Anayasa Komisyonu memurların doğrudan soruşturulmasına ilişkin öneride uzlaşamadı.
TBMM Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu’nda “kamu çalışanları” ile ilgili maddenin görüşmelerinde CHP ve BDP’nin “öldürme, kasten yaralama, işkence ve kötü muamele” suçlarında soruşturmanın>izne tabi tutulmaması” önerisi, AKP ve MHP’ye takıldı.
Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu,>kamu çalışanları” ile ilgili maddeyle>kanunsuz emir” başlıklı maddeleri ele aldı. Yeni anayasada>memur” kavramına yer vermek istemeyen AKP’nin madde başlığı olarak>Çalışanlar”, CHP ve MHP’nin>Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri”, BDP’nin>Kamu Çalışanları” başlığını önerdiği maddenin müzakerelerine dün de devam edildi. BDP ve CHP, kamu görevlilerinin görevini yerine getirirken>Kişiler arasında inanç ve düşüncelerinden ötürü herhangi bir ayrım yapılamaz” ifadesinin konulmasını isterken AKP ve MHP bu düzenlemeye itiraz edince uzlaşma sağlanamadı.
Uludere örneği
Maddenin kritik fıkralarından birisini ise kamu görevlilerine cezai soruşturma düzenlemesi oluşturdu. Partiler kamu görevlilerinin,>görevleriyle işledikleri iddia edilen suçlar hakkında ceza soruşturması açılmasının ancak yasada belirtilen hallerde idari merci iznine bağlı olacağı” hükmünde uzlaşırken BDP ve CHP; “öldürme, kasten yaralama, işkence ve kötü muamele suçlarından dolayı soruşturma açılmasının hiçbir şekilde izne tabi tutulamayacağı” hükmünün konulmasını istedi. Ancak AKP,>bütün ayrıntıların anayasada düzenlenmesinin doğru olmayacağını” savunarak buna itiraz etti. Toplantıda, BDP Eşbaşkanı ve anayasa danışmanı Meral>Daniş Beştaş, Uludere olayını örnek göstererek Uludere olayında izin sıkıntısı olmamasına karşın soruşturmada hiçbir ilerleme sağlanamadığını belirtti. BDP’ye CHP de destek verirken AKP, “Bu, anayasayla değil yasayla düzenlenebilir” diyerek öneriye karşı çıkınca uzlaşma sağlanamadı.
‘Kanunsuz emir’de uzlaşma
Komisyonda, AKP, CHP ve BDP, “kanunsuz emir”de mevcut anayasada askeri hizmetleri istisna tutan hükmün kaldırılmasında uzlaştı.
Ayşe Sayın – Cumhuriyet / 13.02.14