İhaleyle pompa, motor ve doktor!

  • Arşiv
  • |
  • Sosyal Sorunlar
  • |
  • 20 Ocak 2013
  • 11:51

(20.01.13) – Eskişehir’de bir firma motor, pompa ve boyanın yanısıra doktor için de ihale açtı. Mazttan doktor bulmaya çalışan TÜLOMSAŞ en az ücret isteyene iş verecek.

Doktorlar mezata düştü

Yeni istihdam yasaları ve özellikle kiralık işçi bürolarıyla birlikte işçi pazarları kurulacağı, işçilerin köle gibi alınıp satılacağı gündeme gelmişti. Bunun ilk örneği de geçmişin daha ayrıcalıklı çalışanları olarak kabul edilen doktorlar üzerinden gerçekleşti.

Eskişehir merkezli Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ) firmada tam zamanlı çalışacak iki işyeri hekimi için ihale ilanı yayınladı. Kurumun sitesinde “ihaleler” bağlantısından ulaşılan ilanlar arasında rulman, lokomotif malzemesi, pompa gibi malların yanısıra bir de “İşyeri hekimliği” maddesi yer alıyor.

1 Şubat’ta gerçekleşecek olan ihaleye dair şartname ve ihale ilan da sitede yer alıyor. İhale ilanında işyeri hekiminin belirlenmesine dair ise “Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sadece fiyat esasına göre belirlenecektir” ibaresi yer alıyor. Bunun dışında gerekli şartlar ve belgeler uzun uzun sıralanıyor.

Modern köle pazarı

Bu ihaleyle doktor alımı uygulaması bugün için belki de ilk. Ancak çıkarılan yeni yasalar ve bunlarla beraber gündeme gelen iş yaşamındaki dönüşüm bu gibi biçimlerin zaten habercisi. Özellikle esnek çalışma, taşeron sistemi, güvenesizlik ve kıdem hakkının gaspı, sendikal örgütlülüklerin tasfiyesi, kiralık işçi büroları, bölgesel asgari ücret gibi pek çok saldırı bir arada düşünüldüğünde yakın bir gelecekte tüm çalışma yaşamının bu gibi ihalelerle örgütleneceğini görmek zor değil.

Artık işçilerin en az ücrete razı olanı köle seçer gibi seçilecek, en uzun süre çalışmayı kabul eden diğerlerine göre öne geçecek. Böylece insanın kurdu olan insan serbest piyasadaki bir metadan farksız olacak.

Kapitalizmin öncüsü köleliğin de öncüsü

TÜLOMSAŞ firması Türkiye gibi geç kapitalistleşen bir ülke için ender sayılabilecek sermaye gruplarından biri. Kuruluşu Osmanlı’nın son dönemine uzanan ve 1894’te Almanya tarafından kurulan şirket Haydarpaşa'yı Bağdat'a bağlayan demiryolunun inşası ve bu hatta çalışan lokomotiflerin tamirini üstleniyor. Firma ayrıca “ilk yerli otomobil” olarak sunulan Devrim arabalarının da üreticisi.

Görülüyor ki kapitalizmin “öncü”lerinden olan TÜLOMSAŞ yeni kölelik uygulamalarında da başı çekmekte kararlı.