Facia 'geliyorum' dedi

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • 08 Nisan 2012
  • 11:03

(08.04.12) – Zonguldak Çaycuma'da 255 metre uzunluğundaki Çaycuma Köprüsü’nün 48 metrelik bölümünün yıkılması sonucu yaşanan ölümlerin göz göre göre geldiği yaşandığı ortaya çıktı.

61 yıllık köprü için belediye başkanı “Çökeceği aklıma gelmişti” itirafında bulunurken, Çaycuma halkı ise “Aşırı sallanıyordu, dua ederek geçiyorduk” diyor. Yaşanan faciadan önce yerel basında çıkan haberlerde de köprünün yıkılacağının sinyalleri verilmişti.

Özellikle Çaycuma’da yayın yapan ‘Çaycuma Sanat’ adlı sanal gazetesinin 20 Mart’ta yaptığı bir haber, köprünün yıkılacağını resmen haber vermiş. Sitenin editörü emekli öğretmen Mevlüt Kırnapçı’nın kaleme aldığı “Irmak, köprü setini yıktı” başlıklı haberde, köprüyü bekleyen tehlikeye dikkat çekiliyor ve şöyle deniyor: “Filyos Irmağı’nın bu aylarda artan debisi beraberinde toprak başta olmak üzere yatak içindeki birikintileri de sürüklemektedir. Köprünün ayaklarını da aşındıran suyun zarar vermesini engellemek için geçen yıl yapılan taş set ancak birkaç ay dayanabildi. Dün (19 Mart 2012) herhangi bir sorun yokken, bugün köprüden geçenlerin gördüğü, setin tam orta yerinden yıkıldığıydı. Doğal olarak bu yıkılma köprünün üst yanında biriken suyun büyük bir hızla boşalmasını da getirdi.”

Ayak pabuçları oyulmuş’

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ise köprünün ayağının çökmesiyle oluştuğunu söyledi: “Köprünün çöktüğü yere baktığımızda, köprüyü ayakta tutan köprü pabuçlarından birinin oyulması ve çökmesi sonucu olduğunu görüyoruz. Köprüyü ayakta tutan bu pabuçların altındaki kum, çakıl suyun debisiyle sürüklenir. Zemin boşalır ve köprünün kendi ağırlığı basınç yaratarak ayağın çökmesine neden olur. Bu yüzden karların eridiği dönemde bu tür kazaların olabileceği düşünerek pabuçlar kontrol edilmesi gerekirdi.”

Dinci-gerici AKP hükümetinin şefi Erdoğan da, köprünün çökmesi ve yaşanan ölümlere ilişkin değerlendirmesinde “Çayın debisi çok yüksek” yalanına sarıldı.

Yıllarca gidiş geliş birer şeritli kullanılan Çaycuma Köprüsü yıprandığı için bitişiğine birkaç yıl önce yenisi yapıldı. Yeni köprü hizmete girince eski köprünün de devre dışı bırakılmayıp güçlendirme yapılmadan kullanılmasına devam edildi. Yeni köprüden çift şerit Çaycuma’ya gidiş, eski köprüdeki çift şerit Çaycuma’dan çıkış olarak kullanılmaya devam etti. Geçen yıl yeni yapılan köprünün bakımı Çaycuma Belediyesi’ne devredildi. Bir başka ifadeyle yan yana iki köprü bulunuyor, yenisinden belediye, eskisinden ise Karayolları Genel Müdürlüğü sorumlu.