Eski Genelkurmay Başkanı'na '28 Şubat' sorgusu

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • Düzen cephesi
  • |
  • 03 Ocak 2013
  • 10:25

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldı. Eski Genelkurmay Başkanı polis nezaretinde Ankara'ya götürülerek ifadesi alınacak.gözaltına alındı. Soruşturmada tutuklanan dönemin 2. Genelkurmay Başkanı Çevik Bir, suç duyurusunda bulunarak “Gerçek sorumlu Karadayı’dır” demişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında Ankara’dan İstanbul’a giden polis ekipleri, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı'nın bulunduğu Kadıköy’deki Fenerbahçe Orduevi’ne geldi.

Burada 3 saatlik bekleyişin ardından Karadayı, orduevinin arka kapısından çıkarılarak İstanbul Adalet Sarayı'na sağlık kontrolüne getirildi.

Emekli Orgeneral Karadayı, soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Bilgili’ye ifade verecek. Karadayı’nın önümüzdeki saatlerde polis eşliğinde Ankara’ya götürülecek.

AVUKATI: GÖZALTI DEĞİL

Eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Erol Yılmaz Aras, ''Komutanımın kendisi ile konuştuk, aldığımız bilgi bir gözaltı kararı yok, arama kararı yok. Şüpheli sıfatıyla ifadesinin Ankara'da alınması için biraz sonra İstanbul'dan uçakla Ankara'ya getirilecek'' dedi.

Aras, bir dava için geldiği Kırıkkale Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde müvekkiline yazılı bir evrakın gösterilmediğini belirterek, biraz önce belgenin müvekkiline gösterildiğini, herhangi bir arama kararı ya da gözaltı kararının bulunmadığını kaydetti.

Müvekkilinin İstanbul'dan Ankara'ya getirileceğini ifade eden Aras, şöyle konuştu: ''Komutanımın kendisi ile konuştuk, aldığımız bilgi bir gözaltı kararı yok, arama kararı yok. Yalnız şüpheli sıfatıyla ifadesinin Ankara'da alınması için biraz sonra İstanbul'dan uçakla Ankara'ya getirilecek. Cumhuriyet savcısının Ankara'da yaklaşık 2 saat sonra yanında olup ifade vereceğiz. İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde, adli kontrolden geçeceği söylenince gözaltı kararı olduğunu çıkardık. Sabah iki araba polis gidince de gözaltı kararı iddiası güçlenmişti. Yazılı bir şey gösterilmemişti o ana kadar kendisine. Biraz önce yazılı belge müvekkile gösterildi. Yazılı belgeyi bana telefonla okudular. Yazılı belgeden görüldüğü kadar bir arama kararı, iş yerinde, bürosunda, evinde arama kararı yok, gözaltı kararı yok. Şüpheli sıfatıyla ifade verilmek üzere Ankara'ya yapılan bir davet var. Tabii burada biz daha önce kendilerine böyle bir durumda gelebileceğimizi bildiren yazılı bir beyanda bulunmuştuk. Vekaletimizi sunup. Bu şekilde sabahın bir saatinde iki arabayla gelinmese hoş olurdu. Biz kendisini hazır edebilirdik.''

VALİ MUTLU'DAN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'dan ise "(İsmail Hakkı Karadayı ) Evinde arama yok. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gönderdiği talimat gereği ifadesi alınmak üzere Ankara'ya çağrılması söz konusu" açıklaması geldi.

60 KİŞİ TUTUKLANDI

28 Şubat soruşturması kapsamında bugüne kadar 90 kişi gözaltına alınmıştı. Dönemin 2. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Kara Kuvvetleri emekli Orgeneral Komutanı Hikmet Köksal, Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgenaral Ahmet Çörekçi ve MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç’ın da aralarında bulunduğu 60 kişi tutuklanmıştı.

YARDIMCISI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Çevik Bir, geçtiğimiz ay 28 Şubat döneminin "gerçek sorumlusu"nun İsmail Hakkı Karadayı olduğu suçlamasıyla savcılığa başvurmuştu.

Genelkurmay İkinci Başkanı olarak sadece karargahtan sorumlu olduğunu savunan Bir, görevini emir-komuta zinciri içinde, MGK kararları doğrultusunda yaptığını dile getirmişti.

Çevik Bir, 28 Şubat'ın sorumlusunun Karadayı olduğunu söylemişti.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Karadayı'nın haberi olmadan herhangi bir çalışma yapılamayacağını belirten Çevik Bir, Refahyol Hükümeti'ni devirmeye çalışmadıklarını ifade etmişti.

Bazı sanıklar da "Batı Çalışma Grubu"nun Genelkurmay yönetiminin bilgisi dahilinde kurulduğunu ifade etmişti.

KARADAYI 'HER ŞEY YASALDI' DEMİŞTİ

Soruşturma sürecinde basına açıklama yapan İsmail Hakkı Karadayı ise çağrıldığı takdirde ifade vermeye gideceğini dile getirmişti.

Emekli Orgeneral Karadayı, “Ben 50 yıldan fazla TSK’da şerefle hizmet yaptım. Hayatım boyunca yasal olmayan hiçbir şey yapmadım, yasal olmayan hiçbir şeye imza atmadım. Alnım açık, yüzüm pak. Sonuçta çağırırlarsa gider ifademi veririm. Her zaman anayasa, yasalar, hukuk içinde hizmet etmiş biriyim” ifadelerini kullanmıştı.

Bu arada, Özel Yetkili Savcı Mustafa Bilgili'nin ilk iddianameyi tamamlamak üzere olduğu bildirildi. İddianamede zanlılara “darbeye teşebbüs” suçlaması yöneltilmesi bekleniyor.

Yurt / 03.01.13