Esenyurt Davası’nda 4’üncü duruşma

  • Arşiv
  • |
  • İş cinayeti
  • |
  • 19 Ocak 2013
  • 10:18

(19.01.13) - 11 Mart 2012’de Esenyurt AVM inşaatında çıkan yangında hayatını kaybeden 11 işçi için sürdürülen davanın 4’üncü duruşması 18 Ocak Cuma günü görüldü.

Yaşamını yitiren işçilerin aileleri de, duruşma öncesinde Bakırköy Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamayı, aileler adına abisini yangında kaybetmiş olan Damla Kıyak okudu.

Yapılan açıklamada sonuçlanan diğer “iş cinayeti” davalarından Tuzla’daki GİSAN tersanesinin davası örnek gösterilerek patronun 3 işçinin ölümü ile sonuçlanan iş cinayiti davasından beraat ettiği, mühendislerin ise para cezası aldığı belirtildi. “böyle olmasın” diye adalet mücadelesine devam edileceği ifade edildi.

Açıklamada son olarak “iş kazası değil, cinayet” denilerek, yaşananların sorumlusunun “işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerini maliyet artırıcı gereksiz bir harcama olarak gören, işçileri sağlıksız ve güvensiz ortamlarda ve koşullarda çalışmaya zorlayan patronlar, denetim görevini yapmayan resmi kurumlar-yetkililer” olduğu söylendi.

Patronunun işi önlem almak değil, emir vermekmiş

Davanın 4. duruşmasında tanıklar dinlenmeye devam edildi. Duruşmada müdahil tanığı olarak ifade veren A sınıfı iş güvenliği uzmanı Şinasi Oymak, işçilere iş güvenliği eğitimi vermek istediğini, ancak bunun için uygun koşulların sağlanmadığını ifade etti.

Taşeron firmalardan Kaldem İnşaat’ın sahiplerinden biri olan Ahmet Altun’un avukatı savunmasında patronunun işinin “önlem almak değil, emir vermek” olduğunu söyledi.

Yangında hayatını kaybeden işçiler için bir hak olmasına rağmen “iyilikmiş gibi sunulan” tazminatların, aslında Kayı İnşaat tarafından değil sigorta şirketi tarafından ödendiği açığa çıkmıştı. Buradan hareketle, bir sonraki duruşma için müdahil avukatları tarafından talep edilen sigorta poliçelerinin temin edilmesine karar verildi.

Marmara Park AVM’nin ticari sicil kayıtlarında iki genel müdürden biri olarak görünmesine rağmen, bugüne kadar dinlenmemiş olan Nuri Şapkacı’nın da mahkemeye getirilip dinlenmesi talebi kabul edildi. Kabul edilen bir başka talep ise Kayı İnşaat’ın genel müdürlerinden Coşkun Yılmaz ve Hasan Selim Caska’nın dinlenmesiydi. 

Daha önce inşaatı denetleme işini üstlendiği söylenen yapı denetim firmalarından olan Drees&Sommer şirketinin Ece-Marmara Park AVM şirketleri ile yaptığı sözleşmelerin bir sonraki duruşma için temin edilmesi de verilen önemli kararlardan biriydi.

13 sanıklı davada tahliye kararı çıkmazken, bir sonraki duruşma tarihi 1 Mart 2013 saat 10.00 olarak belirlendi.-

Vicdan ve Adalet Nöbeti Basın Bülteni’nden kısaltılmıştır…