Hamas yetkilisi: Protestolar ayaklanmanın başlangıcı, Gazze'ye sıçrayabilir

  • Arşiv
  • |
  • Ortadoğu
  • |
  • 09 Eylül 2012
  • 10:11

Filistin Ma'an Haber Ajansı – 8 Eylül 2012

BEYTÜLLAHİM (Ma’an) – Hamas'ın sürgündeki yetkilisi Musa Ebu Marzuk, Batı Şeria'da süren protestoların, İsrail işgaline karşı ekonomik krizin tetiklediği yeni bir ayaklanmanın başlangıcı olduğunu ve Gazze Şeridi'ne sıçrayabileceğini söylüyor. 

Cuma gecesi telefonla yapılan görüşmede Hamas'ın siyasi büro başkan yardımcısı, Başkan Mahmud Abbas'ın “çok geç olmadan cesur bir karar alması gerekiyor.” dedi. “Filistin Yönetimi bağımsız bir entite olacaktı, ama tam tersi oldu.”

Abu Marzouq expressed concern that "someone could target the president just as what happened with late Palestinian president Abu Ammar (Yasser Arafat) because Israel has recently described him as needless."

Ebu Marzuk, “birileri merhum Filistin başkanı Ebu Ammar'ı (Yaser Arafat) hedef aldığı gibi başkanı hedef alabilir, çünkü İsrail onu bu yakınlarda gereksiz diye tanımladı” diye kaygısını dile getirdi.

Ancak Hamas lideri, İsrail halen FY'nin varlığı ile ilgili olduğu için İsrail'in müdahale etmesini ve FY'yi “kurtarmasını” bekliyor. “FY, İsrail onun yıkılmasını istemedikçe ya da Filistin halkı durumu değiştirmeye karar vermedikçe yıkılmayacaktır.”

FY başbakanı Selam Feyyad'a ilişkin Ebu Merzuk, Feyyad'ın Batı Şeria'daki güvenlik güçlerine yüksek miktarda para tahsis ettiğini belirtiyor. “Yerleşim faaliyetlerini korumaktan ve gençlerimizi tutuklamaktan başka hiçbir işe yaramayan güvenlik güçlerine bu kadar para dökmek niye?” diye soruyor Hamas yetkilisi.

Ebu Merzuk, birçok yetkili ile iyi ilişkilere sahip olmasına karşın süren protestolar hakkında bilgi almak için hiçbir FY lideri ile temasa geçmemiş.

Gazze Şeridi hakkında sorulduğunda ise halkın orada işsizlikten, elektrik ve altyapı kesintilerinden yanı sıra hayat pahalılığından sıkıntı yaşadığını fakat Gazze'deki sıkıntının “farklı olduğunu” söyledi.

Protestoların Gazze Şeridi abluka altında olmasına rağmen bile Gazze'ye sıçrayabileceği ihtimalini göz ardı edemem, ancak Gazze'deki hükümete karşı protestolar ablukayı sona erdirmeyecektir.”

“Her halkın eğer onurları zarar gördüyse coğrafi yerine bakmaksızın ayaklanmaya hakkı vardır ve halkın onuruna en büyük zarar diğer halkların işgalinden gelir. Gazze'de bu Batı Şeria'dan farklıdır, fakat halk sefalet çekerse, yönetenlerin karşısında durma hakkı vardır.”

 Batı Şeria'da kötüye gidişi açıklamaya çalışan Ebu Merzuk, İsrailliler barış dediklerinde bunu “ekonomik barışa” indirgediklerini, Selam Feyyad'ın ise ekonomik gelişmeden bahsettiğini söyledi.

 “Filistin halkının ana sorunu iktisadi değildir. İşgal altındalar, egemenlikten ve özgürlükten yoksunlar. Özgürce ekonomik kararlar veremezler, ne Feyyad ne de başkası işgalin müdahalesi olmaksızın bağımsız kararlar alamazlar. Bu yüzden çare esasında işgalden kurtulmakta yatıyor.”

 “Başkan Abbas'ın bir bütün olarak problemle yüzleşmesini isterim. 20 yıldır seçtiğiniz siyasi rotaya değinmeksizin burada bazı şeylere, orada bazı şeylere değiniyoruz ve şimdi ektiğimizi biçiyoruz. Sorun, İsrail'in tüm önerileri reddetmesi ışığında yeniden gözden geçirilmesi gereken Ebu Mazin'in siyasi rotasında yatıyor.

“Her gün Batı Şeria'da yeni bir yerleşim projesi işitiyoruz. Beytüllahim ve Kudüs'te turizmi onlar kontrol ediyorlar, tarımı onlar kontrol ediyorlar ve Filistin halkına hiçbir şey bırakmıyorlar ve Ebu Mazin halen İsrail ile flört etmekte ısrar ediyor.” 

Filistin Ma'an Haber Ajansı'ndan kizilbayrak.net tarafından çevrilmiştir.