İngiliz basınından özetler

Independent , Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un Orta Doğu ziyaretini manşetine taşımış.

  • Arşiv
  • |
  • ABD / NATO / AB
  • |
  • 16 Ocak 2008
  • 07:24

Gazete "Beyrut'ta bombalar patlarken ve İsrail Gazze'de 19 Filistinliyi öldürürken, Bush, Orta Doğu'ya barış getirme girişimini Suudi Arabistan'a taşıdı ve baskıcı rejimle 20 milyar dolarlık silah anlaşması imzaladı" diyor.

Gazetenin Orta Doğu uzmanı Robert Fisk, şunları yazıyor:

"Günlerdir bölge ülkelerine 'Sizin gerçek düşmanınız İsrail değil İran'dır' mesajını veren Amerikan yönetimi Orta Doğu'da korkutma politikasına geri döndü. Bush'un babası Körfez'de silahtan arındırılmış bir vaha yaratma sözü vermişti. O tarihten bu yana İngiltere, Fransa ve Rusya'ya birlikte, Washington, burayı silaha boğuyor.

"Son 10 yıl içinde Körfez Arapları Amerikan silahlarına milyarlarca dolar yatırdı. Sadece 1998-99 yıllarında Körfez ülkelerinin askeri harcamaları 80 milyar dolar oldu. Baba Bush, 1991'de İsrail-Filistin sorununun çözümü konusunda iyimser olmak için birçok neden olduğunu söylüyordu. Batı'nın hafızası zayıf olabilir ama Araplar aptal değil. Bush'un ne yapmaya çalıştığını biliyorlar.

Independent yazarı Fisk, Amerikan Yönetimi'nin Orta Doğu'ya demokrasi projesinin, Gazze'de Hamas'ı, Irak'ta Şiileri, Mısır'da da Müslüman Kardeşler örgütünü güçlendirdiğini savunuyor:

"Bu olanlardan sonra Washington, Bush'un önceliklerinin yanlış olduğunu kavramış olabilir. 'Yeni bir Orta Doğu' söylemini terk eden Bush, şimdi Eski Orta Doğu'ya dönülmesine yönelik bir siyaset izliyor. Bu eski Orta Doğu'da gizli polisler, işkence odaları ve dikta rejimleri var. Buna Körfez'deki hangi despot itiraz edecek ki?"

Guardian yazarı Simon Jenkins de Bush'un Orta Doğu ziyaretinin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın elini güçlendirdiği görüşünde:

"Bush, Mahmud Ahmedinecad'ın seçimlerde daha da güçlenmesi için elinden geleni yapıyor. Bush onu savaşla tehdit ederek demokrasi şansını azaltıyor. Bush, dışarıdan gelen saldırıların, içeride zor durumda olan liderleri nasıl kurtardığının farkında değil mi? 11 Eylül saldırılarını unuttu mu?"

Avusturya'da aşırı sağcı partiye öfke

Independent Avusturya'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nden bir adayın Muhammed Peygamber'i 'çocuk tacizcisi' olarak nitelemesinin Müslümanlar arasında öfkeye neden olduğunu aktarıyor:

"Partinin Graz kenti adayı Susanne Winter, Pazar günü bir mitingde yaptığı konuşmada, Muhammed Peygamber'in bir kız çocuğuyla evlendiğini söyledi ve 'Bugün olsa Muhammed çocuk tacizcisi olarak görülecekti' dedi.

"Winter ayrıca, Avusturya'nın 20-30 yıl içinde İslamcı göçmen tsunamisiyle karşı karşıya kalacağını savunarak 'İslam bir totaliter sistemdir. Onu geldiği yere; Akdeniz'in öte yakasına sürelim' diye konuştu.

