve mal kayıpları bununla kıyaslanamayacak kadar önemli ve büyük ölçektedir
Açıklama şu ifadelerle son buldu:
“Bu olayları azaltmak için, firmalarda yeteri kadar ilgili mühendislik dallarında eğitim almış kişilerin istihdamı, kamusal denetim, işçi sağlığı ve iş güvenliği bilincinin işçilere ve işverenlere yerleştirilmesi, tedbirler konusunda firmalara yaptırım uygulanması gerekmektedir.
Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak her zaman emeğin ve emekçinin yanında olan bizler, bu kazaların takipçisi olacağımızı bildirir, yetkilileri acilen göreve çağırırız”