İzmir’de kurultay hazırlıkları

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • 04 Şubat 2011
  • 13:30

“Gücümüz birliğimizde!

(04.02.11) – “Gücümüz birliğimizde!” şiarı ile toplanacak olan İzmir İşçi Kurultayı çalışmaları gerçekleştirilen hazırlık toplantıları ve tanıtım faaliyetleri ile sürüyor.

9 Ocak günü yapılan toplantının ardından İzmir’de bir işçi kurultayı gerçekleştirme kararı alınmış ve farklı sektörlerden işçiler güçlerini kurultay çalışmasında birleştireceklerini beyan etmişlerdi. Toplantının ardından oluşturulan sektörel hazırlık komiteleri ve kurultay yürütmesi 15 günlük periyotlarla toplantılarını gerçekleştirmeye ve kurultay çalışmalarını planlamaya başladı.

Gerçekleştirilen toplantılarda kurultayın tanıtım faaliyetleri, torba yasa ve kıdem tazminatının gasbı gibi saldırılar, kurultay ile birlikte yürütülecek imza kampanyası, sektörel olarak oluşturulan ekiplerin sektörleri daha yakından tanıması için yürütülecek eğitim faaliyetleri, sendika ve demokratik kurumlar ile yürütülecek ilişkiler, çalışmanın doğrudan sesleneceği fabrikalar, fabrika toplantıları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kurultay çalışmaları kapsamında ele alınması, kurultayın temel gündemleri ve işleyişi gibi pek çok gündem ayrıntılı olarak tartışılarak somut planlama ve düzenlemelere konu edildi.

Canlı ve kapsamlı bir hazırlık süreci

Yapılan tartışmalarda kurultay öncesi hazırlıkların önemli bir ayağının, kurultayın propaganda edilmesi olduğu, bunun için de belli temel araçların yanısıra internetin etkin kullanılması kararlaştırıldı. Kurultay çağrısı, sektörlerin hali hazırda çıkardığı bültenlerin yanısıra ayrı olarak hazırlanan bir kurultay çağrısı ile de emekçilere ulaştırılacak. Hazırlıkları tamamlanmak üzere olan özel sayı il genelinde ve sanayi havzalarında yaygın olarak kullanılacak.

İnternetin daha etkin kullanımı için de bir blog sayfası ile mail grubu oluşturularak çalışmaların daha canlı yansıtılması sağlanacak. Sosyal paylaşım ağları ve forumlar da tanıtım için değerlendirilecek. Yine kurultay hazırlık süresince duvar gazeteleri ve afiş kullanmak, yapılan planlamalar arasında.

Kurultay çalışmasının yerel gazete ve radyolar aracılığı ile de sınıfa taşınması, imkanlar ölçüsünde hazırlanacak tanıtım filmlerinin internet üzerinden ya da farklı biçimlerde yayınlanması da hedefleniyor.

Sınıfın temel gündemlerini kapsayan imza kampanyası!

Kurultay çalışmaları ile birlikte yürütülecek imza kampanyasında ise hem torba yasa ve kıdem tazminatının gasbı gibi güncel sorunlar ele alınıyor, hem de sınıfın genel sorunları işleniyor. Kuralsız, güvencesiz, geleceksiz çalışma yaşamının yarattığı sorunlara, örgütlenmenin önündeki engellere karşı toplanan imzalar ise hazırlık süreci sonunda topluca TBMM’ye gönderilecek.

İmzalar kurultay çalışması süresince özellikle fabrikalarda ve sanayi bölgelerinde toplanacak. Merkezi yerler ile fabrika girişlerine imza standları açılarak hem imza toplanacak, hem de kurultay çağrısı gerçekleştirilecek.

İmza metninde yer alan talepler ise şöyle:

- İşten atmalar yasaklansın! / Taşeronlaştırma yasaklansın! / Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın! / Torba yasası iptal edilsin! / İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret! / Herkese sınırsız söz, basın, örgütlenme, gösteri ve toplanma özgürlüğü! / Kıdem tazminatının gasbına yönelik düzenlemeler durdurulsun!”

Sektörlerde derinleşmeyi amaçlayan sektörel hazırlık komiteleri

Kurultay çalışmasının temel bir ayağını da hiç kuşkusuz ki sektörel olarak kurulan hazırlık komiteleri oluşturuyor. Komiteler, temel hedefi örgütlenme olan kurultay çalışmasının sektörel planlamalarını gerçekleştiriyor.

Komitelerin temel hedeflerinden biri sektörlerindeki fabrikalara dönük somut ve güncel politikalar üreterek kurultay çağrısını bu politikalar ile birlikte işçilere ulaştırmak. Fabrikaların yerel sorunları ve sınıfın tümünü kesen saldırıları ele alan komiteler buradan yola çıkarak fabrikalara örgütlenme çağrısı iletiyor, komitelerde ve sendikalarda örgütlenilmesi için çaba gösteriyor.

Bu örgütlenme çalışmasının bir parçasını ise alanları ve sektörü tanımak, örgütlenmenin önündeki engelleri tek tek masaya yatırmak geliyor. Hazırlık komiteleri kendi sektörlerine dair yapılacak iç eğitimler ve araştırmalarla eksiklerini gidermeyi hedefliyor.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Kavganın yarısını oluşturan emekçi kadınların kurultaya ve örgütlenme çalışmalarına katılmaları da kuşusuz ki çalışmanın temel hedefleri arasında. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü de kurultay çalışmalarının temel ayaklarından biri olacak.

27 Şubat Pazar günü, Tepekule Kongre Merkezi’nde “Yaşamın yarısından kavganın yarısına emekçi kadınlar buluşuyor!” şiarıyla bir etkinlik düzenlenecek. Kurultay Hazırlık Komiteleri tarafından düzenlenen etkinlikte kurultayın ana gündemi olan örgütlenme sorunu, kadın işçilerin mücadele ve örgütlenme ile özgürleştiği başlığı ile işlenecek.

Emekçi Kadınlar Günü etkinliğinin çağrısı da kurultay çağrısı ile birlikte afişler ve bildiriler ile yapılacak.

Kurultayın ana gündemi örgütlenme!

Toplantılarda kurultay gününe dair de çeşitli tartışmalar yapılmaya başlandı. Yapılan tartışmalarda kurultayın temel hedefinin örgütlenme olduğu noktasından yola çıkılarak konuşmaların ve tebliğlerin de bu başlık ile bağlantılı olması gerektiği üzerinde duruldu.

Buna göre kurultayda temel başlıklar taban örgütlülükleri, sendikalar, örgütlenmenin önündeki engeller ile bunların sektörlerdeki özgün biçimleri olacak. Ayrıca dünya emek hareketindeki son gelişmelerin de kurultayda ele alınması gerektiği ve bu konuda yetkin bir ismin kurultayda yer alması düşünülüyor.

Kurultayda işçilerin rahatça söz almaları, tekil ya da grup olarak önergeler sunmaları ve işçi kürsüsü bölümü oluşturulması da planlanmakta. Bu bölümlerde işçilerin tecrübelerini aktarması da önem taşıyor.

Kurultay çalışmalarının temposu önümüzdeki günlerde yapılan planlamaların hayata geçmeye başlaması ile artarak sürecek.

İzmir İşçi Kurultayı Hazırlık Komiteleri