Fişlemeye meclisten aklama hazırlığı

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • Düzen cephesi
  • |
  • 16 Ocak 2013
  • 08:47

(16.01.13) - TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından Dersim Hozat'taki fişlemeleri araştırmak için kurulan alt komisyon üyeleri ilk açıklamalarıyla aklama operasyonunu ilan ettiler.

Komisyonda yer alan AKP Milletvekilleri Mehmet Metiner, Fazlı Pehlivan, Hamza Dağ, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün ve MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu Hozat'a gitmek üzere uçakla dün akşam Elazığ'a geldiler.

Havaalanında gazetecilere soruşturma hakkında konuşan düzen sözcüleri fişlemeleri savunarak işbaşı yaptılar.

AKP'li Mehmet Metiner, “Fişleme iddiaları var. Fişleme iddiaları dolayısıyla intihar eden ilçe emniyet müdürümüzün olayı var. Her ikisini birden incelemek üzere Tunceli'ye gidiyoruz.” derken olayı çok yönlü araştırıp inceleyeceklerini iddia ederek 'ileri demokrasi' açıklamalarına şöyle devam etti: “İdari boyutunu ilgilendiren konular varsa incelememizin ardından önerilerimizi hükümetle paylaşırız, gereken ne ise yapılır. Fişleme iddiaları hiç bir şekilde kabul edebileceğimiz iddialar değil. Yeni Türkiye'ye yakışan iddialar değil. Demokratik hukuk devletinde olmasını asla istemediğimiz şeyler. Umarım yasal çerçevenin dışına oradaki yetkililer çıkmamış olsunlar.”

Faşist parti MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise komisyon soruşturması için şunları ifade etti: “Her hangi bir şey gizli kalmaz, gizli kalmasının da gereği olmadığını düşünüyorum. Hangi sebeplerle fişleme denilen şeyin yapıldığı, çünkü gördüğümüz kadarıyla harici disklerde 10 kişiye ait bilgi olduğunu gösteriyor. Yalnız bu konuyu gündeme getiren, haber yapan gazetecinin belirttiği 300 civarında kişinin fişlendiği ifade ediliyor. Sonra fişlemenin hangi boyutta, kanunların içersinde mi, dışarısında mı kalıyor? Bunların hepsi değerlendirilecek”

Elazığ'dan helikopterle Tunceli'ye geçen komisyon üyeleriadına başkan Mehmet Metiner, aslında tüm süreci özetleyen şu cümleleri ifade etti: “Tabi yasal fişlemeler olabilir, yasal bilgi notları olabilir, bu devletin kolluk kuvvetlerine, istihbarat güçlerine tanınan yasal bir haktır”

Onlarca emekçinin fişlendiğine dair iddiayı araştırmak üzerer gelen bir komisyonun başkanı çıkıp “yasal fişleme” diye bir tanım yaratarak yapılanı meşrulaştırmaya, sorumluları aklamaya çalışıyor.

Roboski katliamı sonrasında da komisyon kurarak emekçilerin öfkesini dindirme, düzen kurumlarından adalet bekletme yarışı başlamıştı. Benzer bir ortaoyunu Hozat fişlemeleri için hayata geçiriliyor. Yasal fişleme denen bölge emekçilerini terörist ilan edip peşin hükümler taşıyan belgeler “resmi kapsam”da olabileceği ifade ediliyor. Sermaye devletinin tarihi fişlemelerin, baskıların tarihidir. Yasal zemini olup olmamasından bağımsız uygulamalar devletin resmi politikasıdır. Meclis araştırma komisyonuda bunu akla hazırlığıyla üstüne düşen görevi yerine getiriyor.