"Ülkedeki Müslüman grupların liderleri şiddet olaylarının patlak verebileceği uyarısında bulundu. Avusturya Dışişleri Bakanlığı, Müslüman ülkelerdeki büyükelçiliklerini böyle bir tehlikeye karşı uyarırken Sosyal demokratlar ve Graz belediyesinin Winter'i ırkçılık ve ayrımcılıkla suçlayan açıklamalar yaptılar."

La Sapianza Üniversitesi'nden Papa'ya tepki

Guardian, Katoliklerin ruhani lideri Papa 16'ıncı Benediktus'un öğrenci ve akademisyenlerin tepkileri üzerine yarın Roma La Sapienza Üniversitesi'nde akademik yılın açılış törenine katılmaktan son anda vazgeçtiğini aktarıyor:

"Papa 16'ıncı Benediktus, 1990 yılında, daha kardinalken yaptığı bir konuşma nedeniyle zor durumda. Benediktus bu konuşmada, ünlü İtalyan fizikçi Galileo Galilei'nin dünyanın güneş etrafında döndüğünü söylediği için kilise tarafından yargılanmasını mazur gösteren bir filozofa gönderme yapmıştı.

"Avusturyalı filozof Paul Feyerabend, Galilei'nin engizisyon mahkemesinde yargılanmasının makul ve adil olduğunu söylemişti. La Sapienza üniversitesinin öğrencileri Papa'nın açılış törenine davet edilmesine karşı çıktılar ve eylem yapacaklarını açıkladılar. Öğretim görevlileri de rektörlüğe dilekçe verdiler. Sonunda Papa ziyaretten vazgeçti."

Guardian, Papa 16'ıncı Benediktus'un daha önce yine bir konuşmasında 'Muhammed Peygamber'in dünyaya şerden başka bir şey getirmediğini' söyleyen' bir Bizans imparatorunun sözlerine atıf yaparak İslam dünyasında büyük öfkeye neden olduğunu hatırlatıyor.

Gazete üniversitedeki protestoyla ilgili olarak da Katolik Kilisesi'nin büyük ağırlığının olduğu İtalya'da Papa'ya bu tür bir tepki gösterilmiş olmasının dikkat çekici olduğunu vurguluyor.

Independent yazarı Mark Steel ise, "İslam'ın Orta Çağ dini olduğunu düşünüyorsanız Katolikliğe bakın" diyor.

"Niçin feminist olduğunu söyleyen insanlar, 'Polonya ve İrlanda'dan gelen Katolikler, bizim eşcinsellik ve kürtaja karşı hoşgörülü yaklaşımımızı benimsemek zorunda olduklarını anlamalılar' diye başlayan yazılar yazmıyorlar.

"Niçin prezervatif kullanmaya karşı olan seçmenlerle görüşmeyeceklerini açıklayan siyasetçilerimiz yok. İslam'ın reformasyon sürecinden geçme kapasitesi olmadığı söyleniyor. Katoliklik kadar değil. Reformasyonun amacı Katolikliği değiştirmekti. O zaman bu yazarlar neden İtalya'nın bombalamasını talep etmiyorlar."

Ekonomik durgunluk kaygısı

Financial Times, dün 196 yıllık en büyük zararını açıklayan City Group'la, Merrill Lynch'in bilançolarını düzeltmek için Asyalı yatırımcılardan toplam 21 milyar dolar bulacaklarını hatırlatıyor ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ekonomik durgunluk korkusunun güçlenmeye başladığını aktarıyor.

Times, ABD'de Demokrat Parti'nin siyah ve beyaz destekçileri arasındaki ayrışmanın iyice belirgin hale geldiği vurgulanıyor.

Bir kamuoyu yoklamasına göre, Demokrat Parti içinde Hillary Clinton'ı desteklediğini söyleyenlerin oranı yüzde 14 daha fazla.

Siyahlar arasında, Clinton'a karşı Amerika'nın ilk siyah başkanı olmayı hedefleyen Barack Obama'ya verilen destek ise neredeyse dört katı.

BBC Turkish / 16.01.08