KESK’ten Yargı-Sen’e destek

  • Arşiv
  • |
  • Sendika
  • |
  • 28 Kasım 2012
  • 14:01

(28.11.12) – KESK yaptığı açıklamayla yeni kurulan Yargıçlar Sendikası’nın yanında olduğunu duyurdu.

Kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Sendikası’nın Yargıçlar Sendikası adıyla yeniden kurulması Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından yapılan “Yargıçlar Sendikası’nın mücadelesinin yanındayız!” başlıklı bir açıklamayla selamlandı .

Açıklamada 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunu’nun 15. Maddesine atıfta bulunularak yıllardır çok sayıda sendika hakkında kapatma davası açılması eleştirilerek “YARGI-SEN’in kapatılmasıyla dünyada yargı organının kendi meslektaşlarının kurduğu sendikayı kapatması durumu ilk defa Türkiye’de yaşanmıştır” denildi.

KESK yaptığı açıklamada ILO’nun kararını da hatırlatarak sadece yargıçların ve savcıların değil tüm kesimlerin örgütlenme özgürlüğünün güvence altına alınmasını istedi.

KESK’in açıklaması şöyle:

Yargıçlar Sendikası’nın mücadelesinin yanındayız!

Yargıtay tarafından hakkındaki kapatma kararı geçtiğimiz şubat ayında onanan Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (YARGI-SEN), Yargıçlar Sendikası adı ile yeniden kurulmuştur. Öncelikle yargı alanında onlarca sorunun yaşandığı bir dönemde kuruluş dilekçesini valiliğe veren Yargıçlar Sendikasına mücadelesinde başarılar diliyoruz.  

Türkiye’de bir taraftan tüm çalışanlar için esnek, güvencesiz ve performansa dayalı çalışma yaygınlaştırılırken diğer taraftan sendikal hak ve özgürlükler her geçen gün daha da sınırlanmakta, sendikalar kapatılmakta, yeni kurulan sendikalar hakkında “yasa dışı” oldukları gerekçesiyle kapatma davaları açılmakta, hatta kapatma kararları verilmektedir. 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunu’nun 15. Maddesine atıfta bulunularak yıllardır çok sayıda sendika hakkında kapatma davası açılmış son olarak hâkim ve savcıların sendikası YARGI SEN örneğinde olduğu gibi, bazı sendikalar aynı maddeye dayanarak kapatılmıştır. YARGI-SEN’in kapatılmasıyla dünyada yargı organının kendi meslektaşlarının kurduğu sendikayı kapatması durumu ilk defa Türkiye’de yaşanmıştır.

Bilindiği üzere hakkında kapatma davası açıldığında, konuyu Uluslar arası Çalışma Örgütü’ne (ILO) taşıyan YARGI-SEN,  Türkiye’de sendikal güvencelerin ihlal edildiğini, sendikal faaliyetlerin engellendiğini ifade etmişti. Yargı Sen’in başvurusunu 15-30 Mart 2012 tarihlerinde Cenevre’de gerçekleştirdiği 313. Oturumunda değerlendiren ILO,  önemli bir karara daha imza atmıştı.

ILO kararında,  4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 87 sayılı ILO sözleşmesine uygun hale getirilmesi gerektiği vurgulanarak bu kapsamda hükümeti Anayasa’nın 90. Maddesini ihlal etmemesi konusunda bir kez daha uyarmıştır. Türkiye hükümetinden yargıç ve savcıların sendika kurması önündeki engelleri kaldırmasının istendiği ILO kararında, YARGI-SEN’in derhal ve yeniden bir sendika halinde tüzel kişiliğine devam etmesinin sağlanması için gerekli tüm önlemlerin alınması istenmiştir. 

Söz konusu ILO kararı sadece yargıç ve savcıların örgütlenme özgürlüğü konusunda değil tüm kamu emekçilerinin hizmet kolu esası dışında sendikal örgütlenmeleri ve ifade özgürlüğü ile açısından önemli dersler içermektedir. AKP hükümetini, son olarak emniyet çalışanlarının sendikalaşma girişiminde görüldüğü üzere, sendikal hak ve özgürlüklere yönelik, yasakçı ve özgürlük düşmanı tutumundan vazgeçmeye çağıran karar, ülkemizin tüm çalışanlarının uluslararası sözleşme ve anlaşmalara uygun, evrensel sendikal normların temel alındığı bir çalışma yaşamını ve buna uygun yasaları fazlasıyla hak ettiğini tartışmasız olarak bir kez daha ortaya koymuştur. 

KESK olarak, yeniden kararlılıkla sendikal mücadeleye başlayan Yargıçlar Sendikası’na başarılar dilerken başta kamu emekçileri olmak üzere sendikal hak ve özgürlükleri yok edilmek istenen tüm çalışanların haklı mücadelesinde yanında olmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. KESK, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sendikalaşma hakkı engellenmek istenen tüm çalışanlarla dayanışmasını sürdürecektir.

KESK Yürütme Kurulu